NIEUWS

Gigaset elements: Een smart home voor iedereen

Ivo van den Broek | 31 januari 2015

Gigaset heeft Gigaset elements geïntroduceerd, een intelligente connected home-oplossing waarmee je altijd in verbinding staat met wat er in je eigen huis gebeurt. Gigaset elements is een op sensoren gebaseerd cloud-systeem dat na aanschaf van de starter kit met losse componenten uit te breiden is. Zo besluit je zelf welke ramen, deuren of ruimtes je nog wilt voorzien van een sensor. Gigaset elements kende eerder al een succesvolle introductie in onder meer Duitsland en Frankrijk - nu is het systeem ook verkrijgbaar in Nederland. Home Emotion voelde het systeem aan de tand…

Het systeem werkt via internet, is draadloos, uit te breiden met diverse componenten en eenvoudig te installeren, waardoor iedereen eindelijk echt kan beschikken over een ‘smart home’. Sensoren registreren precies wat er gebeurt tussen je vier muren. Zij versturen de opgeslagen gegevens naar het basisstation via DECT-ULE (ULE staat voor Ultra Low Energy). Voordelen van deze technologie zijn de hoge betrouwbaarheid, het lage energieverbruik en de hoge mate van veiligheid van gegevens. Het modulaire ontwerp van Gigaset elements zorgt er verder voor dat er zeer veel mogelijkheden en uitbreidingen beschikbaar zijn met toepassingen naar ieders behoefte.Eenvoudig te installeren
De starter kit is de basis van de diverse toepassingen van Gigaset elements. Deze kit richt zich op veiligheid. Het pakket bestaat uit twee intelligente sensoren - een deursensor ‘door’ en een bewegingssensor ‘motion’ -, een basisstation ‘base’ en een smartphone-app (voor iPhone 3Gs en nieuwer, en Android-toestellen met versie 2.3 en hoger). Achter Gigaset elements zit een intelligente, zelflerende en veilige cloud-omgeving die functioneert als een verbinding tussen het huis en de smartphone. “Het systeem is specifiek ontworpen om uitbreiding en maximale aanpassing mogelijk te maken”, zegt Nicholas Ord, hoofd van de ‘Home Networks’-afdeling bij Gigaset. “Gigaset elements is door gebruikers modulair uit te breiden - te beginnen bij extra deur- en bewegingssensoren ‘door’ en ‘motion’, en de raamsensor ‘window’ en het alarmsignaal ‘siren’.”

Internet of Things
De eerste stap in de ontwikkeling van Gigaset elements draait om veiligheid. Hiermee betreedt Gigaset de markt van het Internet of Things en helpt het moderne, mobiele en netwerkende mensen om in contact te blijven met hun huis. “Gigaset elements zet de standaard in een nieuwe markt en gaat verder dan bestaande productcategorieën. De mogelijkheden van de toekomst zijn enorm”, zegt Ord. “Met de starter kit komen we tegemoet aan een zeer actueel en groeiend probleem in Nederland. Statistisch gezien, vindt er namelijk elke twee minuten een inbraak plaats - veel daarvan zelfs bij daglicht. Met Gigaset elements geven we mensen de kans om hun gevoel van veiligheid te vergroten als het gaat om hun huis. Waar ze ook zijn en zonder abonnement of contract.”Try out
Als eerste behandel ik de starter kit zonder de verder uitbreidingen ‘siren’ en window’, deze komen de volgende keer aan bod. Nu het ‘smart home’ steeds meer aandacht krijgt, zie je steeds meer bedrijven instappen in deze markt. Gigaset kunt u kennen van de draadloze telefoons onder deze naam van Siemens. Inmiddels is het bedrijf verzelfstandigd. De Gigaset elements safety starter kit bestaat uit een basisstation (base), dit is het platform voor het gebruik van Gigaset elements en de verbinding tussen de sensoren en de smartphone. Als tweede zit er in de doos een bewegingssensor (motion), deze sensor detecteert menselijke beweging in huis - zonder kabels en met een batterij. Tenslotte een deursensor (door), de deursensor maakt onderscheid tussen een normale opening van een deur of een poging tot inbraak - eveneens zonder kabels en werkt ook op een batterij. Belangrijk gegeven bij dit soort systemen is dat het ‘plug ’n play’ moet zijn. Ofwel eenvoudig te installeren… en dat is het. Er zit een zeer duidelijke gebruiksaanwijzing bij zodat het ‘bekende kind’ de was kan doen.
De eerste stap is het aansluiten van de base op je router. Vervolgens plak je door middel van een plakstrip de deursensor net boven de klink (aan de binnenkant natuurlijk) deze registreert het open- en dichtgaan van de deur. De sensor detecteert eveneens of de deur normaal wordt geopend of dat iemand probeert de deur te openen zonder sleutel. In dat geval produceert de sensor een schel geluid en informeert je op je smartphone. Hierna monteer je de bewegingssensor die precies doet wat de naam al zegt namelijk het detecteren van beweging. Belangrijk in deze is de juiste montagepositie. Ze geven zelf aan bij voorkeur op de muur van de deur aan de kant van de klink.
Tot slot download je de gratis Gigaset elements app uit de App Store of Google Play Store. De installatie wijzigt zich vanzelf, dus daar heb je verder niet veel werk aan. Je kunt in de app aangeven of je thuis of ‘uit’ bent, zodat als je weg bent en de deur gaat open, je een inbraakmelding krijgt en er vervolgstappen kunnen worden ingesteld zoals het bellen van de politie of de buren.

Conclusie
Gigaset elements en dan in dit geval de starterskit is een prima systeem voor de eerste stapjes op het gebied van beveiliging van je huis. Voor Ä 199,90 kun je de starterskit aanschaffen en de uitbreidingen waar ik de volgende keer op terugkom kosten € 49,99 per stuk. Het mooie is, in tegenstelling tot sommige andere vergelijkbare systemen, dat er geen abonnement voor dit systeem vereist is. Het systeem ziet er netjes uit, is makkelijk te installeren en zeer eenvoudig in gebruik.

Gigaset elements starter-kit  € 199,99
De extra componenten ‘door’, ‘motion’, ‘window’ en ‘siren’ € 49,99 per stuk
www.gigaset-elements.com/nl


EDITORS' CHOICE