REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Cinderella


Redactie HiFi.nl | 20 maart 2015

Het is bijna een nieuwe trend in Hollywood; live-action versies van bekende Disney-tekenfilms. Na onder meer Alice in Wonderland, Snow White en Maleficent is het nu de beurt aan Cinderella. Filmpjekijken.com beloonde de film van Kenneth Branagh (Hamlet, Thor) met vier uit vijf sterren.

In tegenstelling tot de eerdergenoemde voorgangers die allemaal een "eigen twist" gaven aan de tekenfilms van Disney, blijft de versie van Branagh opvallend dicht bij het bronmateriaal. Assepoester wordt dit keer gespeeld door Lily James uit Downton Abbey. Na het plotselinge overlijden van haar moeder is ze overgeleverd aan de grillen van haar boze stiefmoeder (Cate Blanchett uit Blue Jasmine) en diens twee zusters. Richard Madden (Game of Thrones) geef gestalte aan de prins en Helena Bonham Carter (die ook al te zien was de live-action Alice in Wonderland) is de goedaardige fee die Assepoester voorziet van haar glazen muiltjes.

Redactrice Isabeau van Halm was zeer verrast door het feit dat ze slechts een groot verschil kon ontdekken in vergelijking met de originele tekenfilm uit 1950. Verder was ze vooral onder de indruk van de scene stelende Cate Blanchett als de boze stiefmoeder en de prachtige kostuums. "Disney heeft drievoudig Oscarwinnaar Sandy Powell weten te strikken voor de ontwerpen, waar de acteurs soms bleekjes bij afsteken. Van de prachtige jurken van de stiefmoeder, geïnspireerd door de jaren '50, tot de buitensporig versierde jurken van de twee zussen."

De film is ook te bekijken in een nagesynchroniseerde versie. Volgens van Halm kan de film desondanks soms wat heftig zijn voor de allerkleinsten, verschillende personages worden geconfronteerd met de dood van hun ouders, maar over het algemeen blijft het allemaal redelijk veilig. "Het verhaal is soms zo zoet is dat het glazuur van je tanden afspringt, maar ondanks dat is het een zeer vermakelijke film die de kijker van begin tot eind geboeid weet te houden."

 

De volledige recensies van Cinderella kun je hier teruglezen. Ook nieuw in de bioscoop zijn: Insurgent (het tweede deel in de serie boekverfilmingen met Shailene Woodley), The Second Best Exotic Marigold Hotel (het vervolg op de feelgood komedie met de Britse senioren op vakantie in India), Dying of the Light (de nieuwe film van Paul Schrader die door de studio bij hem werd weggekaapt) en Le Meraviglie (een poëtische film over een imkerij op het Italiaanse platteland).

EDITORS' CHOICE