NIEUWS

Welke videofilmende fotocamera?

Ulco Schuurmans | 06 mei 2015

Er is een grote keuze uit digitale fotocamera’s die ook videoclips kunnen opnemen. Een waar gemak om met slechts één toestel te kunnen fotograferen en videofilmen. Maar welk toestel is nu geschikt voor mij: een compact-, systeem- of spiegelreflex- of hybride camera? En aan welke eisen dient dit universele apparaat eigenlijk te voldoen?

De meeste digitale fotocamera’s kunnen ook een videofilmpje maken. Dat varieert van eenvoudige clips tot complete documentaires of speelfilms. Een belangrijke vraag is dan ook: wat staat voorop foto en video erbij? Of omgekeerd video voorop en foto is ook mooi meegenomen. Of de best mogelijke beeldprestaties op beide vlakken? Dat maakt nogal wat uit voor het type en de kwaliteit van de camera.
En dan is er uiteraard nog een wereld van verschil tussen compacts, systeemcamera’s en de spiegelreflexen. Niet alleen in de geboden mogelijkheden en het bedieningsgemak maar zeker ook qua prijsstelling. Verder dient de hobbyist er rekening mee te houden dat om goed te kunnen videofilmen met een digitale fotocamera er vrijwel altijd extra accessoires zoals een microfoon, handgreep of rig en viewers nodig zijn.



Video voorop
Eigenlijk een wat vreemd uitgangspunt, een digitale fotocamera met als voorop gesteld doel video recording. Een camcorder is praktisch gezien de eerste keuze voor het opnemen van videofilms. Het toestel heeft de beste uitrusting en meest praktische bouw voor dit doel. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.
Het videofilmen met de fotocamera kwam in zwang toen zogenaamde full frame (= 35 mm film beeldsensor) spiegelreflexen ook videoclips gingen opnemen. Full frame staat zo ongeveer synoniem voor de kwaliteit, prachtige geringe dieptescherpte en dynamiek van de klassieke chemische 35 mm bioscoopfilm. Camcorders die standaard in dit cineformaat opnemen kosten vele tienduizenden tot honderdduizend eurootjes. Een full frame digitale spiegelreflex kan hetzelfde en start echter rond de € 1.500,-. Ook zijn de bijbehorende objectieven een stuk goedkoper.
Die verwisselbare objectieven zijn meteen ook het tweede argument om voor een videofilmende fotocamera te kiezen. Het aanbod in verschillende brandpunten is groot. De kwaliteit relatief hoog en de prijs aanmerkelijk lager dan bij verwisselbare zoomobjectieven en prime (speciale vaste brandpunten) lenzen voor camcorders.
Een derde reden betreft de vele creatieve mogelijkheden van de videofilmende fotocamera. Met name de systeemcamera’s en spiegelreflexen hebben een grote keuze uit optieken, filters, voorzetstukken, verschillende filmemulsies (elektronisch gesimuleerd), een brede range lichtgevoeligheden (ISO-waarden en (handmatige) instellingen voor diafragma en sluitertijden. Daarmee kan de artistieke videofilmer de opname geheel naar zijn of haar hand zetten.
Een belangrijke reden om geen video met een fotocamera te maken is het in eerste instantie gebrek aan bedieningsgemak en het moeten aanschaffen van aanvullende accessoires. Met een camcorder kun je meteen van start. Bij de videofilmende fotocamera is het flink oefenen en uitbreiden. En ander probleempje is dat de doorsnee digitale fotocamera maar tot maximaal 30 minuten achter elkaar kan opnemen. Voor langer dient een nieuwe opname gestart te worden.



Foto voorop
Een volledig logisch gegeven: een digitale fotocamera maakt uitstekende foto’s. Hoewel er ook High Definition camcorders met hoogwaardige opnamechips geschikt voor digitale fotografie in omloop zijn, kunnen zij niet tippen aan de kwaliteit van een systeemcamera of spiegelreflex. Zelfs 4K komt niet in de buurt van 12 - 40 Megapixels. Het bedieningsgemak bij fotocamera’s is aanmerkelijk beter en er zijn veel meer instelmogelijkheden. N.B.: Er komen geleidelijk wel steeds meer digitale fotocamera’s die 4K video kunnen opnemen op de markt. Bijvoorbeeld van Panasonic (GH4), Canon en Sony. De video achterop is altijd leuk meegenomen. Je kunt er snel even een clipje mee schieten en bijvoorbeeld op YouTube of Facebook zetten en per mail verzenden.



De andere weg op
Een aantal camcorderfabrikanten zag de opkomst van de videofilmende spiegelreflexcamera’s met lede ogen aan. Daar de grote sensor en wisseloptiek de voornaamste redenen tot aankoop van een videofilmende digitale fotocamera zijn kwam daarop een passend antwoord. Camcorderhuizen met een vatting voor verwisselbare fotozoom- en prime-objectieven breiden het creatief optisch bereik flink uit. En er komen in de midden en hogere gebruiksklasse steeds meer modellen met een grote opnamechip, half tot full frame, uit.


EDITORS' CHOICE