REVIEW

Faithless – Reverence (2LP)


Eric de Boer | 16 maart 2015

Reverence was het debuutalbum van de dance-formatie Faithless, dat 1996 via Cheeky Records werd uitgebracht. Het album luidde een succesvol decennium in voor de Britse act, die als viertal startte. Na twee eerdere heruitgaven op vinyl brengt Music On Vinyl Reverence nu ook opnieuw uit, de eerste 1500 exemplaren zelfs op goudkleurige LP’s. Het is een eer die Maxi Jazz en de zijnen zeker toekomt.

Faithless frontman Maxi Jazz (Maxwell Fraser) deed in de jaren tachtig veel inspiratie op uit samenwerkingen met diverse artiesten en de stijlen hip-hop, dub, soul en funk. In de negentiger jaren werd de formatie Faithless opgericht, die zich onderscheidde door meerdere stijlen in een toegankelijke sound te kunnen gieten. Samen met producent Rollo (Rowland Armstrong, tevens oprichter van platenlabel Cheeky Records), toetsenist/ DJ Sister Bliss (Ayalah Bentovim) en zanger Jamie Catto werd het materiaal voor een eerste album samengesteld.

De eerste single van Reverence kwam al in 1995 uit. Salva Mea (Save Me) werd initieel vooral in clubs gedraaid en het grote publiek pikte de single wat later op. Desalniettemin werd het nummer een grote hit en de basis voor het succes van Faithless was gelegd. De clubby triphop van de groep, aangevuld met de verhalende donkere stem van Maxi Jazz, viel in de smaak. Het rustige -met soul gevulde- Don’t Leave (met een gastoptreden van Pauline Taylor) en de nog steeds geweldige dance hit Insomnia volgden al snel. Vooral met die laatste hit vestigde Faithless zich als dance act, het nummer werd de soundtrack van de scene in de tweede helft van de jaren negentig voor veel clubbezoekers. Het zinnetje ‘I can’t get no sleep’ zal genoeg belletjes doen rinkelen bij de dertigers en veertigers van nu.

       

Reverence bood echter meer. Met de vele rustige nummers, de dance-invloeden afkomstig van Rollo en Sister Bliss en een diepe gelaagdheid in vrijwel elke track bood Faithless niet alleen een plaat voor de dansvloer, maar vooral ook een fijne luisterbelevenis voor in de huiskamer. Van de intense titeltrack via luistermuziek als Angelina of het poppy Flowerstand Man (met Rollo’s zus Dido) naar dubby invloeden van Dirty Ol’ Man en de fraaie afsluiter Drifting Away bewees Faithless niet alleen de jeugd te kunne plezieren met dansbare muziek, maar ook diepere tracks met betekenis te kunnen schrijven en uitvoeren.

Het is die intelligente combinatie van invloeden, afwisseling en durf die zorgde voor het succes van de formatie Faithless. Hoewel de noemer dance was, wist het viertal samen met hun unieke gastenlijst terecht een veel breder publiek te bereiken. En misschien is Reverence nog wel de meest diverse plaat van het gezelschap, vergeleken met latere successen als Outrospective of Sunday 8 PM. Voor een plaat in een dergelijk genre mag het debuutalbum eigenlijk tijdloos genoemd worden, want zelfs zo’n twee decennia na de eerste release is Reverence nog steeds erg aangenaam om te beluisteren.

De persing door Music On Vinyl doet de muziek overigens ook goed, de twee goudkleurige LP’s klinken lekker dynamisch en open. Bassen gaan diep, de vele door Faithless toegepaste geluidseffecten/ samples zijn helder en vooral ook de vocalen klinken een stuk fraaier dan op de CD uit het verleden. Dat maakt dat ik deze herpersing van dit toch wel iconische album warm kan aanbevelen aan elke liefhebber van vinyl en de muziek. Al was het maar om de sfeer van twintig jaar geleden in optima forma te kunnen herbeleven, met die fraaie zalvende stem van Maxi Jazz.

  • Muziek: 9
  • Klank: 8 ½
  • Kwaliteit persing: 9 ½
  • Label: Music On Vinyl
  • Speelduur: 52:50 minuten
  • Website

EDITORS' CHOICE