NIEUWS

Harde muziek zonder gehoorschade

Redactie HiFi.nl | 09 augustus 2016

Dit is een herplaatsing in verband met de Hifi.nl Zomerweek: Muziek >>

In een interview met Vice vertelt Xergio Córdoba over zijn uitvinding: Masn'live. Zijn gepatenteerde geluidssysteem maakt gebruik van psychologische inzichten in relatie met akoestische geluidssignalen en fysiologie. Zelf noemt hij de techniek ‘Psychoacoustic’.

Het systeem verandert onze perceptie van hoe hard de muziek wordt afgespeeld. Onze hersenen maken ons wijs dat muziek twee keer zo hard wordt gespeeld, terwijl het aantal decibel op hetzelfde niveau blijft. Masn'live doet dit door lage frequenties te elimineren en vervangen door andere frequenties die het menselijk oor waarneemt als bas. Zo behoudt de muziek de sterkte en volheid, maar brengen nummers geen frequenties voort die de buurt wakker houden.

Córdoba kreeg het idee na een gesprek met een nachtclubeigenaar. De ondernemer klaagde dat de regelgeving omtrent decibellen er voor zorgde dat hij zijn muziek niet op het gewenste niveau kon afspelen. Het systeem is getest bij een housefeest in Barcelona, met verschillende muziekgenres en door verscheidene DJs. De volgende stap is om het systeem te gaan vermarkten.


EDITORS' CHOICE