REVIEW

Silent Ones soundtrack - Andrey Dergachev


Jan Luijsterburg | 18 december 2014

De debuutfilm van Ricky Rijneke ging bijna twee jaar geleden in première op het filmfestival Rotterdam. Er volgde een uitgebreide rondgang langs andere filmfestivals, waar veel prijzen gewonnen werden. 11 december kwam de film eindelijk in roulatie in de Nederlandse filmtheaters. Ter gelegenheid daarvan werd de soundtrack van de Russissche componist Andrey Dergachev op CD uitgebracht.

De uiterst subtiele film kenmerkt zich door een minimum aan plot. Na een tocht door Oost-Europa die pas in de tweede helft van de film als flash-back getoond wordt, komt de jonge vrouw Czilla bij in een op zijn kop liggende auto. Ze gaat aan boord van een vrachtschip richting West-Europa, waarbij zij lastig gevallen wordt door een kerel die zich zakenman noemt. Gesproken wordt er nauwelijks. Wel is er een nadrukkelijke Hongaarse voice over van Czilla (Orsi Tóth), die op fluistertoon blijft roepen naar haar broertje Isti, die ze bij het ongeluk kwijtgeraakt is. Onwillekeurig komt de vraag op of ze eigenlijk nog wel leeft, die Czilla, zo ijl staat ze in de werkelijkheid.

Veel meer dan om het vertellen van een verhaal gaat het in Silent Ones om het oproepen van gevoelens bij de kijker. Sfeerbepalende fotografie en geluiden zijn daarvoor krachtige middelen. Rijneke werkte met twee beroemde cameramannen: Gergely Pohárnok (Hukkle) en Jean-Paul de Zaeytijd (Eldorado), die zorgden voor prachtige, suggestieve en niet zelden vervreemdende beelden die je onderdompelen in sombere gevoelens.

De muziek en het ‘sound design’ werden verzorgd door de Russische specialist Andrey Dergachev, vooral bekend van zijn werk met regisseur Andrej Zvyagintsev. De soundtrack voor diens debuut The Return leidde tot een prachtige ECM-cd, en hij verzorgde ook het sound design voor Zvyaginstsevs andere films: The Banishment, Elena en de momenteel in de filmtheaters draaiende Leviathan.

Dergachev wil de kijker niet te veel sturen met zijn muziek, maar vooral uitnodigen eigen ideeën te vormen op basis van aangeboden beelden en geluiden. Op de soundtrack cd zijn behalve de laag brommende, sfeervolle elektronische klanken ook fragmenten met natuurgeluiden en de stem van Czilla te horen. Film en muziek zijn nadrukkelijk met elkaar verbonden, maar ook los van de beelden is dit een bijzonder mooie ambient cd.

De soundtrack is voor slechs 5 euro te bestellen in de shop van filmmuseum EYE.

Trailer van de film:

 

Aanvullende informatie:

15 tracks, speelduur: 35:20
Website film
Productie
Spotify

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »