NIEUWSPanasonic

Panasonic Lumix DMC-GX1: Een waar genot


Ulco Schuurmans | 04 september 2014 | Panasonic

In de hogere klasse gaan de compacte systeemcamera’s steeds meer de prestaties van spiegelreflexcamera’s evenaren. Menig model nipt daarbij aan het professionele niveau voor digitale foto en AVCHD-video. Zo ook bij de Panasonic Lumix DMC-GX1. Een robuuste compact met verwisselbare objectieven, een verrassend goede beeldkwaliteit en de nieuwste elektronische snufjes op het gebied van stilstaand en bewegend beeld. 

Compact, robuust, ligt lekker in de hand, fotografeert, schiet video, heeft verwisselbare objectieven en presteert dankzij de hoogwaardige elektronica voor beeldbewerking prima. Wat wil de gebruiker van de Panasonic Lumix DMC-GX1 nog meer? Ideaal voor de compact reizende foto- en videograaf die niet op de kwaliteit van het beeld (still en movie) wil inleveren. Behalve de prestaties van de compacte syteemcamera vormen ook de verwisselbare microsystem-objectieven, een aparte Live View elektronische zoeker en de aanvullende accessoires een aantrekkelijk perspectief. Een ander sterk punt van de Lumix DMC-GX1 vormt de geïntegreerde bediening via het aanraakscherm. Behalve gemakkelijk vaak en heel nauwkeurig ook heel snel werkend om de camera in de praktijk te kunnen instellen.

Elektronica op hoog niveau
Kenmerkend voor de nieuwe generatie systeemcamera’s is de elektronica voor foto- en videobeeld op hoog niveau. Om te beginnen het Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. Volgens de specificaties is bij de maximale diafragmaopening van F 1.4 Contrast AF ongeveer 90% nauwkeurig, terwijl Phase-difference AF ongeveer 60% nauwkeurig doet. De DMC-GX1camera voorziet in een opmerkelijk snelle Light Speed AF van ongeveer 0,09 seconden. Dit bereikt deze Lumix camera via het verkorten van de detectietijd voor het scherpstellen, doordat de lens en de sensor bij 120 fps worden gesynchroniseerd. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de DMC-GX1 tot een geduchte concurrent voor de spiegelreflexcamera’s Phase-difference AF.

Andere interessante specificaties van het scherpstelsysteem zijn:
- De focusmodus AFF (AF Flexible). Deze AF-instelling stelt scherp op het onderwerp als de ontspanknop half wordt ingedrukt. En als het onderwerp tussentijds beweegt, gebeurt dit opnieuw om zo het beste scherpstel - resultaat te halen. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instel len en het scherpstellen op een onderwerp in de praktijk zo snel dat de gebruiker zelden een spontaan moment mist.
- Full Area focus, het scherpstellen op elk punt in het beeldveld. De DMC-GX1 gebruikt de daarvoor de Contrast AF-functie.
- Met behulp van de touchscreen-bediening van de DMC-GX1 kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door dit aan te raken op het grote, 460.000-pixel LCD-scherm met brede beeldhoek. Met één enkele aanraking op het scherm kies je het deel en het formaat van het AF-gebied dankzij de functie 1-area AF.
- Daarnaast biedt de DMC-GX1 de Pin-point AF-functie waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherpgesteld door het focusgebied verder te vergroten. Bijvoorbeeld scherpstellen op de pupil in een oog.
- De MF assist-modus vergroot het scherpstelgebied 1x, 4x, 5x of 10x door het aan te raken. Je kunt het focusgebied door slepen ook gemakkelijk verplaatsen. 

Het elektrisch ontwerp is behoorlijk zuinig met energie. De accu gaat qua gebruiksduur circa 11% langer mee. Met de mechanische sluiter zijn serieopnames te maken op 4,2 beelden per seconde in een maximale resolutie van 16,0 megapixels. In de Burst-functie haalt de camera 20 fps met de elektronische sluiter. 

Intern optimaliseert de DMC-GX1 de belichting van de beelden met Intelligent D-range Control Deze functie voorkomt daarbij te zwarte schaduwen en overbelichte witte delen, en helpt ervoor te zorgen dat details en overgangen, zoals het blauw van de lucht, natuurlijk overkomen. Ook de signaalverwerking met de Resolution-technologie geeft meer dan goede resultaten. De horizon of portretten staan nooit meer per ongeluk scheef. Dit dankzij de functie Level Gauge waarmee de camera de horizontale/verticale beeldhoek detecteert met behulp van de acceleratiesensor. Foto’s die men in portretformaat neemt worden automatisch verticaal weergegeven ongeacht welk objectief er wordt gebruikt.

Het stofbeschermingssysteem voorkomt dat bij het verwisselen van de objectieven stof of ander vuil in de camera terechtkomt. Zulke stofjes kunnen aan de beeldsensor blijven zitten en zijn dan te zien als een vlek op de foto’s. Daarvoor is een supersonische golffilter geplaatst voor de Live MOS-sensor. Dit filter trilt verticaal ongeveer 50.000 keer per seconde en weert op die manier stof en andere vuildeeltjes. Via de functies Creative Control en Photo Style past de gebruiker de foto’s aan volgens de eigen artistieke wensen en kleur- of effectvoorkeur. Voor de opslag van foto en video gebruikt de DMC-GX1 de snelle UHS-I standaard SDXC/SDHC-geheugenkaarten.  

AVCHD video
Het gebruik van de compressiemethode AVCHD stelt de Panasonic Lumix DMC-GX1 in staat om één of meerdere uren (tweemaal zoveel als bij motion JPEG) Full HD Video 1920 x 1080i 25p PAL op de geheugenkaart te zetten. De video-opname start u met de aparte rode startknop (camersymbooltje) bovenop de camera. Geen gedraai meer aan een instelwieltje en u kunt direct vanuit fotograferen naar videofilmen gaan. De geschoten videoclips kunt u direct afspelen (geen conversie nodig) op een pc of draagbare elektronische apparatuur.  

De DMC-GX1 biedt naast de praktische Full-time AF-functie ook Touch AF voor video-opnames, waarmee de gebruiker naar keuze afwisselend kan scherpstellen op de voor- en achtergrond. Zoomen kan zowel via het touchscreen als een aparte zoomknop op het objectief. Het geluid is Dolby Digital Stereo. Er zitten twee stereomicrofoontjes voor de flits/accessoireschoen. Met de Wind Cut-functie kunt u het storende geluid van wind op de achtergrond grotendeels wegkrijgen. Het geluid is goed voor dit type camera.

Praktijk
De Panasonic Lumix DMC-GX1 is in de praktijk een waar genot om mee te fotograferen en videofilmen. Het door ons ontvangen asferische 14-42 mm zoom objectief, de zoomknop en scherpstelknop zitten links op de objectiefvatting, is ook heel geschikt voor video en geeft prachtige resultaten. De bediening met draai/instelknop, videostartknop, iA voor geheel automatisch werken, de logische menu’s, het touchscreen en muisknoppen wijzen zich grotendeels vanzelf. Voor de perfectionist is nog de optionele kantelbare Live View Finder (DMW-LVF2) een aanrader. Deze elektronische zoeker heeft een vergroting van ongeveer 1,4x (ongeveer 0,7x*), vergelijkbaar met 1.440.000 beeldpunten, en een gezichtsveld van 100%.

Prijs
Panasonic Lumix DMC-GX1 (Body) € 559,-
Website Panasonic

EDITORS' CHOICE