REVIEW

Thicker Than Water (DVD)

Jan Luijsterburg | 04 november 2014

De ingrediënten van deze nieuwe Zweedse serie zijn vertrouwd. Een tot elkaar veroordeelde familie, rijk aan geheimen en karakters die elkaar niet verdragen. De misdaad is dan nooit ver, hoe schilderachtig de omgeving ook mag zijn.

 Plaats van handeling is Åland, een eilandengroep tussen Zweden en Finland die formeel bij Finland hoort, maar waar de bevolking Zweeds spreekt. Anna-Lisa Waldemar runt een ouderwets familiepension, geholpen door zoon Oskar en zijn gezin. Zonder dat Oskar er van weet nodigt zijn moeder de andere kinderen uit: restauranthouder Lasse en actrice Jonna. Anna-Lisa heeft met al haar kinderen een kort, indringend gesprek, waarin ze aan alledrie een cryptische boodschap meegeeft. Aan het eind van de dag stapt ze in een bootje en pleegt zelfmoord. Dat komt voor de kijker niet als een verrassing, omdat de serie al met deze beelden begon.

Anna-Lisa, die zonder dat iemand het wist in een terminaal stadium van kanker verkeerde, heeft in haar testament bepaald dat haar drie kinderen gezamenlijk een zomer lang het pension moeten runnen voor het hun eigendom wordt. Als dat niet lukt hebben ze pech gehad. Oskar kan dit moeilijk verkroppen, hij woont en werkt altijd al in het pension en beschouwt het als zijn eigendom, ook al doet zijn vrouw Liv eigenlijk het meeste werk.

Met de nodige tegenzin, maar geholpen door omstandigheden - Lasse heeft schuldeisers aan zijn broek en Jonna wordt afgewezen bij een belangrijke auditie - beginnen ze aan de klus. Lasse brengt zijn tienerdochter mee, Jonna tracht op afstand haar liefdesrelatie met een regisseur gaande te houden.

De onderlinge relaties blijken eindeloos complex. Per aflevering vallen er meer en meer lijken uit de kast. Bijna letterlijk in het geval van de vader, die ooit mysterieus verdween. Een buurvrouw die zo nors doet dat er wel een verhaal achter moet zitten. Oude liefdes, een failliet restaurant dat niet zomaar spontaan in brand vliegt. Te veel om op te sommen. Ondertussen beleeft de jonge generatie de eerste liefde.

Aan plotontwikkeling dus geen gebrek in deze mooi gemaakte serie. De ingelaste flashbacks zijn overbodig, en het toeval speelt regelmatig een wat erg grote rol, maar dat is een beetje eigen aan het genre. Door treffend geplaatste cliffhangers blijf je keer op keer benieuwd hoe het verder gaat.

Aanvullende informatie:

Zweden, 2013
Speelduur: 10 x 58 minuten (4 DVD's)
Regie: Erik Leijonborg, Molly Hartleb, Anders Engström en Anette Winblad
Scenario: Henrik Jansson-Schweizer, Morgan Jensen en Niklas Rockström
Productie: Malte Forssell, Henrik Jansson-Schweizer en Patrick Nebout
Camera: Calle Persson, Nille Leander en Andréas Lennartsson
Art direction: Elle Furudahl
Met: Stina Ekblad, Joel Spira, Aliette Opheim, Björn Bengtsson, Jessica Gabrowsky, Molly Nutley
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumiere


EDITORS' CHOICE