NIEUWS

JT bioscopen opent Dolby Cinema zaal in Eindhoven

Redactie HiFi.nl | 13 december 2014

Mensen in de omgeving van Eindhoven hebben de posters ongetwijfeld al zien hangen: op donderdag 18 december opent bioscoopketen JT de deuren van ’s werelds eerste bioscoopzaal die volledig is uitgerust met het door Doly Laboratories ontwikkelde Dolby Cinema.

Uiteraard ligt Dolby Cinema een beetje in het verlengde van Dolby Atmos, maar dan aangevuld voor een nog grotere totaalbeleving op het witte doek. Dolby Cinema moet bioscoopbezoekers de ultieme beleving geven op het gebied van beeld, geluid en design.

Die beleving moet al beginnen voordat je de zaal binnen loopt. Bezoekers betreden namelijk een speciale gang waar al beeld en geluid wordt geprojecteerd. Volgens JT zouden filmmakers zo al voor aanvang kunnen beginnen met het vertellen van hun verhaal.

Maar het belangrijkste is natuurlijk wat er in de zaal gebeurt. Deze is voorzien van speciale belichting, optimale zichtlijnen, een groot bioscoopscherm dat lijkt te zweven en realistisch geluid, dat van alle kanten uit speakers komt die uit het zicht zijn geplaatst in de zaal.

 

Dolby Cinema is uitgerust met de modernste projectoren; twee laserprojectoren van het merk Christie die films in 4K, 2D en Dolby 3D kunnen projecteren. In de loop van 2015 worden die projectoren vervangen door Dolby Vision, een nieuwe innovatie op het gebied van laserprojectie van Dolby en Christie.

“Met deze innovatie zetten we een belangrijke stap in de ontwikkeling van de filmindustrie. Met Dolby Cinema zorgen we echt voor een andere bioscoopbeleving,” aldus Ron Sterk, Algemeen Directeur van JT Bioscopen.

“We zijn trots op de samenwerking met Dolby. En we zijn ervan overtuigd dat Eindhoven als de technologiestad van Nederland de beste plek is om dit te introduceren.”

Het nieuwe JT-complex in Eindhoven wordt op 15 december geopend. Naast de Dolby Cinema-zaal die op 18 december in gebruik gaat heeft de vestiging nog twee andere zalen die zijn uitgerust met Dolby Atmos, oftewel speakers die overal om de bezoeker heen hangen.

 

Distributeur Warner Bros. heeft de eer om de eerste twee films naar de Dolby Cinema-zaal van JT te brengen. En die lijken prima geschikt om te laten zien wat het nieuwe systeem kan, want het gaat namelijk om Exodus van regisseur Ridley Scott en het laatste deel uit de Hobbit-trilogie van Peter Jackson.


EDITORS' CHOICE