REVIEWBlumenhofer

Blumenhofer Acoustics Genuin FS 2, EMM Labs XDS1 V2, Van den Hul Emerald & Excalibur

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 08 april 2015 | Fotografie Werner Ero | Blumenhofer

In de afgelopen 20 jaar heb ik een enorm aantal luidsprekers, versterkers, bronnen, kabels en accessoires voorbij zien en vooral horen komen. Van klein tot monstrueus groot en van opmerkelijk betaalbaar tot stratosferisch kostbaar. Bijzonder aan de hier getoonde testproducten, is dat ze naast een bijzonder uiterlijk, innovatief materiaalgebruik en een prachtige constructie, zowel qua techniek als gehoormatig sterk afwijken van de grote gemene deler. Zo bieden de hoornluidsprekers van het Duitse Blumenhofer een weergave die ik althans zelf, helemaal niet bij dit type weergever zou verwachten. Weet de EMM Labs dac/disc speler alle muziekliefhebbers uit te dagen die nog steeds denken dat digitaal nooit met analoog gelijk zou kunnen komen en is Aalt Jouk van den Hul er uiteindelijk in geslaagd om het expressieve, dynamische en gedetailleerde karakter van zijn bekende pick-up elementen, in een complete versterkerlijn te verwerken!Bij zo’n ogenschijnlijk gemêleerd gezelschap als het hier gepresenteerde ensemble, is het gewoon lastig waar je het beste mee kunt beginnen. Ieder van de drie merken heeft namelijk een uitgebreide historie, een vaste eigen aanhang en wijkt in bijna alles af van het leeuwendeel van de collega merken. Het mooie daarbij is dat dit alles niet is ontstaan door zich enkel alleen maar af zetten tegen de (commerciële) gevestigde orde, maar dat het hier om bijzonder eigenzinnige en vooral getalenteerde ontwerpers gaat. Mensen die ieder op hun eigen manier, hun eigen ideaal van de voor hun meest complete muziekweergave vorm hebben gegeven. Op deze wijze en dit hoge niveau uitgevoerd, kun je dan ook bijna van een kunstvorm spreken. Daarbij gaat het behaalde eindresultaat ver voorbij aan de waan van de dag en zijn deze componenten indien op een juiste wijze opgesteld en getuned, daadwerkelijk in staat om echte emoties bij mensen op te roepen. Het is vooral dit onderscheid waardoor bovenstaande producten zo’n verschil kunnen maken voor de muziekliefhebbers die gevoelig voor dit soort kwaliteiten en eigenschappen zijn.

Blumenhofer Acoustics
Het is eigenlijk best interessant hoe ik nu bij een Blumenhofer als testproduct ben gekomen. Normaliter zijn hoornontwerpen namelijk nu niet bepaald een luidsprekerprincipe wat mij van enthousiasme op de banken kan laten staan. Naast het feit dat ze best vaak monstrueus grote afmetingen hebben, bezitten ze ook vaak een nogal up-front gerichte presentatie. Daarbij worden ze in veel ontwerpen geplaagd door bundeling en kleuring en is echte coherentie vaak ver te zoeken. Maar er zijn natuurlijk ook typische hoornvoordelen. Wat bijvoorbeeld te denken van het vaak zeer hoge rendement en een vriendelijk impedantiegedrag, wat ze erg geschikt voor (kleine) buizenversterkers maakt. Hierdoor zijn ze ook in staat om met een minder krachtige versterker, met gemak een ruimte vol te spelen.Daarbij bezitten ze vaak een grote spontaniteit en expressie in de weergave, hebben ze minder last van ongunstige akoestische omstandigheden en kunnen ze met speels gemak ook dynamische contrasten op bijna levensechte wijze weergeven. Maar zoals zo vaak kunnen bepaalde vooroordelen ook door een bepaalde onwetendheid ontstaan. En als ik iets heb geleerd van deze Blumenhofer test, dan is het wel dat lang niet alle hoornontwerpen door bovenstaande stereotype onvolkomenheden blijken te worden geplaagd! Maar ik ga te snel en eerst maar eens wat meer achtergrond informatie over deze al in 1977 gestarte fabrikant. Blumenhofer Acoustics is het geesteskind van Thomas Blumenhofer en is net buiten het kleine zuid Duitse dorpje Walkertshofen, in een bijzonder inspirerende landelijke omgeving gelegen. Gebruikmakend van zowel ambachtelijke als de meest moderne metaal en houtbewerkingstechnieken, wordt inmiddels al bijna 40 jaar met veel passie en volharding gewerkt aan het steeds verder perfectioneren van het hoornluidsprekerprincipe.
Wie nu denkt dat het Blumenhofer modellengamma maar slechts uit een handvol relatief ‘stoffige’ modellen bestaat, kan niet verder naast de waarheid zitten. Want ondanks dat het hoornprincipe het langst meelopende van alle luidsprekers is, bestaat het Blumenhofer assortiment uit maar liefst acht verschillende series en 32 verschillende modellen! Van de Tempesta 17 ‘boekenplank’ luidspreker, de modale en woonkamervriendelijke hoornontwerpen uit de betaalbare Fun en Tempesta serie, tot echte home cinema toepassingen en zelfs een soundbar en moderne ‘on wall’ toepassingen! Uiteraard kunt u bij dit merk ook terecht voor de zeer herkenbare en visueel zo typerende echt grote hoornontwerpen. Enerzijds is dit de modern gelijnde high-end Genuin serie, waarvan ik in deze test het één na topmodel FS 2 voor het voetlicht breng. Terwijl voor de ware kapitaalkrachtige fijnproever, uiteindelijk ook nog de grote en ambachtelijk in hout vormgegeven ‘top of the line’ Gioia modellen verkrijgbaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE