Metrum Acoustics breidt NOS DAC-familie uit met de Pavane

Redactie HiFi.nl | 24 december 2014 | Metrum Acoustics

Enkele jaren terug begon Metrum Acoustics met het introduceren van verschillende NOS DAC's en nu komen ze met een nieuwe DAC die volledig in huis is ontwikkeld. Metrum is ruim een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de Pavane, die uitgerust is met een compleet nieuw type DAC-chip en nog steeds gebruik maakt van het voor het merk kenmerkende Non OverSampling.

Om hem te beschermen tegen trillingen van buitenaf heeft de Pavane een dubbel gedempt binnenframe, terwijl de buitenzijde is voorzien van zware aluminium front- en zijpanelen. De constructie van het bovenpaneel is geheel nieuw: een sandwich van staal en 4mm dik gehard glas. Het apparaat kan bediend worden met de standaard meegeleverde aluminium afstandsbediening.

De Pavane is voorzien van 8 DAC-modules met onder meer parallel aangestuurde R2R-laddernetwerken voor het verwerken van hoge sample-rates. Ze worden ondersteund door een FPGA-gestuurde "Forward Correction Module" die de audio-samples voor beide kanalen afzonderlijk verdeelt over twee gebalanceerd opgebouwde DAC-clusters met een snelheid van 400MHz.

Het resultaat is vervolgens een extreem grote lineariteit ("recht" tot -140dB) en een realistisch 24bits dynamisch bereik. Tevens wordt door de "Dual Mono"-opzet over het gehele frequentiebereik een kanaalscheiding van 120dB gerealiseerd.

Volgens Metro Acoustics hebben ze al hun kennis en ervaring in het nieuwe systeem gestopt. Zo zou hij compromisloos trouw blijven aan hun NOS-principe en zorgen voor een perfecte geluidsweergave. Het high-end apparaat is leverbaar voor een adviesprijs van 4950 euro, maar tot en met januari volgend jaar geldt de introductieprijs van 4455 euro.

Lees ook meer over Servi-Q en bekijk onze DAC-special.

MERK

EDITORS' CHOICE