NIEUWS

Ideaal superteleobjectief: Tamron SP 150-600 mm F5-6.3 DI VC USD

Ulco Schuurmans | 19 februari 2015

Bij professionele sportwedstrijden en natuursessies zie je vaak een woud van witte Canon teleobjectieven bij de fotografen of videofilmers. Superieure lichtsterke telelenzen die de actie en het verre close-up in beeld halen. Helaas gaat het prijskaartje ver boven het hobbybudget van ons amateurs. Tamron brengt daar met de stuk vriendelijker geprijsde en verrassend goed presterende Super Performance 150-600 mm telezoom geschikt voor Canon, Nikon en Sony verandering in.


Fukuda

Iedere actie-, sport- en natuurfotograaf of -videofilmer weet het: hoe closer in beeld des te beter het onderwerp overkomt. Alleen vormt de afstand waarop de actie zicht ontplooit of het schuwe dier in de verte een probleem. Daar heb je een waar telekanon voor nodig om tot een echt pakkende close-up te komen.
In de praktijk stuit de foto/videohobbyist met het kiezen van een lang zoombrandpunt op een aantal kritische zaken. Hoe langer de brandpuntsafstand in mm hoe zwaarder en groter het objectief met vatting uitpakt. Dat geldt nog meer als het teleobjectief lichtsterk dient te blijven. De lensdiameter aan de voorzijde neemt dan fors toe. Een grote vergroting doet de kans op bewegingsonscherpte door camerabewegingen toenemen. Dan is er een goed functionerende optische beeldstabilisator (OIS) nodig. Weer een andere zaak zijn de optische fouten. Hoe langer het brandpunt des te groter de kans op chromatische aberraties en ook is er kans op interne reflecties. Fabrikanten passen daarom speciale asferische glaselementen en coatings toe. Bij een groter zoombereik kan er op volle opening vignettering en/of lichtafval optreden. En tot slot de scherpstelmotor, die dient snel, accuraat en stil (natuuropnamen) te zijn.

Geen sinecure
Uit het bovenstaande komt zonneklaar naar voren dat het bouwen van een super teleobjectief geen sinecure is. En dat maakt prijzig. Een lichtsterk super-zoombrandpunt met een bereik van 150-600 mm voorzien van een snelle instelmotor, OIS en weinig beeldfouten kost daarom al snel vele duizenden euro’s. Voor incidenteel gebruik kan je als hobbyist wel een goedkoper optiekje zoals van Samyang aanschaffen, maar een dergelijke lens gaat bij serieus gebruik al snel teleurstellen.
Tamron komt de fotograaf en videofilmer met sport, actie en natuur hoog op de agenda flink tegemoet. De SP 150-600 mm met een lichtsterkte van F5-6.3, snelle vrijwel geruisloze USD scherpstelmotor, VC optische beeldstabilisator en goede beeldprestaties is tot wel viermaal goedkoper dan een gelijkwaardig merkobjectief. Bovendien is het objectief zowel geschikt voor Full Frame beeldsensoren als APS-C. Je kunt nu gewoon met een kleinere sensor fotograferen of videofilmen en later overgaan op Full Frame. Wij probeerden deze Tamron supertelelens mede uit op een Blackmagic Production 4K videocamera met een Full Frame Sensor en Canon-vatting. Prima resultaten. Let wel dat bij een APS-C beeldsensor het brandpuntbereik toeneemt tot circa 233 en 930 mm.

Ian Plant Tundra swan stretching wings, Yellowstone National Park - Wyoming

Specificaties
De lichtsterkte is F5-F6.3. Niet zo lichtsterk als bij de F4 van veel duurdere merkobjectieven maar er valt zeker nog goed mee te werken. Bovendien kan je de ISO-gevoeligheid flink opvoeren (zeker bij Full Frame) en toch een snelle sluitertijd van 1/1000 seconde of meer kiezen.
Het zoombereik van 150-600 mm is bij Full Frame goed voor een vergroting van 3 tot 12 maal (vergeleken met het standaard 35 mm kleinbeeld) formaat. Bij ASPC komt dit neer op ruim 4 tot 16 maal. Meer dan voldoende range voor een sportveld, stadion, van achteren uit een evenementenhal of theater en natuur binnen de 50-100 meter. Je kunt altijd achteraf met fotosoftware nog meer uitsnijden. Pixels genoeg in de digitale opnamen.
Het optisch ontwerp omvat 20 glaselementen in 13 groepen met in de voorste groep drie Low Dispersion lenzen. De speciale eBand coating is een hoofdstuk apart. Het gaat om een zogenaamde nano-dunne uitgebreide bandbreedte & hoek afhankelijk coating die reflecties, flare en ghosting effectief uit de lichtweg ruimt. Dit alles staat garant voor verrassend goede optische prestaties qua scherpte, contrast, kleur en nauwelijks lensfouten.
De Ultra Silent Drive (USD) doet zijn naam eer aan, echt super stil. Er is ook een digitale focus-limitter aan boord die er voor zorgt dat het objectief de instelafstand niet overschrijdt. En op de beeldstabilisatie met Vibration Compensation (VC) valt niets aan te merken.
De minimale instelafstand bedraagt 2,7 meter, de lengte is 258 mm, de filtermaat 95 mm en het gewicht 1951 gram. Er zijn negen diafragmalamellen met een goede Bokeh. Een stevige statiefgondel en zonnekap worden meegeleverd. Tamron levert speciale (plug-in) software om de optische prestaties van dit objectief op maat en smaak te configureren

Fukuda

Praktijk en conclusie
De Tamron SP 150-600 mm F5-6.3 DI VC USD is een ideaal super telezoomobjectief voor de fotograaf en videofilmer die graag sport, natuur, actie of evenementen op afstand schiet. De optische en mechanische prestaties zijn flink boven het gemiddelde van dit type objectieven. Dat bewezen onze opnamen met Canon spiegelreflexcamera’s op APS-C en Full Frame en bij de Blackmagic videocamera. Uiteraard scoren de veel duurdere en lichtsterkere merkobjectieven van bijvoorbeeld Canon beter, doch de verschillen zijn doorgaans marginaal en de hobbyist zal hen niet opvallen. En daartegenover staat een alleszins redelijke prijs…

Prijs
Tamron SP 150-600 mm F5-6.3 DI VC USD € 1099,-
www.transcontinenta.nl


EDITORS' CHOICE