NIEUWS

Het is lente!

Ulco Schuurmans | 26 maart 2015

Met de komst van de lente begint het bij menig video- en fotohobbyist te kriebelen. Er op uit om leuke onderwerpen te gaan opnemen. De natuur ontluikt, de (gezins)uitstapjes komen er aan en de buitenevenementen starten op. Daarnaast rijst nogal eens de vraag of het niet tijd wordt voor uitbreiding of vernieuwing van de ‘hobby-outfit’ met een objectief of camerasysteem?De lente schudt het opnamegevoel weer eens lekker op. Het begint te kriebelen om van dit en de komende seizoenen eens echt iets te gaan maken. Zowel bij video als foto- en diapresentaties. Er is een overdaad aan onderwerpen. Jonge dieren in het veld, bloembollencultuur, ontluikende vegetatie, de eerste uitstapjes en stedentrips, stoommanifestaties, sportwedstrijden en braderieën met oude ambachten. De lichtval is fraai, de kleuren zijn fris en de luchten mooi blauw.
Een geheel ander punt is: voldoet de uitrusting voor video en/of foto nog wel aan de eisen? Werd er vorig jaar niet een bepaald (zoom)objectief gemist. Of is het tijd voor een meer geavanceerd camerasysteem of zelfs UHD? De lente is een prima seizoen om uit te breiden en te vernieuwen.Uitbreiden of geheel nieuw?
Een extra objectief opent dikwijls een wereld van nieuwe opnamemogelijkheden. Welk brandpunt of zoombereik had je nog niet? Of welk onderwerp kwam eigenlijk niet goed of onvoldoende creatief in beeld? En wordt het niet eens tijd om rekening te gaan houden met een volbeeld-sensor en/of 4K (UHD)?Zet gewoon eens op een rijtje:
- Reikt mijn groothoek- of teleobjectief wel weids respectievelijk ver en beeldvullend (close-up) genoeg?
- Presteert een echte macrolens niet beter dan de instelling op een voor andere doeleinden gebouwd (zoom)objectief?
- Is het wellicht tijd voor iets echts creatiefs? Bijvoorbeeld een supergroothoek, extreme telelens, lichtsterk objectief met een fraai Bokeh of een Lensbaby? Denk tevens aan creatieve filters.
- De optische prestaties. Voldoen de scherpte, het contrast, mate van vervorming, het contrast, de lichtafval en de resolutie (tegenwoordig 4K) nog wel aan de eisen die je stelt.
Een stap verder gaat een nieuw camerasysteem. Daarbij spelen een belangrijke rol de verbeterde en snellere AF-scherpstelling (vooral bij video), een grotere beeldchip (meer pixels en lichtgevoeliger), een nog nauwkeuriger beeldstabilisatie, meer bedieningsgemak en/of handmatige instelfuncties of nog betere 2K (Full HD) of zelfs 4K (UHD). Tevens kan er 3D op het verlanglijstje staan. De lente is in ieder geval het seizoen om eens lekker met de nieuwe hobbyspulletjes aan de slag te gaan.Onderwerpen
De bekendste lente-onderwerpen betreffen de ontluikende natuur. Na de sneeuwklokjes volgen de bomen weer in blad en bollenvelden, bloemmozaïeken en corso’s. Heel geschikt voor fraaie en kleurrijke foto’s met bijpassende pakkende luchten. Voor video heb je beweging en/of een redelijk vlotte afwisseling van beelden en uitsneden nodig. Bij een bloemencorso zit er al voldoende beweging in. Wees ook eens lekker creatief met een supergroothoek, lensbaby en perspectief (tot 3D) aan toe.
Het jonge dierenleven in de stal, op de wei of in de kinderboerderij is altijd een leuk onderwerp. Werk vooral beeldvullend. Hoe pakkender in beeld des te beter. Let er bij de dartelende geitjes, veulens en kalfjes op dat zij scherp en in beeld blijven. Interactie met kinderen en dieren doet het altijd goed. En in mei verschijnen de jonge vogels in beeld. Gebruik een flinke telelens om de nesten niet te verstoren of roofdieren te tippen over de nestlocatie.
Een stedentripje in het voorjaar is immer goed voor een leuke foto- of video-impressie. Hier komt een nieuwe weidse groothoek met weinig vervorming of een voor shift & tilt instelbaar camera of lenssysteem goed van pas bij opnamen van gebouwen. Vergeet ook de activiteiten op straat en boeiende mensen niet! Lekker close-ups schieten.
Vuur, rook en sissend stoom. Het seizoen van de historische treinen is weer begonnen. Er zijn ook regelmatig stoomfestivals in Nederland en bij onze Belgische en Duitse buren. Kijk bijvoorbeeld eens in het Belgische Maldegem (3 en 4 mei - zie de website).
Sportwedstrijden zorgen altijd weer voor actievolle opnamemomenten. En op braderieën valt veel te doen. Zeker als daar oude ambachten of demonstraties re zien zijn. Andere leuke onderwerpen in de lente zijn Koninginnedag, pretparken en kermissen. Vol kleur, actie en vermaak.


EDITORS' CHOICE