REVIEW

Dicte S02 - dvd

Jan Luijsterburg | 01 januari 2015

Na seizoen 1 komt seizoen 2, zo gaat dat met series. Vaak wordt het dan niet beter, maar de Deense serie rond misdaadjournaliste Dicte Svendsen blijkt gegroeid. Hoewel het leven van Dicte en de sullige inspecteur John Wagner, zowel privé als op het werk, net zo turbulent verloopt als in de eerste serie, is er toch iets meer rust. De karakters komen daardoor beter tot leven.

In de eerste serie werd de rode draad door de afleveringen gevormd door Dicte’s verloren zoon, die ooit de reden was dat ze jong buiten de wereld van Jehova’s getuigen waarin ze opgroeide kwam te staan. De tweede serie begint opnieuw dramatisch. Vanuit het niets probeert haar vader ineens weer contact te leggen. Tevergeefs, want hij wordt voor de ogen van zijn dochter doodgereden voor er een woord gewisseld kan worden. Geleidelijk komt er weer contact tot stand met de grimmige moeder, vooral via Dicte’s dochter, en wordt uiteindelijk een familiegeheim onthuld.

Wagner neemt ondertussen afscheid van zijn zoon die intrekt bij zijn naar Amerika verhuisde ex. Hij neemt een illegale vrouw, slachtoffer in een van zijn zaken, in huis omdat ze eigenlijk het land uitgezet moet worden. Dat geeft vanzelfsprekend amoureuze gevoelens en gedoe.

Dicte’s relatie met haar collega, fotograaf van het blad waar zij voor schrijft, krijgt knipperlichtkenmerken als ze willen gaan samenwonen. Dicte heeft moeite echte aandacht voor hem op te brengen. Haar ex heeft ondertussen moeite met de kinderwens van zijn nieuwe partner, tevens hartsvriendin van Dicte. Ook veel gedoe dus. En tussen alles door wordt er in ieder verhaal een misdaadzaak opgelost.

Net als de eerste serie bevat deze opnieuw vijf verhalen die elk in twee afleveringen van een kleine drie kwartier opgedeeld zijn. Dat geeft een storende onderbreking bij het kijken, maar staat niet in de weg dat Dicte een zeer onderhoudende serie is, dank zij een aangename afwisseling van spanning, humor en relationele soap.

Aanvullende informatie:

  • Land en jaar: Denemarken, 2014
  • Speelduur: 10 x 45 minuten (4 DVD’s)
  • Scenario: Dorte Hogh, Ida Maria Rydén, naar de boeken van Elsebeth Egholm
  • Met: Iben Hjejle, Lars Brygmann, Dar Salim, Lærke Winther
  • Beeld: 16:9 anamorf
  • Geluid: DD 5.1, Deens gesproken
  • Uitgave: Lumière crime series

EDITORS' CHOICE