REVIEWTeufel

Teufel Concept E 450 Digital: surround voor de gamer

Eric Beeckmans | 20 maart 2015 | Teufel

Ondanks het feit dat meer mensen een notebook of een tablet gebruiken, is er nog steeds een flinke groep liefhebbers van games en media die een vaste PC gebruiken. Daarnaast heeft de gemiddelde gamer vaak nog een losse console zoals een Playstation of een Xbox in gebruik. Fabrikanten van PC-accessoires spelen daar al jaren op in met speakersets. Ook Teufel voorziet in die behoefte, met de imposant ogende Concept E 450 Digital.

De komst van grotere televisies en beamers heeft veel game-liefhebbers verblijd. Het beoefenen van deze hobby is in het afgelopen decennium dan ook verhuisd van de stoffige zolder naar de woonkamer. Hier staan ook de televisie, een digitale ontvanger en andere apparaten. Wie een surroundsysteem met meerdere aansluitmogelijkheden wenst, maar geen lijvige receiver met dito speakers wil plaatsen, is voor ruimtelijk geluid vaak aangewezen op de markt voor PC-speakers. Teufel speelt hier al een tijd op in en voorziet met hun Concept-serie, waarin ook de E 450 speakerset met een decoder/ voorversterker verkrijgbaar is.

Het formaat telt!
Het recenseren van een meerkanaals speakerset met decoder en subwoofer brengt soms verrassingen met zich mee. Teufel stuurt producten na bestelling netjes op naar een opgegeven postadres en ook recensie-exemplaren komen op die manier op hun bestemming aan. Ik had de Teufel E 450 Digital even opgezocht in de webshop van het merk, toen mij werd verzocht of ik een recensie wilde schrijven. In levenden lijve is het postpakket (dat uit vier losse dozen bestaat) echter best imposant te noemen. En dan doel ik vooral op de subwoofer, waarvan de verpakking en het gewicht niet onderdoen voor een flinke inbouwoven.

De Teufel E 450 Digital begint met een 27 kilo wegende actieve subwoofer, waarvan Teufel opgeeft dat er een 700 Watt versterker inzit. De afmetingen van deze sub liegen er niet om; de naar beneden gerichte 30 cm driver zit in een stevige MDF behuizing die zowel breed als diep 40 centimeter inneemt. De hoogte is met 62,5 centimeter flink, maar mocht de subwoofer (die officieel Teufel US 2112/8 SW heet) onder een bureau geplaatst moeten worden, zou dat nog moeten passen. Achterop de sub zit een 7.1-kanaals ingang met cinch-aansluitingen en zeven klemveerverbindingen om alle satellietspeakers mee aan te kunnen sturen. Voorop het deels in hoogglans zwart uitgevoerde gevaarte zitten een tiptoets voor in- en uitschakelen en twee draaiknoppen voor het aanpassen van het systeemvolume en het subwoofervolume.

De overige verpakkingen die bij de Teufel E 450 Digital worden geleverd bestaan onder meer uit de 5 satellietspeakers, die door Teufel in mat zwart kunststof zijn uitgevoerd, afgewerkt met een metalen grille. Elke satellietspeaker biedt de mogelijkheid voor ophangen, montage op een muurbeugel of vloersteun of vrijstaande plaatsing. Teufel levert losse plakrubbertjes mee en voor de centerspeaker zit een bureaustandaard eveneens in de verpakking. De compacte speakers zijn elk voorzien van een 8 cm driver uit gelaagde cellulose en een met zijde afgewerkte 19 mm dome tweeter. De centerspeaker bezit een dubbele middentoner. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 150 Hz omhoog tot 20 kHz, waarbij het interne filter zorgt voor een crossover bij een frequentie van 3500 Hz (3400 Hz voor de centerspeaker). Net als de subwoofer hebben de satellietspeakers een opgegeven maximale geluidsdruk van 103 dB (gemeten op 1 meter afstand). De opgegeven gevoeligheid ligt op 85 dB, de centerspeaker bezit 105 dB maximale geluidsdruk en 88 dB gevoeligheid.

MERK

EDITORS' CHOICE