ARTIKELKharma

Kharma Ultimate High-End Event 2014


Werner Ero | 02 januari 2015 | Fotografie Werner Ero | Kharma
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 31 december 2014

Het laatste kwartaal van ieder jaar is naast de bekende eindejaarfestiviteiten zoals Sinterklaas, Kerstmis en oud- en nieuw, traditiegetrouw ook de periode waarin de meeste hifiactiviteiten plaatsvinden. Ook het Kharma Ultimate High-End Event wat dit jaar op 13 en 14 december werd gehouden, is zo’n jaarlijks terugkerend spektakel. Een evenement waarbij naast het tonen van een belangrijk deel van het actuele Kharma assortiment, dit jaar ook tijd is ingeruimd voor live-muziek, een lezing van Kharma oprichter en eigenaar Charles van Oosterum en zelfs een heuse wijnproeverij.

Een bezoek aan het Kharma-bedrijfspand aan de Kalshoven 7 in Breda is eigenlijk altijd een waar feest. Want ook buiten deze twee showdagen kunnen belangstellenden namelijk altijd een afspraak maken om één of meerdere modellen uit de nieuwe Butterflyserie, de populaire Elegance lijn of de ultra high-end Exquisite modellen, zelf te bewonderen en vooral ook te beluisteren! Voor dit doel staan vier luisterruimtes in verschillende afmetingen en voorzien van s ‘werelds mooiste bron- en versterkercomponenten voor u klaar.

It's showtime
Hoewel het bedrijfspand sinds de grote metamorfose in 2007, altijd al chique en verzorgd overkomt, is voor deze 13 en 14 december werkelijk alles uit de kast gehaald om de prachtige Kharma producten nog mooier en vooral sfeervoller aan het publiek te presenteren. Zo is bij aankomst de entree voor deze dagen omgetoverd tot een werkelijk muzikaal en culinair lustoord. De lange linkerwand wordt hierbij in beslag genomen door de verschillende kleur- en opstellingsvarianten van het gestaag uitdijende Butterfly satelliet / subwoofer programma. Tegen de achterwand staan in logische volgorde alle varianten van de zowel nationaal als internationaal zeer succesvolle Elegance serie opgesteld.

Terwijl in de rest van deze grote ruimte door middel van een aantal stijlvol aangeklede statafels, een kerstboom en niet te vergeten een heuse concertvleugel bespeeld door een werkelijk getalenteerde pianist, de december sfeer ten volle wordt uitgedragen. Vanuit deze entree kan ik nu vervolgens twee richtingen opgaan. Ga ik rechtdoor dan kom ik in de gang waar de luisterruimtes aan grenzen terecht. Terwijl rechtsaf mij langs een uitgebreide wijnproefopstelling en uiteindelijk de werkelijke productieruimte leidt. Ik besluit rechtsaf te gaan, wat mede te maken heeft met het grote aantal bezoekers wat zich in de verte duidelijk ergens aan staat te vergapen. Eenmaal dichterbij gekomen zie ik vervolgens al heel snel waarom. Want in plaats van de gebruikelijke rijen nieuwe Kharma modellen in aanbouw, staat dit keer een deel van de onderconstructie van het gloednieuwe en extreem prestigieuze Kharma Enigma Veyron project opgesteld!

Een luidsprekersysteem wat met een bijna niet te bevatten prijskaartje van € 1.300.000,- (!), met afstand s’ werelds meest kostbare huiskamerluidsprekersysteem is. Mede doordat het op dit vroege tijdstip buiten deze productieruimte nog redelijk rustig is, besluit ik na eerst een heerlijk eerste kopje koffie met een ambachtelijk vervaardigde bonbon genuttigd te hebben, de verschillende luisterruimtes te bezoeken. Het mooie van dit Ultimate High-End Event is dat tijdens deze twee dagen ook daadwerkelijk veel modellen uit de Kharma Butterfly, Elegance en zelfs de buitengewoon kostbare Exquisite series, kunnen worden beluisterd! Een buitenkans waar later op de dag dan ook door velen gretig gebruik van zal worden gemaakt.

Elegance by nature
Ik begin mijn luistertour in de ruimte waar voor deze show de complete Elegance serie is gehuisvest. Sales manager en ‘huis tuner’ Peter Bats is toevallig net klaar met het opstellen van de nieuwe DB7-S (€ 25.000,-) en dus kan er hier al snel worden geluisterd. Als bron dient een al wat oudere en helaas niet meer verkrijgbare, maar nog altijd topkwaliteit leverende Marantz SA7-S1 SACD speler. De voor- en eindversterker combinatie bestaat uit een klasse A Kharma Matrix P150 met twee mono Kharma Exquisite MP1000 exemplaren. Audiorack en amp stands zijn Grand Prix Monaco exemplaren, terwijl tenslotte alle bekabeling uit zowel de Kharma Grand Reference als de prestigieuze Enigma Signature serie afkomstig is. Aangezien ik tot mijn grote genoegen zelf ook al verschillenden maanden een Elegance S7 (€ 14.500,- p.p.) in mijn luisterruimte heb logeren, valt mij ook bij de grotere Elegance DB7-S (€ 25.000,- p.p.) al bij de eerste tonen de fraai uitgewogen Kharma klanksignatuur op. Het is een weergave die op knappe wijze een soort van voorname onderhuidse kracht, met veel verfijning en een opmerkelijke zachtheid qua timbre en klankkleuren weet te combineren.

Het mooie daarbij is dat deze weergevers werkelijk stoïcijns op elke gewenste volumestand reageren. Van fluisterzacht tot werkelijk bijzonder luid blijven vervorming en kleuring onhoorbaar laag, wat uitnodigt tot lange en nooit vermoeiende luistersessies. Een poos later en een korte culinaire onderbreking verder, heeft Peter de beduidend grotere Elegance DB9-S (€ 30.000,- p.p.) opgesteld. Na de toch ook al zeer fraaie DB7-S (‘S’ staat voor Signature), gaat de DB9-S meteen duidelijk verder op zaken als schaalgrootte, meer grandeur, kracht en nog meer realisme en verfijning. Last but not least heb ik in deze ruimte als laatste geluisterd naar de werkelijk grote (128,8 cm hoog, 37,5 cm brede en 79,4 cm diepe) DB11-S; het gloednieuwe absolute topmodel (€ 45.000,- p.p.) van de Elegance serie en in 2014 op de CES zelfs bekroond met een innovation, design en engineering award! Niet alleen straalt deze weergever ultra high-end uit al zijn poriën, hij is ook daadwerkelijk grensverleggend geconstrueerd. Wat te denken van een behuizing die is vervaardigd van KBPL (Kharma Bullit Proof Laminate); een extreem geperst materiaal wat bestaat uit vele lagen hout die onder extreme druk worden samengeperst.

Het eindresultaat is een werkelijk superhard materiaal wat tevens over een bijna ideale inwendige demping beschikt. Door deze extreme hardheid is het echter ook bijzonder lastig te bewerken. Dit zorgt niet alleen voor een beduidend langere doorlooptijd aan de freesbank, maar ook voor het sneller moeten vervangen van de dure diamantfrezen! Ook qua overige specificaties is deze forse speaker indrukwekkend. Wat te denken van vijf in eigen huis ontwikkelde drivers en een frequentiebereik wat afdaalt tot een indrukwekkende 21 Hz! Hoe goed een S7-S, DB7-S en DB9-S ook zijn, gehoormatig blijkt deze fors grotere weergever van een totaal andere orde te zijn. Het systeem is niet alleen veel krachtiger en grootser dan zijn kleine broers, maar er zit ook een soort van magisch samenspel in de weergave. Maar het is uiteindelijk toch vooral de bijna extreme mate aan nonchalante achteloosheid qua energieoverdracht, extreme overtuigingskracht, zeer diepe klankkleurrijkdom en een werkelijk live gevoel, wat deze weergevers zelfs in deze hoge prijsklasse tot de absolute top laat behoren. Kippenvel gegarandeerd en bovendien zeer verslavend om naar te luisteren!

MERK

EDITORS' CHOICE