Bowers & Wilkins laat publiek opname PJ Harvey live meeluisteren

Bowers & Wilkins werkte in februari mee aan een bijzonder project van PJ Harvey. De Britse singer-songwriter nam haar nieuwe album op in een glazen huis vlakbij Somerset House in Londen en het publiek buiten kon haar gehele opnameproces volgen door speakers van de luidsprekerfabrikant.

Niet alleen was het glazen huis waarin Harvey zich bevond geïsoleerd voor geluid van buitenaf, de artiesten binnenin konden het publiek buiten niet zien, terwijl van buitenaf juist wel naar binnen gekeken kon worden. Alle muzikanten in huis waren voorzien van microfoons, waardoor alles wat binnenin gezegd en gespeeld werd kraakhelder door de B&W speakers naar buiten kwam.

En dat leverde volgens de aanwezige pers een erg bijzonder effect op. "Ondanks het dubbeldikke en geluiddichte glas ontstaat er meteen een verwantschap tussen de artiesten binnen en de mensen buiten", schreef The Art Desk. "Er zijn verrassende momenten waarbij je als toeschouwer Harvey recht in de ogen kijkt, totdat je je beseft dat zij jou helemaal niet kan zien", voegde Digital Spy daaraan toe.

The Guardian vergeleek het zelfs met een dierentuin. "Uit de speakers knalt het geluid wat binnenin wordt gemaakt, maar wij lopen naar hartenlust om het glazen huis heen, alsof we dieren in een kooi bewonderen." Het glazen huis was daarnaast ook volgeschreven met songteksten van zo'n tien nummers van Harvey die mensen van buitenaf konden lezen terwijl ze naar binnen keken.

Meer reacties zijn te lezen op de blog van B&W. De opnamen werden bijgewoond door journalisten en fans die op tijd een kaartje wisten te bemachtigen. Het heeft er wel alle schijn van dat fotografie niet werd toegestaan, want foto's van het glazen huis zijn op geen enkele website die verslag deed terug te vinden.

MERK

EDITORS' CHOICE