Introductie: CH Precision bij Beter Beeld & Geluid

Eind vorig jaar vond in de Hilversumse vestiging van Beter Beeld & Geluid een bijzondere introductie plaats. Het jonge en zeer hoogwaardige Zwitserse elektronicamerk merk CH Precision wordt sinds vorig jaar geïmporteerd door Audio Ingang en Beter Beeld & Geluid is voor Nederland de eerste dealer. Audio Ingang doet ook de import van het Engelse luidsprekermerk Wilson Benesch en die fabrikant is op zijn beurt in Engeland distributeur geworden van CH Precision.

De officiële introductie voor de Benelux viel samen met nóg een introductie, namelijk die van de nieuwste luidspreker in de Geometry-serie van – hoe kan het ook anders – Wilson Benesch. Namens Music Emotion sprak ik vóór de feestelijke avond met CH Precision-vertegenwoordiger Raphaël Pasche en luisterde naar de werkelijk bloedmooie combinatie van beide merken.

Raphaël komt uit het Frans-sprekende deel van Zwitserland, maar spreekt voortreffelijk Engels omdat hij een aantal jaar in dat land gewoond heeft. Dat maakt het gesprek er in elk geval een stuk eenvoudiger op, want hoe prachtig en poëtisch ik de Franse taal ook vind, ik verdwaal meestal al in de eerste zin… We besluiten om eerst een stukje geschiedenis te bespreken en daarna per apparaat de bijzonderheden door te nemen. CH Precision is een jong bedrijf. Het is pas 5 jaar geleden opgericht, maar de beide eigenaars, Florian Cossy en Thierry Heeb, zijn gepokt en gemazeld in de high-end audio. Ze hebben namelijk allebei jarenlang gewerkt bij Anagram Technologies (Thierry was daar CEO), een Zwitsers bedrijf dat digitale technologie leverde aan het eveneens Zwitserse topmerk Goldmund.

In die tijd werkte Raphaël Pasche bij Goldmund. Toen Anagram werd verkocht, begonnen Florian en Thierry het bedrijf ABC PCB Consultancy, waar ze voor anderen extreem hoogwaardige meerlagige printplaten ontwierpen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Er was een toenemend aantal mensen dat er bij hen op aandrong om met de gecombineerde vergaarde kennis een eigen merk elektronica op de markt te brengen. En zo geschiedde. ABC PCB werd verkocht en vijf jaar geleden begonnen ze – samen met Raphaël – met CH Precision. Inmiddels bestaat de toepasselijk genaamde Series One uit vijf apparaten en staan er voor 2015 nog twee andere, spannende nieuwkomers op stapel. Aan de hand van de uitleg van Raphaël zal ik een korte beschrijving van alle apparaten geven.

Versterking
Als we met de versterking beginnen, moet de volledig modulair ontworpen C1 D/A controller als eerste genoemd worden. Deze non-plus-ultra digitale converter annex voorversterker zit zó barstensvol slimme oplossingen en handige features dat er eigenlijk een volledige recensie aan gewijd zou moeten worden om alles goed te belichten. Een poging dan maar: Om te beginnen heeft de C1 veel digitale ingangen, waaronder S/PDIF, Toslink en AES/EBU, maar er is ook een eigen CH Link aan boord die via een zelf ontwikkeld protocol met de D1 Drive communiceert en zo échte DSD streaming mogelijk maakt. Via extra insteekkaarten kan ook nog een USB ingang worden toegevoegd (uiteraard a-synchroon en galvanisch ontkoppeld). Die insteekkaarten maken de C1 niet alleen zeer flexibel, maar ook voorbereid op de toekomst.

Je bedient de C1 voorlopig nog via het front, waar ook het overzichtelijke menu te vinden is, maar de bediening wordt in de zeer nabije toekomst nóg gemakkelijker en comfortabeler. Op dit moment wordt namelijk een eigen app ontwikkeld waarmee je niet alleen het volume en de ingangen kunt instellen, maar ook álle andere parameters van het gehele CH Precision systeem kunt bedienen. En dat zijn er nogal wat. Dat gaat van de kleur van het display tot de feedback in de eindversterkers. De app zal voorlopig alleen beschikbaar zijn voor het Android platform en wordt ontwikkeld door een professionele ontwerper. Verwacht dus een hoge mate van intuïtieve bediening. En nu we het toch over design hebben: het uiterlijk van de CH Precision apparatuur is door een vrouw ontworpen...

Om aan de uiterst strenge EU-eisen voor het verbruik in stand-by te kunnen voldoen, ontwikkelde CH Precision een eigen transformator. Die houdt het systeem minimaal onder spanning, maar het blijft desondanks aan te raden om de installatie een uur voor het luisteren aan te zetten. De zegeningen van de soms wat doorgeschoten Europese wetgeving zullen we maar zeggen. Mij werd echter verzekerd dat de CH Precision set direct na het inschakelen ook al geweldig klinkt. Een laatste feature die ik écht moet vermelden is dat de apparaten van CH Precision heel nadrukkelijk zijn ontworpen om op elkaar gestapeld te worden zonder verlies aan geluidskwaliteit. Door middel van eenvoudig uit te draaien inwendige spikes en rechtopstaande steunen in de behuizing vormen de apparaten van CH Precision als het ware hun eigen audio-meubel dat ongewenste trillingen zeer effectief afvoert.

De A1 is de dubbel-mono opgebouwde stereo eindversterker van CH Precision die aan 8Ω 100 watt per kanaal produceert. De scheiding van de kanalen is zo strikt dat CH Precision zelf liever niet over stereo spreekt, maar over ‘2-kanaals’. Per kanaal is voorzien in een insteekkaart met extreem nauwe toleranties waarmee de instellingen nog heel licht te ‘trimmen’ zijn. De kanaalgelijkheid is daarmee feitelijk 100%. De A1 heeft een paar zeer bijzondere schakelingen aan boord waarmee de gebruiker het geluid aan zijn luidsprekers of individuele smaak kan aanpassen. Je kunt in stappen van 20% de balans tussen lokale en globale feedback aanpassen, wat van grote invloed is op vele aspecten van de weergave. Er is altijd een optimum te vinden voor elke situatie en ieders smaak.

Zo laat Beter Beeld & Geluid me achteraf weten dat hun op gehoor bepaalde voorkeur in combinatie met de Wilson Benesch Endeavour luidsprekers uitgaat naar een verhouding van 40%, wat volgens CH Precision een vrij gebruikelijke keuze schijnt te zijn. Een andere bijzonderheid is dat de ruststroom in de eindtransistoren (de Bias) wordt aangepast op basis van de temperatuur van de transistoren. Door niet alleen op de koelrib te meten, maar ook in de transistor zelf (daar worden speciale thermo-track transistoren met 5 pinnen voor gebruikt) kan de bias bliksemsnel worden aangepast waardoor de klank onder alle omstandigheden en bij alle volumes gelijk blijft.

De A1 kan in ‘bridge mode’ geschakeld worden waardoor hij in een 350 watt aan 8Ω monoblok verandert. Wie meer vermogen nodig heeft kan de M1 2-kanaals eindversterker kopen, die 2 x 200 watt aan 8Ω per kanaal levert, en maar liefst 750 watt aan 8Ω als monoblok in ‘bridge mode’. Ook de instelling van de verhouding tussen lokale en globale feedback is bij de M1 verfijnder, hier kunnen stappen van 10% worden gebruikt om de balans in te stellen.

MERK

EDITORS' CHOICE