NIEUWSPanasonic

Panasonic Lumix DMC-GH3


Ulco Schuurmans | 09 november 2014 | Panasonic

Wie zowel vervend videofilmt als fotografeert zit met een  DSLM-camera zoals de Panasonic Lumix DMC-GH3 meteen onder de pannen. In een lekker compact en gebruiksvriendelijk te hanteren camerahuis schuilen een meer dan doorsnee camcorder en een goede fotocamera. Zeker als de hobbyist daar nog voor video geoptimaliseerde objectieven met motorzoom en stuurknop bij aanschaft ontstaat er een winnende combinatie. En met WiFi aan boord kunt u de camera met apps besturen en videobestanden draadloos overdragen.


DSLM staat voor Digital Single Lens Mirorless, in het Nederlands een systeemcamera die met een wisselobjectief en zonder opklapbare spiegel werkt. In het geval van de Panasonic Lumix DMC-GH3 gaat het om een solide metalen (aluminiumlegering) body die stof- en spatwaterdicht is met een Live MOS sensorchip van 16 Megapixels, een prima OLED viewerscherm, OLED viewfinder en het Micro-Four Thirds-systeem voor verwisselbare objectieven.
De GH3 is de opvolger van de gerenommeerde GH2 die al menig videohobbyist en professional kon bekoren. Als belangrijkste verbeteringen gelden het OLED-schermpje, meer logische & intuïtieve menu’s, een slimmere besturing van de camerafuncties en goede videoprestaties op met name 50P.


Belangrijkste specificaties
De 16,05-megapixel Live MOS-sensor is vernieuwd en wordt ondersteund door de Venus Engine beeldprocessor. Panasonic claimt een hoge ISO-gevoeligheid van ISO 12800 (of ISO 25600 in de uitgebreide modus). Dat haalt deze camera inderdaad. Alleen presteert de kleinere sensor bij zwak licht wat minder dan een camcorder met drie opnamechips. Onder normale lichtcondities is het videobeeld echter meer dan goed. Kleurrijk, fijn gedetailleerd en fraai cineastisch. Pas op met bewegingen bij 25/24 p. Die kunnen schokkerig overkomen. Er is een 3DNR (3D Noise Reduction) aanwezig en deze krijgt de beeldruis prima weg. Op de fotografische kwaliteit valt weinig aan te merken. Deze doet niet onder voor de betere middenklasse spiegelreflexcamera. De sluiter van deze camera is zeer stil en verontrust schuwe onderwerpen niet. De camera heeft dan ook een elektronische sluiter voor geruisloos opnames. Het gewicht van de body alleen bedraagt amper 550  gram (inclusief accu en SD-geheugenkaart). Dat gewicht neemt natuurlijk wel toe bij het plaatsen van grote zwaardere objectieven. Niettemin valt de LUMIX GH3 gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. Desgewenst is de body uit te breiden met een comfortabele en prestatie verhogende accugrip. De contrast autofocus is sneller en accurater dan bij de voorganger. Dat merk je vooral bij actie-opnamen. Er is keuze uit integraal en spotmeting. De opnamesensor in de camera wordt ook als AF-sensor ingezet.
Een LUMIX GH3 camera kan 1080 50p Full HD video-opnames in verschillende bestandsformaten vastleggen. Ook worden alle opnames geïndexeerd, zodat de gebruiker de beelden tot in de kleinste details kan bewerken zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.
Het intuïtieve gebruikersmenu van de LUMIX GH3 is aangepast. Een stuk logischer en gebruiksvriendelijker dan de in de vorige versies. Dankzij de geïntegreerde Wi-Fi-functionaliteit zijn de gemaakte video- en stillbeelden gemakkelijk te delen (sharing) en naar andere apparaten, netwerken en opslagmedia over te zetten. Er is een cloud-systeem voor het op internetservers backuppen van foto’s en korte videoclips. Besturing per app vanuit de smartphone of tablet biedt interessante instel- en bedieningsmogelijkheden. Ook handmatige functies werken hiermee, zoals diafragma, sluitertijd, en belichting. Hiervoor is geen internetverbinding noodzakelijk, de camera en ontvanger kunnen 1 op 1 verbinding maken.
De vormgeving en het ontwerp zijn niet alleen stijlvol maar zoals gezegd ook nog eens weersbestendig. Het 3 inch touch-screen OLED viewerscherm meet 614.000 pixels.
De optie om snel fotobeelden achter elkaar te kunnen schieten, de burstopnames, kent de opties 6 fps in volledige resolutie en 20 fps bij opnames van 4 megapixels. Heel geschikt voor de sport- en actiefotografen.
Er is een lichte ingebouwde elektronenflitser aan boord. Voor wie meer en gecontroleerd licht nodig heeft is er een synchrone flitsaansluiting.
Bij het opnemen kunt u kiezen uit de instellingen: programma, sluitertijdenvoorkeuze, diafragmavoorkeuze en handmatig. Verder noemen wij bij de functies nog GPS geotagging, 14 creatieve filters, via een adapter ook geschikt voor Leitz objectieven, time laps, geïntegreerde HDR (= groot dynamisch bereik), meervoudige opnamen, een waterpas en zeven naar keuze te programmeren functieknoppen. Een supersonisch golffilter reinigt de sensor.Voor de videopraktijk
Een belangrijk deel van de verbeteringen bij de Lumix DMC-GH3 ten opzichte van de GH2 betreffen de videoprestaties. Bij het geluid nu gelukkig een externe 3.5 microfooningang en een aansluiting voor de hoofdtelefoon. De ingebouwde microfoon geeft een meer dan redelijke kwaliteit en pikt nauwelijks bedieningsgeluiden op. Voor dit type ingebouwde minimicrofoon klinkt het geluid vol en heeft een duidelijke stereobeeld.
Welkom bij de beeldsectie zijn het kunnen opnemen in .MOV (H.264) naast MP4 en AVCHD, het ondersteunen van tijdcode en het kunnen gebruiken van meerdere beeldsnelheden (framerates) en compressieformaten. Het maken van pans en het filmen van actie op 50P is gewoon uit de kunst. In .MOV kan de Lumix DMC-GH3 zelfs opnemen op 72MPbs in ALL-I.
Deze hoeveelheid videodata staat borg voor de hoogst mogelijke videokwaliteit en detaillering bij dit type camera. En voor het bekijken van het opgenomen beeld is er uiteraard een HDMI-output (clean HDMI) op de body aanwezig. Het beoordelen van het op te nemen videobeeld via de OLED-zoeker en het uitklapbare OLED-viewerschermpje is een waar genoegen. Aanmerkelijk beter zichtbaar, kleurgetrouwer en scherper dan bij tal van LCD-schermpjes.
De beeldstabilisatie doet zijn werk naar behoren. En dat is belangrijk bij het uit de hand videofilmen met dit type compacte camera’s. Een stevig statief blijft echter de voorkeur hebben.
Bij het scherpstellen staan ter beschikking Full-time AF, AF Tracking en Face Recognition AF. De camera blijft hierdoor altijd scherp gesteld op onderwerpen of gezichten, zelfs als ze bewegen.
Voor de liefhebber van slow motion is er in Full HD keuze uit 40%, 48% en 80%. Alle opgenomen bestanden zijn naadloos achter elkaar te zetten.

Prijs
Panasonic DMC-GH3 Body € 1199,-
Panasonic DMC-GH3 Body met 14-140 mm lens € 1799,-
Panasonic DMC-GH3 Body met 12-35 mm lens € 2199,-

www.panasonic.nl

EDITORS' CHOICE