REVIEWMagnat

Review: Magnat Quantum Edelstein

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 17 september 2014 | Magnat

De tijd dat grote aantallen mensen trots waren op hun audio installatie en daar ook een zekere sociale status aan ontleenden, ligt al enkele tientallen jaren achter ons. Hoewel er soms gedacht wordt dat dit tegenwoordig alleen nog opgaat voor de groep ‘highenders’, bewijst de Edelstein dat het ook op een veel lager prijsniveau al kan gelden. 

In het Duitse Pulheim ontwerpt en produceert de al veertig jaar bestaande firma Magnat zowel luidsprekers (inclusief inbouwspeakers en buitenspeakers) als elektronica. Niet alleen voor de woonkamer maar ook voor de auto. Het productenpakket is dermate groot dat het hier te ver gaat om in zijn geheel te benoemen. Laat ik volstaan met te zeggen dat de door mij beluisterde Magnat Quantum Edelstein behoort tot de Quantum luidsprekerlijn waartoe ook het vlaggenschip van Magnat, de imposante Quantum Signature behoort. Noblesse oblige zou ik willen zeggen, oftewel adel verplicht. Dus u zult begrijpen dat ik bij aanvang van deze testperiode, ondanks het bescheiden prijskaartje, hoge verwachtingen koester van deze twee kleine edelstenen. Magnat Quantum Edelstein
En klein zijn ze met hun breedte van 135 mm, hun hoogte van 232 mm en diepte van 246 mm. Ze zijn dan ook bedoeld om te fungeren als boekenplank luidspreker. U zult mij niet horen zeggen dat ze niet op een stand geplaatst kunnen worden maar om vooral in de laagweergave de speaker zo optimaal mogelijk te laten presteren kan hij niet te dichtbij, maar zeer zeker ook niet te ver van een wand af worden geplaatst. Qua ontwerp praten we hier over een kleine 2-weg basreflex luidspreker met de poort aan de achterzijde die volgens opgave een bereik van 34 tot 50000 Hz heeft, waarbij de tweeter vanaf 2500 Hz de weergave van de laag/midden weergever overneemt. Met een gevoeligheid van 90 dB en een impedantie van 4-8 Ohm is hij goed aan te sturen met een versterker die 30 Watt of meer per kanaal levert. De luidsprekers zijn leverbaar in zowel witte als zwarte pianolak.

Mijn testexemplaren hebben een wit gespoten kast van MDF en wanneer je de uitstekende afwerking van dichtbij bekijkt snap je direct waarom er voor de naam Edelstein gekozen is. Toch is die kast niet het eerste onderdeel dat in visuele zin de aandacht trekt. Dat is eerder het glanzende, dikke, uit massief aluminium vervaardigde front waarin op uiterst zorgvuldige wijze twee uitsparingen uitgefreesd zijn waardoor de tweeter en de laag/midden weergever optisch op naadloze wijze aansluiten op het front. De tweeter, met een diameter van 25 mm, is gemaakt van zijde terwijl het materiaal van de 110 mm laag/midden weergever een sandwich constructie van aluminium en keramiek is. Zo mogelijk nog fraaier dan het front is de dubbel uitgevoerde bodem die bestaat uit een zelfde dikke aluminium plaat met daarboven een daarvan ontkoppelde acryl plaat. Het geheel oogt niet alleen elegant en stijlvol maar tegelijkertijd ook massief en duurzaam. Het gewicht van de Edelstein is vijf kilo. Aan de achterzijde degelijke vergulde kabelaansluitingen, geschikt voor blanke draad, vorken of banaanstekers. De behuizing rust op vier rubber voetjes. Een eerste voorlopige conclusie mijnerzijds is dat er niet bespaard is op materiaalkosten en ook qua uiterlijk is het in mijn ogen een juweeltje. Maar de vraag is natuurlijk; klinkt hij ook zo?

MERK

EDITORS' CHOICE