NIEUWS

Audiogoeroes (deel 17): Regendans met Olivier Nijs

Fritz de With | 07 januari 2015

Terwijl ik dit stuk schrijf, kijk ik af en toe naar buiten… regen, regen en nog eens regen. Het zwembad wordt gestaag gevuld met hemelwater, maar ik wil zon. Gek genoeg is er een man in Nederland die snakt naar een flinke regenbui of regen in al zijn vormen: druilerig, miezerig, plensbui etc. Zijn naam is Olivier Nijs, maar ik noem hem Olivier Twist. De twist is zijn passie voor een stevige regenbui.

Olivier is al een tijdje bezig om een cd te maken met allerlei soorten regenbuien, omdat er in de welzijnsgroepen een behoefte is ontstaan om regen via een cd weer te geven en deze te gebruiken om innerlijke rust te bewerkstelligen. Er schijnt een enorme rust vanuit te gaan. Deelnemers aan een welzijnssessie leggen zich neder en laten de bui zo over zich heen komen. Nat worden doen ze er niet van, maar zoals gezegd het geeft een betrokken mens een gerelaxt gevoel. Zo gaat Olivier waarschijnlijk op pad met op zijn iPad steevast buienradar om de buien te lokaliseren. Maar om een stille plek te vinden waar de regen op zijn mooist te registreren is, dat wordt een groter probleem. Dat betekent engelengeduld, al zou je dat op dit moment zoals ik al schreef uit het raam kijkend, niet zeggen. Het is bewezen als je het zoekt, is het er niet en sta je in de droogte buiten en als je wilt dat het droog blijft, plenst het om je heen.
Olivier weet er alles van, het weer is zo onvoorspelbaar als een vrouw, hoewel ze bij ons althans het zonnetje in huis is. Nu hij al meer dan een jaar op pad is, kan hij dat dan ook volmondig beamen. Zo ligt waar mogelijk de opname-unit gepakt en bezakt bestaande uit: twee microfoons, een recorder, een statief en een hoofdtelefoon. Het zijn professionele kwaliteitsspullen: een Sound Devices Recorder type 788T, een 12 track recorder from the USA, voorzien van een CL8 mixer. Dan twee Schoeps microfoons de MK8 en MK4 voor MS stereo opname (zoek dit even op in google, om dit opnamesysteem uit te leggen, is buiten de reikwijdte van dit artikel) en een Sony hoofdtelefoon van € 100. Dit laatste kan natuurlijk veel beter, ik pakte even de Denon AH D-7000 en zette deze bij Olivier op. Ja, dat was werkelijk een enorm verschil, helaas ook in prijs. Wellicht zou de Teufel hoofdtelefoon die dezelfde prijs heeft, maar aanzienlijk beter klinkt dan de Sony, hier beter op zijn plaats zijn.

Stilte
Het grootste probleem is voor Olivier, zoals we dat al gezegd hadden, stilte. Ons kleine landje heeft dat niet voorradig, we zijn zo sterk geïndustrialiseerd en overgebouwd met woningen en kantoren, dat het heel moeilijk is om een stille plek te vinden om een goede opname te maken. Niets is zo storend om een zachte regenbui verstoord te zien/horen door het geluid van in de verte brommende auto’s, vliegtuigen, treinen etc. Daarnaast geeft een flinke bries ook nog eens de nodige problemen, iedereen kent het effect van wind in de microfoons. Menig amateur opname met name met kleine videocamera’s en mobiels zijn daar rijkelijk van voorzien. Het geeft een enorm storend effect.
Uiteraard heeft een professionele geluidsman zoals Oliver, zijn voorzorgsmaatregelen en verpakt steevast de microfoons in, in een gevlochten basket van het merk Rycote. Een dure, maar voortreffelijke oplossing. Ook moest Olivier rekening houden met de regen zelf en kon hij niet zo maar in het open veld gaan staan, condensator microfoons zijn eigenlijk het omgekeerde van elektrostaat luidsprekers, geen van beide zijn dol op vocht. Zo heeft Olivier een gepatenteerd regenparapluutje gemaakt, dat én het regen/vocht tegenhoudt en ook tevens het geluid dempt van de regendruppels zelf.

Relaxen
Wij hebben op mijn reference installatie enkele ruwe tracks beluisterd en dat klonk niet verkeerd. Alleen, ja sorry, moest ik Olivier toch voorzichtig wijzen op een veel te laag opnameniveau en de problemen dat je nu niet de volledige 24Bit gebruikt. Het -20dB opnemen is eigenlijk te zacht om een krachtig geluid te krijgen. Nu kan je het niveau digitaal optrekken, maar dat geeft digitale vervorming. Terugbrengen van het niveau is veel makkelijker, goed nooit te oud om te leren en we gaan sowieso eens samen op pad, want live geluiden opnemen vind ik helemaal top. Ik denk met vreugde nog terug aan een project wat Onno Scholtze en ik samen maakten voor een 5-kanaals demonstratie sacd voor Philips.
Het ligt nu in de bedoeling een cd uit te brengen voor de Welness liefhebbers, maar ook zou een high-end audiofiel hier zeer bij gebaat zijn. Even relaxen op de hotspot en weg te zweven op de klanken van de regen zonder natte voeten te krijgen, wie wil dit nu niet of wel? We houden u op de hoogte, wanneer de cd uitkomt en hoe te bestellen met een leuke korting. Zou Olivier Nijs familie zijn van Rob de Nijs, kent u het liedje nog: ‘Zachtjes tikt de regen op het zolderraam…’?


EDITORS' CHOICE