REVIEWTransrotor

Recensie Transrotor Rondino Bianco

Jochen Räke’s Transrotor weet al ruim vier decennia lang analoogliefhebbers over de hele wereld te plezieren met fraaie, goed doordachte draaitafels. Op geheel eigen wijze tackelt het merk mogelijke technische problemen om een nog betere klank uit het zwarte goud tevoorschijn te kunnen toveren. Hoe slim die oplossingen zijn, blijkt uit het lijdend voorwerp van deze recensie; de Transrotor Rondino draaitafel die ik geruime tijd te logeren heb gehad. Welkom in een oase van rust.

Transrotor Rondino Bianco FMD/ SME V/ Merlo Reference/ Konstant FMD

De Transrotor Rondino draaitafel is een niet alledaagse verschijning, om het eufemistisch te omschrijven. Deze imposante platenspeler oogt massief en luxe, en bezit natuurlijk de voor Transrotor kenmerkende eigenschappen. Dat betekent een fraai ontwerp met veel aandacht voor detail, gerealiseerd in een welbekende mix van acryl, edelstaal en gepolijst aluminium. Even imposant is het gewicht. Want deze 35 kilo zware platenspeler dient te worden geplaatst op een flink massieve ondergrond, wilt u er lang van kunnen genieten.

High End
De Transrotor Rondino Bianco FMD ademt echte High End. Hoe je het ook beschouwt. De afwerking is fenomenaal, de mogelijkheden eindeloos. En aan alles is gedacht. De standaard zwenkbare armbasis, die aan de achterste van de drie poten is gemonteerd, is op het recensie-exemplaar voorzien van een fraaie SME V arm met een lengte van 9 inch. Door de arm te zwenken kan ook een 12 inch arm gemonteerd worden. Transrotor biedt de Rondino dan ook in meerdere pakketten aan, waarbij kan worden gekozen voor de ‘standaard’ SME 5009 arm, 12 inch armen van hetzelfde merk of de op Jelco-basis opgebouwde Transrotor 1200 arm.

Bent u in het bezit van mono grammofoonplaten of geniet u graag van verschillende elementen? De Transrotor Rondino kan naar wens worden uitgebreid met nog één of twee armsteunen met arm en element, zodat iedere LP naar wens kan worden beluisterd. High End eigenschappen, zeker. Het toegevoegde Transrotor Konstant FMD voedingsgedeelte zorgt voor een uiterst stabiele aandrijving van het gewichtige motorgedeelte, dat los van de draaitafel opgebouwd moet worden. Deze motoreenheid is het technische hart van de Transrotor Rondino Bianco FMD en bestaat uit een massieve aluminium behuizing, waarin een zeer geruisloze synchroonmotor is geplaatst die een apart draaiplateau middels een snaar aandrijft.

Na TMD komt FMD
Het echte neusje van de zalm is echter het aandrijfsysteem van het 7 centimeter hoge uit massief aluminium vervaardigde draaiplateau. Na het door Räke ontwikkelde TMD lager (TMD staat voor Transrotor Magnetic Drive), was de luxe Orion draaitafel enkele jaren geleden de eerste Transrotor waarin een doorontwikkeling van dit concept te vinden was. Het zoveel mogelijk elimineren van rumble,  en optimaliseren van wow en flutter werd door Transrotor bewaarheid middels FMD, wat staat voor Free Magnetic Drive.

Door gebruik te maken van 10 Neodymium magneten die ronddraaien in de snaaraangedreven motoreenheid en het feitelijke draaiplateau met zijn geïnverteerde lager te voorzien van evenveel contramagneten, wordt elke trilling van de motor naar de oren van de luisteraar geëlimineerd. Met andere woorden, lucht is de enige weerstand die tussen de aandrijving en de oren van de luisteraar overblijft. Mechanische koppeling is er niet meer, behalve via de ondergrond waar zowel het loopwerk als de motor op staan. Het is wel belangrijk om de ruimte tussen de motoraandrijving en het onderste draaiplateau zo klein mogelijk te houden, anders verliest de motor aan kracht. Vergelijkbaar met een te slappe riem bij een snaaraandrijving. Ook dient het vliegwiel met daarin de magneten exact onder het draaiplateau van het loopwerk geplaatst te worden, anders werk je wow en flutter juist in de hand. Transrotor heeft hieraan gedacht en levert een simpele papieren mal mee, waarmee het opstellen van de platenspeler kinderspel wordt.


EDITORS' CHOICE