REVIEW

Elisabetta Serio – April (LP)


Eric de Boer | 11 september 2014

Ook Italië heeft een naam op jazzgebied, al is die naam wellicht minder bekend. Elisabetta Serio nam haar debuutalbum April op en een bekend Italiaans hifimerk bracht dit album onlangs uit op hoogwaardig, zeer gelimiteerd vinyl. Wie denkt dat instrumentale jazz langzaam aan het uitsterven is door vergrijzing heeft het mis, want deze artieste laat horen dat het genre levendiger dan ooit tevoren klinkt. 

April is het debuutalbum van de in Napoli woonachtige jazz pianiste. Een korte zoektocht naar haar verleden geeft blijk van een actieve carrière van Elisabetta Serio. De artieste en componiste heeft een graad in jazz aan de ‘La Sala’ van het Conservatorium van Benevento (Lucca Women In Jazz 2011), vervolgde haar studie bij en met Valerio Silvestro en participeerde aan workshops van onder andere Barry Harris en Rita Marcotulli. In 2010 won Elisabetta al twee prestigieuze prijzen in haar thuisland en ze heeft al met veel jazz-grootheden uit Italië samen mogen werken.

 

Nu staat ze voorop in haar eigen trio, dat wordt aangevuld door bassist Giacomo Pedicini en drummer Leonardo De Lorenzo. April kwam uit in 2013 en vond zijn weg naar vinyl dankzij het jonge audiofiele platenlabel GN Records, dat eveneens in 2013 werd opgezet door Maurizio Aterini van Gold Note. Jazeker, het inmiddels bekende hifimerk uit Florence heeft een eigen platenlabel. Dat de voorliefde voor vinyl bij Gold Note groot is was reeds bekend, en Maurizio vulde het concept aan met twee kundige geluidstechnici en een ervaren snijprocestechnicus.

De op halve snelheid overgezette analoge mastertapes van het album April op maagdelijk vinyl laat horen dat Serio zeer getalenteerd is. Op vijf langere tracks, die allen door Elisabetta zelf zijn gecomponeerd, laat het trio onder leiding van de pianiste een melodieus en ontspannen spel horen.  De composities zijn van hoog niveau en voeren de luisteraar mee in een soundtrack voor een romantische film, waarvan het script nog niet aan papier is toevertrouwd. De spelstijl van het trio neigt wat naar het ongrijpbare, maar gaat zichzelf nooit te buiten aan excessen.   Het pianospel van Serio is communicatief en weet met invloeden van populaire muziek en blues te imponeren, zonder teveel de boventoon te voeren binnen de uitvoering.

De rustig startende opener Fil Rouge voert de luisteraar langzaam mee in de melodie, op articulerende en natuurlijke wijze. Het mediterrane bloed dat door de aderen van het trio vloeit is duidelijk hoorbaar. Artie biedt meer spanning, en leunt zwaarder op de ritmesectie. Het nummer laat meteen de harmonie in het samenspel horen, alsmede de kundigheid van de individuele elementen binnen het trio. Verslavend lekker. Bluenky is expressiever en kent invloeden van funk, waarmee een leuke afwisseling wordt geboden. Maar de titeltrack April spreekt nog het meest aan. Deze eveneens zwaar op ritme leunende track heeft een verslavende werking, biedt een intense afwisseling tussen melancholie en kent een opzwepende, complexe melodie die vooral op het eind volledig tot uiting wordt gebracht. Jazz voor fijnproevers!

Met April heeft Elisabetta Serio een debuutalbum weten neer te zetten van zeer hoog niveau. De ongekunsteld klinkende melodieën, het voorbeeldige samenspel tussen de individuele artiesten en het spelen met ritme doet jeugdig, maar toch perfectionistisch aan. April biedt geen steriele audiofiele muziek, maar een welluidend geheel dat bijblijft dankzij de in flinke hoeveelheid aanwezige mate van kundigheid om emotie over te brengen. Zij het op professionele, serene wijze. Die perfectionistische aanpak sluit overigens zeer goed aan bij het werk dat GN Records heeft geleverd met de mastering en productie van deze plaat, want ook daar klopt alles. Deze LP klinkt loepzuiver en zorgt voor ultiem analoog genot. Er worden niet voor niets maar 500 exemplaren geperst van ieder album. Zo waarborgt GN Records de hoge kwaliteit. Enig puntje van kritiek is de noodzaak om het vinyl te moeten wassen om wat hoorbare resten van het persproces volledig uit de groeven te moeten krijgen, maar daarna bood April perfectie. Dit album is te bestellen via de website van het platenlabel of via de importeur van Gold Note. Warm aanbevolen! 

Muziek: 9
Klank: 9 ½
Kwaliteit persing: 8 ½
Label: GN Records
Speelduur: 35:15 minuten
Soundcloud artiest link 

EDITORS' CHOICE