ARTIKELKEF

KEF demonstratie in Dortmund

Redactie HiFi.nl | 16 augustus 2011 | KEF

Afgelopen weekend werd de redactie van HiFi.nl uitgenodigd bij KEF in Dortmund. Het hoofdkantoor van het audiomerk – dat in september haar vijftigste verjaardag zal vieren – staat weliswaar in het Duitse Lünen, maar zowel het verblijf als de presentatie waar het allemaal om draaide werden een aantal kilometer zuidelijker verzorgd; in Dortmund, de grootste stad van het Rührgebied.

Vrijdagavond werd de hifipers door medewerkers van het luidsprekermerk ontvangen in een hotel aan de rand van de stad, waarna er een restaurant opgezocht werd en we de eerste aanwijzingen kregen voor wat er zaterdag zou volgen. Aangezien het stukje vlees, het glaasje bier en de wijn(en) die vervolgens genuttigd werden niet de reden zijn voor dit verslagje, zullen we meteen doorgaan naar de zaterdag; de presentatie die net als eerdere jaren in een nabij gelegen casino plaats vond. 

Voor die presentatie, die tweeledig bleek, had KEF namelijk wat bijzonders in petto. Over het eerste mogen we tot september echter nog niet teveel – of zeg maar gewoon niets – vermelden, dus we richten ons nu alleen even op het tweede onderdeel: de Blade, die we in het verslag van High End München al voorbij zagen komen. Daarnaast was er natuurlijk ruimte voor het complete aanbod van het audiomerk dat Raymond Cooke in 1961 oprichtte.

Uiteraard was er naast de bekende series ook aandacht voor onderstaand conceptmodel: de Muon. De Muon speaker is ook hier de afgelopen jaren natuurlijk al herhaaldelijk voorbij gekomen, bijvoorbeeld toen deze vier jaar terug op de High End beurs in München aan de wereld werd voorgesteld

De focus werd ditmaal - naast eerdergenoemde verrassing waar we zo snel mogelijk op terug zullen komen - gelegd op het model dat dit jaar op High End München werd geïntroduceerd. Deze bijzondere luidspreker vindt zijn wortels in de ontwikkeling van de UNI-Q technologie, die het bedrijf sinds 1988 intern exploiteert. In onder meer de Q-Serie kwamen we deze techniek al tegen. Het resultaat van de doorontwikkeling van UNI-Q en een naar eigen zeggen volledig vrije rol voor een aantal toonaangevende audio ingenieurs heeft vervolgens voor dé KEF standaard voor de komende tien jaar gezorgd: de Blade.

Een volledige bespreking bewaren we voor een uitgebreidere indruk van de capaciteiten van de luidspreker, maar uiteraard hebben we dit weekend al een eerste impressie op mogen doen. Zo luisterden we onder meer naar Dead Can Dance en The Roaches, waarbij Marco Bialk (productmanager bij KEF / GP Acoustics) uitgebreid vertelde over de techniek en de totstandkoming van de luidsprekers, waarin de nieuwste innovaties van de UNI-Q technologie terug te vinden zijn. De luisterset werd geopend met een nummer dat sterk aan de soundtrack van de film Gladiator deed denken, waarbij de muzikale weergave van de twee luidsprekers - 25.000 euro per paar - de ruimte mooi opwarmde. Een duidelijke indicatie van het vermogen dat in het ontwerp van Eric Chan schuil gaat. Tot slot - en vooral indrukwekkend - werd een nummer dat de titel Fortissimo draagt ten gehore gebracht, waarin een operagezelschap het bereik en het volle geluid van de Blade tot kippenvel toe benutte.  

Naast deze eigen sfeerfoto’s van afgelopen weekend is er in het fotoalbum aan de linkerzijde van dit artikel een mooiere indruk van de binnen- en buitenzijde van de 1,6 meter hoge, ruim 57 kilo zware Blade terug te vinden. Op de verslaggeving van deel twee van de KEF presentatie van afgelopen weekend zullen we nog even moeten wachten.. 

MERK

EDITORS' CHOICE