NIEUWS

ACDSee Pro 3: Veelzijdig & snel

Ulco Schuurmans | 20 november 2014

Het softwarepakket ACDSee Pro 3 valt in het genre totale fotocontrole. Van het opslaan en beheren, corrigeren en nabewerken tot afdrukken, diashows en presentatie via social media. Wellicht minder bekend dan Lightroom, Photoshop of Aperture valt ACDSee niet te versmaden qua de geboden mogelijkheden en prijs. Dit fotobewerkingspakket is zowel geschikt voor de Windows pc als de Apple Mac-computer. Wij bekeken de Apple versie voor u.


Een van de belangrijkste vernieuwingen van ACDSee Pro 3 voor Apple computers is de ondersteuning van de nieuwe Retina-beeldschermen. Je weet gewoon niet wat je ziet op de portable Mac of iPad met dit hoogwaardige zeer scherpe beeldscherm. Lighting & Contrast Enhancement (LCE = het verbeteren van de belichting en het contrast) is een heel krachtig stuk gereedschap om slecht belichte en duffe foto’s in stralende pareltjes te veranderen. Ook voor HDR (= Hoog Dynamisch Bereik van licht tot donker) vanuit één gewone foto draait ACDSee de hand niet om. Geen gedoe meer om met de camera meerdere opnamen te schieten en deze tot een HDR-opname te combineren.
ACDSee Pro 3 werkt relatief snel. Dit zowel op basis van pure rekenkracht als slimme werkprocedures en het gebruik voor opgeslagen voorgeprogrammeerde complexe bewerkingen (batch preset.). Met zo’n batch preset kan de gebruiker elke keer nieuwe en/of meerdere foto’s bewerken.

Eisen
Aan welke functionele eisen dient een modern softwarepakket voor fotobewerking nu eigenlijk te voldoen? Grofweg aan drie hoofdfuncties. Functie één betreft de opslag, het beheer en het doorzoeken (fotobrowser) van het eigen fotoarchief. Dat kan zowel op vaste media als in de cloud. Hoe slimmer, sneller en logischer het allemaal werkt des te beter. Anders zoekt de fotomaker zich straks een ongeluk of gaat er veel tijd met wachten op de gevraagde beelden verloren. Om het over zoek raken van uw kostbare beelden nog maar niet te hebben.
Functie twee is het bewerken c.q. naar wens corrigeren van de gemaakte foto’s. Dit zowel in het originele (zonder compressie) RAW- of een meer gecomprimeerd opslagformaat zoals JPEG of TIFF. Veelgevraagde correctietechnieken betreffen de belichting, doortekening van beeldpartijen en het aanpassen van kleurafwijkingen. Wat de fotocamera niet direct voor elkaar kreeg doet de fotosoftware op de computer tot in een hoge mate van perfectie.
Functie drie betreft het presenteren van de in de digitale albums aanwezige foto’s. Dat begint al op de monitor van de computer. Als één grote full screen foto, als browserbalk of in de vorm van een soort lichtbak/diasorteerraam. Het afdrukken gaat zowel via de eigen fotorealistische inktjet printer of via een afdrukcentrale op internet. Diapresentatie of slideshows zijn populair om fotoreeksen als een vloeiende show met overgangen, titels en muziek te presenteren. En via social media is het heel gewoon om uw fotobeelden overal ter wereld te kunnen presenteren online, op tablets, smartphones en Facebook of Twitter.
ACDSee Pro 3 voldoet ruim boven verwachting aan deze drie functionele eisen. Alle gewenste bewerkingsgereedschappen zijn aan boord en het werkoppervlak ziet er logisch en visueel aantrekkelijk uit. Als enige bezwaar voor de Nederlandse gebruiker kan de Engelstaligheid gelden.

Databeheer
Bij het databasemanagement slaat ACDSee Pro 3 geen gek figuur. Dat begint al bij de snelle toegang tot uw fotobestanden waar deze ook staan. In de cloud, op de hard disk, geheugenkaart, optische schijf of in de camera zelf. Zij zijn meteen als duimnagelplaatje beschikbaar zonder tijdrovend inladen. Het gebruik van metadata (uitvoerige beschrijvingen en zoekbegrippen) en andere assets (datatoevoegingen) is relatief eenvoudig. Criteria aanbrengen, indexeren of als batch bewerking en in een specifiek album onderbrengen. Het vergt slechts enkele muisklikken en het aanbrengen van keuzes in duidelijke menu’s. Idem het kiezen van welke foto’s er getoond gaan worden.
Aardig zijn de hiërarchische sleutelwoorden voor het organiseren van fotobeelden: Van algemeen tot heel specifiek. Bij het importeren van digitale foto’s vanuit de camera pakt ACDSee Pro 3 alle metadata van de opname (EXIF en IPTC). Via batch presets tegelijk nog verder te bewerken voor het fotobeheer.


Bekijken, corrigeren en presenteren
Zoals gezegd staan de foto’s als een plaatje op de Apple Retina Display. Zowel het bekijken van foto’s op het volledige scherm als inzoomen op details vormt een waar genot. En de beeldbrowser die on the fly de foto’s meteen ook organiseert, kopieert, roteert, waardeert (rating), tags aanbrengt of verplaatst ziet er goed uit.
De slideshow-optie heeft leuke mogelijkheden aan boord. Voor het vertonen op de flatscreen in de huiskamer werkt ACDSee Pro 3 prettig samen met Apple TV.
De geboden relatief snelle correctiemogelijkheden zitten ongeveer op het niveau van Adobe Lightroom en Apple Aperture. U kunt daarmee de meest belangrijke correcties voor met name kleur, belichting en contrast uitvoeren. De bewerking van RAW-bestanden is non-destructief (het origineel blijft te allen tijde behouden). Het vermelden waard in deze zijn de LCE, geavanceerde kleurcorrectie en het naast de hoge lichten en donkere partijen het tevens afzonderlijk kunnen bewerken van de middentoren. Het omzetten naar zwart-wit met fraaie grijstinten gaat verrassend goed. En de reductie van beeldruis gaat naar volle tevredenheid.


Een aanrader
ACDSee Pro 3 voor de Apple computers (OSX 10.7 of hoger) is een veelzijdig en snel totaalpakket voor foto’s. Vrijwel alle functies voor beheer en opslag, bewerking en correctie en het verspreiden en presenteren zitten er op en er aan. Een aanrader voor wie geen problemen heeft met de menu’s in het Engels. Voor Windows kunt u onder andere terecht bij de ACDSee Pro 6.


EDITORS' CHOICE