REVIEW

Review: Starred Up (dvd)


Jan Luijsterburg | 26 april 2015

De titel van dit aangrijpende Britse gevangenisdrama staat voor gevallen waarbij het gedrag van een jeugdige gedetineerde er aanleiding toe geeft hem niet in jeugddetentie te houden. ‘Opwaardering’ naar een instelling voor volwassenen is dan aangewezen. Een twijfelachtige eer die 19-jarige Eric ten deel valt.Bij aankomst laat hij zich meteen gelden en in no time belandt de op schitterende wijze door Jack O’Connell neergezette Eric in een isoleercel. Erics korte lontje lijkt een familiekwaal, want na zijn overplaatsing treft hij zijn vader, die al zowat zijn hele leven in de gevangenis verblijft en hoog in de pikorde staat. Deze Nev doet op zijn eigen onbeholpen wijze een poging Eric op een nog enigszins recht spoor te houden, maar er is in het verleden teveel stuk gemaakt.

Onbezoldigd gevangenistherapeut Oliver (Rupert Friend) trekt zich Erics lot aan en laat hem toe bij zijn zelf ontworpen en onorthodoxe groepstherapie, waar hij de gevangenen leert hun agressie te verminderen. De bemoeienissen van vader Nev maakt het er niet gemakkelijker op, maar met vallen en opstaan weet Oliver zowaar wat van de onderliggende problematiek van de zijn hele leven lang emotioneel verwaarloosde Eric aan het licht te krijgen. De behoorlijk gefrustreerde directie van de gevangenis ziet het met lede ogen aan en aast op een reden om de therapie te beëindigen en korte metten te maken met Eric.
Het scenario van Jonathan Asser is gebaseerd op zijn jarenervaringen als psycholoog in de gevangenis. Die betrokkenheid straalt van de film af, die er, ondanks de esthetische manier waarop de gevangenis gefilmd is, erg realistisch uit ziet. Aangrijpend is de film vooral omdat het extreem gewelddadige gedrag van Eric voortdurend zijn - door de tragische omstandigheden waarin hij opgroeide - bepaalde onvermogen weerspiegelt. Je kunt niet anders dan met hem meeleven, hoe afstotend zijn daden ook zijn.Aanvullende informatie:
VK, 2013
Speelduur: 105 minuten
Regie: David MacKenzie
Scenario: Jonathan Asser
Camera: Michael McDounough
Montage: Jake Roberts, Nick Emerson
Met: Jack O' Conell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1 Engels gesproken
Uitgave: Homescreen www.homescreen.nl / Cinemien www.cinemien.nl Website: http://www.starredup.nl

EDITORS' CHOICE