NIEUWS

ElectroStyling: De Smart Toekomst

Rudirick de Jong | 24 januari 2015

Het is duidelijk dat de huidige technologische ontwikkelingen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. De vooruitgang van de techniek zorgt er nu al voor dat met een paar eenvoudige aanpassingen in huis ouderen veel langer zelfstandig blijven wonen. We kunnen energieverbruik van huizen door middel van intelligente thermostaten terugdringen. En zelfs de tuin water geven vanaf het vakantieadres. Verschillende fabrikanten werken inmiddels hard aan de volgende generatie smart oplossingen. We lichten er graag een paar uit die volgens ons de grootste impact gaan hebben de komende jaren.



Samenwerking

De belangrijkste oplossing waar iedereen naar uitziet is die voor één van de grootste uitdagingen bij het inrichten van een Smart huis: het laten samenwerken van alle afzonderlijke componenten. Zeker als meerdere merken worden gebruikt is het een hele klus om alles met elkaar te laten communiceren. Het ontbreekt simpelweg aan een standaardtaal waarmee alle componenten in een Smart huis met elkaar kunnen praten. Gelukkig wordt daar nu hard aan gewerkt door een consortium geleid door Bosch. Zij werken aan een standaardtaal voor smart apparaten. Volgens ons wordt dit cruciaal voor de toekomst. Het geeft de bewoner volledige keuzevrijheid bij het inrichten van zijn of haar huis. Nu moet vaak voor een bepaalde techniek of een bepaald merk gekozen worden. Dat is straks niet meer nodig.



Neem het voorbeeld van de tuinsproeier. Het is straks niet eens meer nodig om op een knop te drukken om de tuin water te geven. Het besproeiingssysteem kan namelijk gebruik maken van andere slimme apparaten om zelf te bepalen of de tuin voldoende water heeft. De sensor op de zonwering geeft door dat de zon flink heeft geschenen. Een sensor in de bodem geeft aan dat de vochtigheid aan de lage kant is. Voordat de sproeier begint, wordt nog wel even het weerstation geraadpleegd om er zeker van te zijn dat het niet gaat regenen en water wordt verspild. De bewegingsmelder geeft aan als er iemand in de tuin loopt, die per ongeluk een nat pak zou kunnen krijgen.



Draadloos
Een belangrijke belemmering voor veel mensen om hun huidige woning in te richten als een Smart huis zijn de benodigde kabels. Hoewel er al sinds 2000 draadloze oplossingen zijn om een huis vrijwel volledig smart in te richten is er, helaas, te weinig aandacht voor. Dat gaat de komende jaren flink veranderen. De consument raakt steeds vertrouwder met draadloze technieken. Neem Sonos’ multi-room geluidssysteem; dat bewijst dat er wel degelijk een goed en eenvoudig te installeren draadloos systeem mogelijk is. Maar ook op andere smart-gebieden dringt draadloze technologie door. Ook de ontwikkeling van de volgende generatie draadloze netwerktechnieken zorgt voor een enorme sprong voorwaarts. Veel gehoorde klachten als niet betrouwbaar genoeg, lage snelheden en lange reactietijden behoren inmiddels al zo goed als tot het verleden.



Ook op het gebied van draadloze bediening worden stappen gezet. Met de komst van protocollen voor draadloze aansturing van allerhande systemen in huis, is het trekken van kabels vaak niet meer nodig. Bovendien bieden draadloze systemen vrijheden die bekabelde systemen vaak niet kennen. Neem bijvoorbeeld de verlichting in een woonkamer. Als de inrichting van de woonkamer veranderd wordt, zitten de lichtknoppen vaak niet meer op de juiste plek. Met een draadloos verlichtingssysteem is het dan heel eenvoudig om een losse schakelaar op de gewenste plek te bevestigen. Overigens is bediening via een app op smartphone of tablet ook altijd mogelijk.


EDITORS' CHOICE