REVIEWMOON

Audio Physic Avantera Plus luidsprekers met Moon 740P voor- en 860A eindversterker

Werner Ero | 01 april 2015 | MOON

Het jaar 2014 zal door de vaderlandse audiobranche nu niet bepaald als succesjaar de boeken ingaan. Niet alleen zijn de nodige merken in andere handen overgegaan, maar ook hebben verschillende gerenommeerde audiowinkelketens hun deuren uiteindelijk moeten sluiten. Zelfs in de top high-end is er veel veranderd en heeft het oude vertrouwde en gevarieerde spelersveld, in sneltreintempo plaats moeten maken voor een select groepje aan vrij nieuwe top high-end merken. Ondernemingen die naast mooie en innovatieve producten, ook een intensieve marketing bedrijven en er door dit samenspel zelfs in slagen tot regelmatig wezenlijk betere producten te komen. De merken van deze test mogen dan weliswaar tot dit elitegroepje behoren, ze weten echter ook het beoogde illustere kwaliteitsniveau te bereiken zonder het vaak bijbehorende extreme prijskaartje!   

De (h)eerlijke nuchterheid en no-nonsense mentaliteit die de twee onafhankelijke fabrikanten van deze test uitstralen, komt helemaal terug in de drie testproducten. Zowel het Duitse Audio Physic als het Canadese Moon, behoren wat mij betreft al 30 jaar bij de merken die je vooral koopt als je om echte duurzame kwaliteit geeft. Hier dus geen waan van de dag of laag bij de grond willen scoren met de nieuwe kleren van de keizer. Nee, zowel Audio Physic als Moon volgen al jaren onverstoord hun eigen weg en beschikken daarbij over zowel veel knowhow, bedrijfsmatige stabiliteit als een duidelijk eigen identiteit. Hierdoor worden jaar in jaar uit in zowat iedere prijsklasse, zeer goed presterende producten afgeleverd. Dit lijkt in eerste instantie een heel vanzelfsprekend gegeven, maar is in de dagelijkse praktijk toch veel dunner gezaaid dan u zou denken en eigenlijk ook zou verwachten.




Avantera Plus
Binnen het maar liefst 19 modellen tellende Audio Physic luidsprekerprogramma, staat de nog vrij recent naar de Plus versie opgewaardeerde Avantera op de één na hoogste trede. Zeker als u bijvoorbeeld verschillende bekende Amerikaanse high-end luidsprekerfabrikanten in gedachten neemt, doemen vast meteen beelden bij u op van enorm grote en zware kastconstructies. Reusachtige systemen waarin de meest exotische drivermaterialen zijn toegepast, een prachtig achtergrond verhaal waar het water u in de mond zou moeten doen lopen en een prijskaartje waarmee u al snel een goed uitgeruste BMW, Audi of Mercedes van zou kunnen kopen. Maar zoals ik al zei is Audio Physic een origineel Duitse onderneming die al vele jaren een nuchtere no-nonsense mentaliteit hanteert en niet geheel onbelangrijk, wordt aangevoerd door een topontwerper die nu eens echt van de hoed en de rand weet. Iedereen die namelijk de moeite neemt om eens een keer slechts 5 minuten naar een willekeurig model uit één van de drie modelseries te luisteren, weet meteen wat ik bedoel. Hier staan gewoon luidsprekers die maar voor één doel gemaakt zijn en dat is het op een zo goed en uitgebalanceerd mogelijke wijze weergeven wat er werkelijk op een bepaalde softwaredrager staat. En in tegenstelling tot verschillende andere ‘neutraal’ klinkende merken, ontaard dit bij een Audio Physic gelukkig nooit tot een saai of weinig betrokken weergave. Integendeel zou ik zelfs zeggen, want met een goed gekozen versterker en bron weten verschillende modellen van dit in Brilon gesitueerde merk, zelfs op te rukken naar gebieden waar bij veel concurrenten aanmerkelijk meer voor moet worden betaald! Maar ik ga te snel en terug dus naar de Avantera Plus. Met zijn goedgekozen verhoudingen, zeer goede afwerking en ronde achterzijde, oogt deze vertegenwoordiger uit de Reference serie toch huiskamervriendelijker dan de maten (115 cm hoogte, 24 cm breedte, 42 cm diepte en 42 kilo gewicht) in eerste instantie zouden doen vermoeden. Uiteraard is het geen model wat u even snel achter de gordijnen kunt verstoppen, maar dat is dan ook nooit de intentie van hoofdontwerper Manfred Diestertich geweest.



Toch is een groot voordeel van deze Avantera Plus dat hij in tegenstelling tot veel concurrenten wel in staat is om een weergave van referentiekwaliteiten, ook in gemiddelde Nederlandse woonkamers voor elkaar te krijgen. Hier dus nu eens geen extreem ruimte aansprekende lage tonen doordat bijvoorbeeld veel buiten Europese luidsprekersystemen vaak voor de daar veel voorkomende houten huizen zijn ontworpen en wij in Europa over veel stijvere (stenen) woningen beschikken. Toch is de Avantera Plus een breedbandig systeem met een vrije veld frequentiebereik wat begint bij 28 Hz en doorloopt tot 40 kHz (-3 dB). In de dagelijkse praktijk en met ondersteuning van uw kamer, wil dit zeggen dat met deze weergevers praktisch het complete hoorbare frequentiebereik daadwerkelijk voorhanden is. Het rendement is een mooi bruikbare 89 dB terwijl de minimale impedantie nauwelijks onder de 4 Ohm terechtkomt. Daarmee zijn deze luidsprekers zeker geen vervelende last voor een versterker, maar moet gezien de zeer lage vervorming, compressievrijheid en breedbandigheid van het systeem (< 0,5% 200 Hz – 40 kHz), wel voor een hoogwaardige en stabiele versterker worden gezorgd. Wat deze vertegenwoordiger uit de Audio Physic Reference reeks gemeen heeft met top-of-the-line referentiesystemen van andere merken, is de behoorlijk complexe opzet. Zo is het een 3½-weg systeem wat gebruik maakt van een viertal in de zijkanten verwerkte 18 cm woofers in een push push configuratie (hierdoor heffen ongewenste trillingen van de tegenover elkaar geplaatste woofers zich verregaand op). Twee 15 cm HHCM (Hyper-Holographic Cone Midrange) units dragen zorg voor het middengebied, terwijl één 39 mm softdome HHCT II (Hyper-Holographic Cone Tweeter II) het hoogbereik voor zijn rekening neemt.  Voor een uitgebreide omschrijving van deze bijzondere en door Audio Physic zelf ontwikkelde units, verwijs ik u verder graag naar hun website www.audiophysic.de. 


EDITORS' CHOICE