NIEUWSMeridian

MQA-codec van Meridian beleeft Nederlandse première bij Beter Beeld & Geluid


Redactie HiFi.nl | 14 maart 2015 | Meridian

De gloednieuwe MQA-codec, waarover we onlangs al groot streaming-nieuws berichtten, wordt op zaterdag 18 april in Nederland geïntroduceerd bij Beter Beeld & Geluid Hilversum. Het nieuwe geluidsformaat werd vorig jaar ontwikkeld door Meridian, en wij bestempelden 2014 daarom hier al als "het jaar dat over een aantal decennia zal worden herinnerd als het jaar waarin Meridian een revolutie veroorzaakte in de manier waarop we naar digitale muziek luisteren".

MQA staat voor 'Master Quality Authenticated'. Meridian ontwikkelde dit formaat om met een beperkte bandbreedte hoge resolutie audiobestanden te kunnen distribueren en streamen. Dit maakt het mogelijk 'Studio Master' kwaliteit bestanden over een zelfs mobiele Internetverbindingen te streamen zonder kwaliteitsverlies. MQA garandeert dat de kwaliteit en ambiance van de originele opname thuis gereproduceerd wordt en dat met bestanden van minimale grootte.

De geluidskwaliteit zou zelfs hoger zijn dan bij een normaal 24 bit/192 kHz bestand. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Volgens Bob Stuart van Meridian, de ontwikkelaar van het formaat, is het antwoord te vinden in zijn vakgebied van de psycho-akoestiek en is timing één van de grote geheimen die ermee gepaard gaat. Verdere informatie over de revolutionaire codec zelf is alvast terug te lezen op de site van Beter Beeld en Geluid en vind je door deze link te volgen.

 

De show start op 18 april om 13.00 uur bij Beter Beeld & Geluid Hilversum, gevestigd aan de 1e Oosterstraat 2. Er zal worden gespeeld met DSP5200 SE en DSP7200 SE luidsprekers, aangestuurd met respectievelijk een 808V5 Signature Reference CD speler en 818V2 Reference Audio Core. Reserveren kan via deze link. Ook kun je je opgeven door een e-mail te sturen naar info@beterbeeldengeluid.nl of door te bellen met 06-46 22 65 86.

Bekijk het complete programma hieronder.

  • 13:00 – Ontvangst
  • 13:30 – De achtergrond en werking van Meridian MQA
  • 14:00 – Aanvang demonstraties
  • 16:00 – Hapje / drankje / vrij luisteren naar diverse sets
  • 17:00 – Afsluiting

EDITORS' CHOICE