NIEUWS

Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD

Ulco Schuurmans | 04 december 2014

Tamron voert een speciale SP-objectievenlijn van hoge kwaliteit voor een redelijk bedrag. De SP 90mm F/2.8 Di VC USD is een macro objectief met een lekker lang brandpunt en uitstekende eigenschappen voor filmische close-ups met een geringe scherptediepte. Ook de Bokeh oogt heel fraai net als portretten met een onscherpe achtergrond. Een heel geschikt objectief voor de videofilmende fotocamera en compatibele camcorders.

Hoewel op tal van objectieven de stand macro voorkomt zijn de prestaties vaak niet om over naar huis te schrijven. Er treden tal van problemen op. Je afbeeldingsmaatstaf valt tegen. Bijvoorbeeld maar een kwart van de ware grote in plaats van levensgroot 1:1. Het diafragma is onvoldoende lichtsterk of bakt er qua Bokeh niets van. De foto/videograaf kan niet voldoende afstand houden tot het onderwerp. En de optische bewegingscompensatie laat het afweten. Allemaal problemen waar de Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD prima raad mee weet. SP staat niet voor niets voor Super Performance.


Nog meer in zijn mars
Daarnaast heeft dit objectief nog veel meer in zijn mars. Door de wat langere brandpuntsafstand en F2.8 opening is het ook een aantrekkelijke portretlens. Filmisch gezien scoort de SP 90mm F/2.8 Di VC USD op de close-ups met een geringe scherptediepte en het objectief is tevens geschikt voor full frame (35 mm) opnamen.
De optische kwaliteit bereikt met de speciale glaselementen met een extra lage dispersie (XLD), is dik in orde. De nieuwe eBAND (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) coating heeft indrukwekkende anti-reflectiekenmerken. Deze eBand coating reduceert ongewenste glans en schaduwbeelden efficiënt tot een absoluut minimum voor scherpe, heldere beelden.
Verder lof voor het Internal Focussing (IF) systeem. Dit stelt scherp zonder de lensgroep uit te steken waardoor het objectief anders langer word. De full-time handmatige scherpstelling maakt het voor een nauwkeurige regeling van de focus mogelijk. U kunt met een klein schuifschakelaartje het scherpstelbereik vastzetten op de drie standen 0,3-0,5 meter, 0,5 tot oneindig en volledig.
Het objectief is voorzien van een vochtbestendige constructie. Dus geen water in de lens bij macro met dauw. De lengte is 123 mm en het gewicht bedraagt 550 gram. Naar keuze valt het objectief tussen automatisch en handmatig om te schakelen. En de instelringen bieden voldoende grip en lopen comfortabel.


Waarom een langer macro objectief?
De SP 90mm F/2.8 Di VC USD heeft zoals de naam al aangeeft een brandpuntsafstand van 90 mm. Afhankelijk van de cropfactor (dat is de vergrotingsfactor als de sensor kleiner is als full frame) komt de videomaker of fotograaf al snel op een praktische brandpuntsafstand van 135 tot 145 mm voor kleinbeeld. Dat is een telewerking van 2.7 tot 3 maal. Op een full frame is de brandpuntsafstand 90 mm. De minimale afstand tot het onderwerp bedraagt 30 cm.
Voor macro geeft meer telewerking een grotere afstand tot het onderwerp waarop nog lekker groot op te nemen valt. Dat heeft drie belangrijke voordelen:
1. Dierlijke onderwerpen schrikken minder snel. Om het over prikken of steken nog maar niet te hebben.
2. De video/fotograaf kan gemakkelijker extra licht en reflectieschermpjes er bij plaatsen.
3. Je kunt de macroset beter overzien.
Een brandpunt van 90 mm is hiervoor ideaal. Een geheel ander punt vormt de Bokeh. Menig objectief maakt de onscherpte in de achtergrond wat rommelig, hakerig en/of gevuld met andere beeldartefacten. De perfect ronde negen lamellen van de Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD scoren in deze uitstekend. Echt een plaatje om te zien.
De optische beeldstabilisator (Vibration Compensation VC beeldstabilisatie) zorgt voor een rustig beeld uit de hand. Toch raden wij voor hoogstaande macroshots een statief aan. Zeker omdat het VC-effect bij heel dichtbij afneemt. Het statief voorkomt tevens het uit de scherpte lopen door het bewegen met de camera. De interne scherpstelmotor, Ultrasonic Silent Drive (USD), werkt heel stil. Macro lukt tot op een afstand van 30 cm.


Portretlens
In de portretfotografie zijn een kort teleobjectief en een grote lichtsterke diafragmaopening heel geliefd. Je kunt er voldoende afstand mee houden tot het onderwerp. Er valt goed te werken met bestaand licht. En bij de grotere diafragma-openingen treedt een aangename onscherpte in de achtergrond op.
Portetten gemaakt met de Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD zien er perfect uit. De modellen, geliefden en andere bekenden zullen trots zijn. Ragscherp, fraaie huidtinten en de prachtige zachte achtergrond. Idem zien gefotografeerde (huis)dieren er pakkend uit.


Ook een filmisch talent
Behalve macro en portret heeft de Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD ook een aantal interessante filmische talenten. De combinatie van 90 mm, F 2.8 en geschikt voor full frame bieden een fraaie filmische close-up of halftotaal-shot met de voor het witte doek typerende fraaie geringe scherptediepte. Professionele filmers gebruiken hier vaak de veel duurdere lichtelle-primelenses voor. Het Tamron-objectief zal u in deze meestal zeker niet teleurstellen. Bij voorkeur wel vanaf het statief filmen. Wij hadden even de kans om deze Tamron 90 mm met Nikon-vatting op een 4K camcorder te monteren. Je weet niet wat je ziet aan scherpte en fraaie achtergrond.

Conclusie
Een uitstekend objectief dat naast macro ook goed inzetbaar is voor portretten, close-ups en de fameuze filmische 35 mm scherptediepte. Voor een APS-C camera kan het objectief enigszins groot uitvallen. Op de grotere full frame body’s ligt het prima in balans.
Aanbevolen als betaalbaar alternatief voor de macro-objectieven van het eigen cameramerk.

Prijs
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD € 499,- (inclusief zonnekap)
www.transcontinenta.nl


EDITORS' CHOICE