ARTIKEL

Chinese importhandel

Redactie HiFi.nl | 13 augustus 2011

De Chinese zwarte markt is veel in het nieuws de laatste tijd. Met name de onofficiële Apple stores (nApple stores?) duiken veelvuldig op. Onlangs kregen we op de redactie bezoek van een zekere Guus M. (wiens volledige achternaam we gezien de wellicht wat controversiële inhoud van dit artikel achterwege zullen laten), die er zijn eigen Chinese `Applehandel` op nahoudt. Guus importeert namelijk allerhande audiogerelateerde producten uit China voor de individuele doorverkoop in Nederland. En ondanks de kleine schaal en het feit dat het toch feitelijk legale praktijken zijn, is dat een handel die hij op termijn wellicht liever niet via de ondoorgrondelijke wegen van Google terug te vinden ziet.

Guus is student in Eindhoven, woont op zichzelf en onderhoudt diverse bijbaantjes om in de kosten van zijn opleiding en natuurlijk het bijbehorende studentenleven te kunnen voorzien. Sinds een aantal jaar doet hij dat onder meer door spullen in te kopen in China, en deze via Marktplaats door te verkopen. Stekkers, batterijtjes en opladers voor mobiele telefoons zijn er een aantal voorbeelden van. Oordopjes voor je iPhone of iPod zijn echter de belangrijkste inkomstenpost gebleken. De nagenoeg niet van echt(e Apple oordopjes) te onderscheiden headphones of setjes van Bose leverden hem in een goede periode zo’n vijftig euro per week extra op – terwijl hij ze maar voor vijf euro per stuk verkoopt.

 

“In een drukkere periode verkocht ik echt van alles,” vertelt Guus. De prijzen zijn daar zo laag, dat het voor de koper die via Marktplaats mijn spullen overneemt slimmer is om bijvoorbeeld een paar doosje mindere kwaliteit batterijen te kopen, dan één setje veel duurdere hier in Nederland. “En dat geldt voor veel dingen. Stekkertjes, opladers voor telefoonaccu’s, de witte oordopjes waar mensen standaard Apple mee associëren. Zelfs een aantal dozen vibrators; ik werd eens via Marktplaats gecontacteerd door iemand die er wel een paar wilde bestellen. ‘Ik wil er tien, maar wel vóór Sinterklaas..’, was de vraag.” Ongetwijfeld één van de mooiere anekdotes die zijn handeltje hem opleverde.

 


EDITORS' CHOICE