REVIEW

Dicte S01 – DVD

Jan Luijsterburg | 17 augustus 2013

Dicte Svendsen vestigt zich na haar scheiding samen met bijna volwassen dochter in haar geboortestad Aarhus, de op een na grootste stad van Denemarken. Ze gaat werken bij een plaatselijke krant als misdaadverslaggeefster, maar kan het niet laten zich actief te bemoeien met het oplossen van criminele zaken. Dat brengt haar regelmatig in conflict met zowel inspecteur John Wagner als haar eigen redactie.

Dicte heeft een traumatisch verleden dat meteen onthuld wordt. Op haar zestiende werd ze zwanger en moest haar zoontje onder druk van haar streng religieuze ouders afstaan. Ze breekt met hen en met de Jehova’s getuigen en staat er dus al jong alleen voor. Het schuldgevoel over het in de steek laten van het zoontje blijft knagen, vooral als ze in de vijf zaken die in tien afleveringen de revue passeren veel met situaties geconfronteerd wordt die veel lijken op die van haar. Soms speelt het toeval daarbij wel een erg nadrukkelijke rol, zoals wanneer er een mandje met het lijkje van een pasgeboren kind aan komt drijven en precies waar Dicte op een terrasje zit de wal raakt.

Naast het werk heeft Dicte een druk privéleven. Haar ex probeert haar terug te winnen via het contact met hun dochter, en ze heeft veel contact met twee oude vriendinnen die ook geen gebrek aan problemen hebben. Eentje wordt zwanger, wat Dicte weer met haar trauma confronteert, en verliefdheden leiden een geheel eigen leven. Dat de verloren zoon zal gaan opduiken voel je al van verre aankomen, maar als het gebeurt krijgt de serie wel een extra dynamiek.

De op boeken van Elsebeth Egholm (Those Who Kill) gebaseerde serie is onderhoudend, maar haalt niet het niveau van bijvoorbeeld The Killing, The Bridge of Borgen. Er wordt veel tegelijk overhoop gehaald, ongeloofwaardige samenlopen van omstandigheden zijn talrijk. De emotionele achtbaan van steeds nieuwe relationele perikelen en het gemuts van de vriendinnen heeft een hoog soap gehalte.

Daar staat tegenover dat de serie een lekker hoog tempo heeft en vlot wegkijkt, ondanks soms houterig acteerwerk. Het laatste van de vijf verhalen is het sterkst, wat meteen benieuwd maakt naar een vervolg. Seizoen 1, staat er immers op de box.

Jammer is dat de afleveringen van 45 minuten, die steeds per twee een verhaal vormen, in de DVD versie niet zijn samengevoegd tot vijf in plaats van tien afleveringen. Nu moet je aftiteling, begintitels en de obligate samenvatting van voorgaande gebeurtenissen door om verder te kijken waar je was gebleven in een doorlopend verhaal.

Aanvullende informatie:
Denemarken, 2012
Speelduur: 10 x 45 minuten (4 DVD’s)
Scenario: Dorte Hogh, Ida Maria Rydén, naar de boeken van Elsebeth Egholm
Met: Iben Hjejle, Lena Maria Christensen, Laerke Winther
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1, Deens gesproken
Uitgave: Lumière crime series


EDITORS' CHOICE