REVIEW

The Treble Spankers - Hasheeda (LP)

Eric de Boer | 30 november 2014
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 10 november 2014

Music On Vinyl heeft haar Dutch Vinyl Masters weer aan weten te vullen met een bijzondere persing. Het album Hasheeda van de Amsterdamse surf-formatie The Treble Spankers zorgde in 1996 voor een doorbraak en zelfs reclamemakers plagieerden de sound van dit vierkoppige, eigenwijze gezelschap. Dit tweede album van de band was lastig om te vinden, maar wordt nu weer toegankelijk voor het publiek. Op LP, wel te verstaan.

The Treble Spankers zagen hun succes tussen 1993 en 1996 enorm stijgen. De mix van toegankelijke songs met opzwepende ritmes en surfgitaar met een dikke knipoog naar de sound van vroeger tijden vond gretig aftrek op vele festivals. Ook de Amerikaanse College Radio viel voor het geluid van het gezelschap en duizenden festivalgangers werkten zich –evenals de band- in het zweet op de met wereldmuziek doorspekte instrumentale nummers. Het succes van Pulp Fiction en de hype rondom de voor diens soundtrack kenmerkende easy tune sound hielp natuurlijk ook mee met het succes van The Treble Spankers. De ruige Amsterdammers volgden hun eigen weg, brachten in 1994 hun debuutalbum Araban uit en Hasheeda volgde in 1996.

De plaat, die in 1995/1996 een enkele eerste persing op vinyl en cd kende, geniet nog steeds een cultstatus. Veel muziekliefhebbers –en toenmalige festivalbezoekers- zoeken al een tijd naar Hasheeda. En dat is best begrijpelijk. De instrumentale surfsound van The Treble Spankers kent een aanstekelijk ritme, af en toe gaat het er best ruig aan toe en de tracks zijn redelijk tot goed herkenbaar.

            

De afwisseling wordt geboden in de vorm van invloeden van wereldmuziek, zoals de titeltrack, het met Indische rock doorspekte Toenggoe-Mati of de door gastvocalist Abdellatif van Islamitische teksten voorziene track Samira. Daarnaast heeft het met veel reverb gelardeerde gitaargeluid van lead-gitarist ‘Phantom’ Frank Gerritsen veel weg van de sound van Hank B. Marvin van The Shadows, maar dan met een lekker ruig randje. En natuurlijk is een nummer als Red Hot Navigator nog steeds herkenbaar voor een groot publiek, dankzij toenmalige TV-programma’s en reclames. Of de vermakelijke classic Popcorn, in een uptempo surfjasje. Jeugdig rebels, nogal eigenzinnig en absoluut deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Dat Hasheeda nog steeds een fijne plaat is, staat buiten kijf. Het album bewijst ook dat The Treble Spankers niet om kwaliteit draaide, maar om pure fun. Duidelijk hoorbaar op de veertien tracks, die zo voorbij zijn. Na 1996 viel de band uit elkaar, mede dankzij een RSI-aandoening van Phantom Frank. De muzikanten zijn tegenwoordig terug te vinden in The Phantom Four, The Herb Spectacles en Los Tiki Boys. Music On Vinyl heeft het album voorzien van een stille, heldere en levendig klinkende persing en voegde een leuke insert aan het album toe. Een vrolijke aanrader voor de druilerige herfstdagen!

  • Muziek: 8
  • Klank: 8 ½
  • Kwaliteit persing: 9
  • Label: Music On Vinyl
  • Speelduur: 42:21 minuten
  • website


EDITORS' CHOICE