REVIEWOyaide

Recensie: Oyaide Electric Co. Ltd: Van PCOCC-A naar 102 SSC

René van Es | 27 maart 2015 | Oyaide

SAMENVATTING

Oyaide kabels zijn niet de meest gemakkelijk weg te werken kabels. Houdt u daar rekening mee als ze achter de set in een rek komen te hangen. De connectoren zorgen voor stabiele verbindingen zonder de chassisdelen te beschadigen met overmatig klemmen. Alleen de banaanstekkers waren niet krachtig genoeg om de zware kabels aan de versterker kant in toom te houden, gelukkig zijn de kabels ook leverbaar met vorken/spades. In de praktijk blijkt, zoals vaker, dat het opbouwen van de bekabeling van een set het beste kan geschieden met één enkel merk. De bereikte synergie is belangrijker dan een enkel voordeel van een ander merk dat als een vreemde eend in de bijt erbij komt. Oyaide biedt gelukkig een compleet pakket, van netsnoer tot luidsprekerkabel en alles wat daar tussen zit. De ervaringen die ik had, waren steeds positief in relatie tot de prijs van de kabel, waarbij aangemerkt dat de investering van Oyaide in het ontwikkelen van de 102 SSC geleider zijn vruchten heeft afgeworpen. Voor de geleverde kwaliteit is bijvoorbeeld d de Across 750 RR V2 interlink een topper, waardoor het niet nodig is om over te stappen op een zilveren, veel kostbaarder geleider. Na de aangename ervaring rest mij het inpakken van de kabels in de diverse doosjes. Het is dat de prijs mij tegen houdt, anders zou ik best een compleet Oyaide pakket achter de hand willen houden.

Het zal iedere fabrikant een keer overkomen, het vreselijke moment dat je toeleverancier stopt en je geen producten meer kunt maken. Het overkwam Oyaide Electric Co. Ltd. toen Furukawa Electric Group vanuit het niets aankondigde te stoppen met de productie van PCOCC-A koperen geleiders. Omdat er geen andere leverancier in Japan te vinden was die een dergelijke geleider maakt, begon Oyaide een eigen onderzoek en is daarna een samenwerking aangegaan met Sanshu Electric Wire Company.

Oyaide heeft van begin af aan geëist dat de geleider volledig Japans zou zijn. Het koper dat wordt gebruikt is “maagdelijk”, het is nooit gerecycled materiaal. Het koper wordt gesmolten tot staven waaruit de draad kan worden getrokken. Dat trekken gaat in diverse stappen, waarbij matrijzen worden gebruikt, met natuurlijk diamant als doorn. Na elke stap wordt het koper uitgegloeid om de stress en vrijgekomen chemicaliën uit het materiaal te halen en het zacht te houden. Een langdurig proces, met als eindresultaat een zeer zuivere geleider met een ongekend glad oppervlak. Zonder chemische vervuiling of sporen van vreemde materialen. De geleidbaarheid van het zuivere koper is zelfs zo goed dat een waarde van 102,3% geleiding gehaald wordt ten opzichte van referentie koper. Een gegeven dat de “102” in de naam van de geleider verklaart. Van de oppervlaktebewerking is het tweede deel van de geleidernaam afkomstig: “SSC” of wel Special Surface Copper. Bijzonder is tevens dat een 102 SSC geleider is samengesteld uit koperdraad met drie verschillende doorsneden. Door verschillende doorsneden te gebruiken, is de geleider dunner, meer compact en meer uniform over de gehele lengte en doorsnede. Om de kabel af te werken beschikt Oyaide over een grote hoeveelheid connectoren in de vorm van netstekkers, banaanstekkers, USB, XLR en RCA connectoren, spades en wandcontactdozen. Alles gemaakt in eigen huis in Japan en nergens anders.

 

Flinke bos kabels
De nieuwe geleider is beschikbaar in alle Oyaide kabels met de aanduiding V2. Importeur voor de Benelux Aspera Audio stuurde mij een flinke bos kabel, waaronder de oude geleider interlinks, 102 SSC interlinks, zilveren interlinks, luidsprekerkabel, netsnoeren en een verdeeldoos. De PCOCC-A geleider tref ik aan in de Tunami SP II-B luidsprekerkabel en de Terzo RR RCA interlink. De 102 SSC geleider zit in de resterende kabels, de Tunami GPXe V2 en GPX-Re V2 netsnoeren, de Across 750 RR V2 RCA, PA-02TR V2 RCA en Terzo XX V2 XLR interlink. Zilver is te vinden in de AR-910 XLR interlink en de Continental 5S USB kabel. Tenslotte tref ik in de doos een MTS-6e stekkerblok aan.

 

 

Sets
De kabels worden zowel stuk voor stuk als tegelijk ingezet in twee sets, verschillend in prijsklasse en met verschillende bronnen. De meest eenvoudige set maakt gebruik van een mediaspeler met USB-uitgang naar een DAC/lijnversterker, die vervolgens met RCA interlinks is verbonden met mono eindversterkers en daarna Harbeth luidsprekers. Als extra is een PS Audio Sprout versterker gebruikt. De tweede set heeft een analoge bron in de vorm van een platenspeler en voorversterker, via RCA verbonden, waarna een gebalanceerde verbinding is gemaakt van de lijnversterker naar de stereo eindversterker. Een aanwezige DAC is eveneens gebalanceerd aangesloten. In de tweede set spelen PMC fact.12 luidsprekers aan het einde van de kabelboom. De volledige lijst met componenten is onder de recensie te vinden voor de liefhebber.

 

Afwerking
De twee netsnoeren verschillen alleen qua connector. De GPXe V2 heeft een goud/palladium legering op de pennen, de GPX-Re V2 een platina/palladium legering. Beide kabels hebben de 102 SSC geleiders van 5,5 mm2 in de isolatie, goed voor 30 ampère als dat nodig is. De kabel is inwendig 3-voudig afgeschermd. Ik wisselde tussen de kabels door ze voor of achter de MTS-6e verdeeldoos aan te sluiten. Een wezenlijk verschil kon ik niet ontdekken. Wel hoor je terug dat het netsnoeren zijn die door de zware kernen geen verlies zullen geven, ook niet bij een zware belasting. De kabel is stug en kan niet sterk gebogen worden, iets om rekening mee te houden. Het MTS-6e blok is schitterend afgewerkt in roestvaststaal met Schuko chassisdelen. Inwendig zit een dempingsplaat, toegepast zijn 2mm 4N koperen geleiders en een absorberend filter voor elektromagnetische golven zit aan de ingang. De contacten zijn gemaakt uit fosforbrons bedekt met een goud/palladium legering. Oyaide laat niets aan het toeval over als het gaat om afwerking, materiaalkeuze en zorgvuldigheid. Helaas is het prijskaartje daarmee recht evenredig. Niettemin is bij een opzet met volledige Oyaide stroomvoorziening het blok de moeite en de prijs waard. De USB kabel met de fraaie naam Continental 5S wist een prima performance neer te zetten, niet afwijkend van andere USB kabels in dezelfde prijsklasse. Dat ik niet zoveel verschillen kon waarnemen heeft denk ik sterk te maken met de bron, een PC is nu eenmaal niet optimaal als muziekbron. Hoewel ik met die gedachte nog al eens alleen lijk te staan.

 

Lees verder op pagina 2


EDITORS' CHOICE