NIEUWS

Filmpjekijken bioscooptip – Blue Jasmine


Redactie HiFi.nl | 22 augustus 2013

Vanaf vandaag in de bios, en inmiddels over de grote plas al uitgeroepen tot meest succesvolle Woody Allen-film tot nu toe: Blue Jasmine. Dat 'meest succesvolle' is dan wel louter een reflectie op de Amerikaanse box office-cijfers van het openingsweekend, maar het is een goede indicatie dat de New Yorker 'het' nog altijd niet kwijt is. 

Zijn grootste artistieke successen boekte Allen in de jaren '70 en '80, met viervoudig Oscar-winnaar Annie Hall (1977) als boegbeeld. Inmiddels heeft de regisseur zelf ook vier Oscars op zijn schouw staan, nadat hij vorig jaar met Midnight in Paris opnieuw voor Beste Script mocht tekenen, toen zijn Europese tour (met films in Londen, Barcelona en Rome) ook de Franse hoofdstad aandeed. Met Blue Jasmine is de onnavolgbare neuroot weer terug in thuishaven New York.

De film, uiteraard een komisch drama, verhaalt over jetset socialite Jasmine (Cate Blanchett), de door champagne en antidepressiva benevelde vrouw van rijk zakenman Hal (Alec Baldwin), die in haar New Yorkse optrekje alles heeft wat haar hart kan begeren. Wanneer er aan het licht komt dat Hal er diverse duistere zaken op na houdt, ontstaat er echter een groot schandaal rondom het echtpaar, en raken zij in één klap al hun luxe en aanzien kwijt.

Jasmine wordt gedwongen tot een teruggetrokken bestaan in San Francisco bij haar nuchtere, bescheiden zus Ginger (Sally Hawkins). Zij tracht Jasmine’s verknipte zelfbeeld wat bij te stellen door haar te stimuleren zelfstandig op zoek te gaan naar persoonlijk geluk en succes - een ambitieuze onderneming die het uiterste blijkt te vergen van beide zussen…

"Even is Woody Allen gestopt met het maken van lichte vertellingen vol sprookjesachtig mooie beelden, wat niet wil zeggen dat Blue Jasmine niet uit prachtige plaatjes bestaat. Gelukkig is er dit keer nog veel meer. Hij creëert een fantastische vertelling over een schandalige vrouw, die door Cate Blanchett legendarisch wordt gemaakt (...). Met Cate Blanchett als zijn nieuwe tragische heldin is de race voor het awardseizoen nu al gelopen." Lees de hele recensie hier.

EDITORS' CHOICE