NIEUWS

Retro systeemcamera met allure: Olympus OM-D E-M5

Ulco Schuurmans | 02 september 2014

De analoge OM-serie spiegelrelexcamera’s van Olympus waren in de 70-jaren een begrip op het gebied van compacte bouw, betrouwbaarheid. Het fameuze OM1-ontwerp is nu terug in de vorm van de retro gestileerde OM-D E-M5 systeemcamera. Een ontwerp dat zonder meer de concurrentie met de Sony Nex- en Panasonic Lumix-stal en ook Fujifilm kan aangaan. Dat zowel bij foto als video.

Olympus weet uit de ervaring met de PEN-modellen dat retro het hem doet. De nieuwe OM-D E-M5 lijkt sprekend op de OM1 uit de jaren zeventig. Er is zelfs sprake van een markant driekantig prismahuis maar dat is voornamelijk nostalgisch. Het gaat immers om een systeemcamera zonder spiegel en prismazoeker. De zoeker is een hoogwaardig elektronisch model. Met de keuze voor een systeemcamera gaat Olympus met OM- voor compact, veelzijdig en kwaliteit. En dat is dit cameramerk wel toevertrouwd zoals uit de praktijk blijkt. Dan nog iets over de wat complexe naamgeving. De term OM komt uiteraard van de OM-familie. D staat voor digitaal. En EM5 staat voor de supersnelle specificaties die het eigen topmodel, de Olympus E5, in de spiegelreflexcamera-range heeft.

Body en specificaties
Net als bij het spiegelreflexmodel de E5 is de OM-D E-M5 voorzien van een robuuste behuizing. Er is sprak van een magnesiumlegering die stof- en spatwaterdicht is gemaakt. Dit type camera fotografeert door bij een regenbuitje of in rondwaaiend stof als andere systeemcamera’s al lang naar binnen zijn gevlucht. De body ligt comfortabel in de hand. Net een spiegelreflex met draaiwieltjes voor de verschillende functies. Er is een extra ontspanknop aan de voorkant die goed aansluit bij de positie van de vingers. Verticaal werken gaat gemakkelijk door het draaiwieltje voor de verschillende instellingen in de grip. Ook op de additionele grip zitten twee programmeerbare Fn-knoppen. Onder andere handig voor het vastleggen van ISO-waarden. Tevens is er, niet te versmaden, de genoemde tweede ontspanknop op deze grip aanwezig.

Het ‘FAST’ autofocussysteem, wat staat voor Frequency Acceleration Sensor Technology behoort tot de snelste scherpstelsystemen ter wereld. Olympus claimt dat dit AF sneller is dan bij de promodellen van Nikon, Canon en zelfs de eigen E5. De camera maakt hiervoor alleen gebruik van contrastautofocus en niet van fasedetectie. Voor het volgen van onderwerpen wordt 3D-tracking gebruikt.

De 4/3 inch live MOS-beeldsensor van de OM-D E-M5 is een 16,1 megapixel-type. Deze sensor is een stuk beter dan de oudere generatie die Olympus gebruikt in de PEN-camera’s, In combinatie met de TruePic VI-beeldprocessor is er sprake van een flinke ruisreducties op de hogere ISO-waarden tot 25.600. In ieder geval is er op de doorsnee ISO-waarden niet tot nauwelijks beeldruis te zien. En ook het dynamisch bereik mag gezien worden. 

De elektronische zoeker met 1,44 MPs en ‘EVF Creative Control’ ziet er prima uit. Het is mogelijk om lichte en donkere delen te manipuleren door de kleurgradaties weer te geven in het zoekerbeeld. Het niveau is ongeveer gelijk aan de topmodellen van Panasonic en net iets onder die van Sony. Veel scheelt het echter allemaal niet. Het vernieuwde 5-assige optische beeldstabilisatie-systeem corrigeert nu ook voor horizontale verschuivingen, verticale verschuivingen en draaiende bewegingen. Dat komt goed van pas bij video-opnamen, macro en het gebruik van lange teleobjectieven. De OM-D E-M5 fotografeert razendsnel: 9 beelden per seconde in de volle resolutie van het FourThirds-systeem van Panasonic en Olympus. Daarbij kan echter alleen op het eerste beeld worden scherp gesteld. Alleen de Sony NEX-5N en 7 zijn nog sneller.  

De 12-50mm f3.5-6.3 kitlens
Voor de budget-minded videograaf en filmer biedt Olympus een optionele 12-50mm kitlens die speciaal voor de OM-D is ontwikkeld. Het bereik komt overeen met 24-100 mm. Ruim voldoende voor de meeste foto- en videosituaties. Het objectief is echter wel meer een foto- dan videomodel. Net als de body is het objectief weathersealed. Vrij uniek is dat het objectief op zowel handmatig als elektronisch kan zoomen. Handmatig werkt doorgaans sneller en zal de fotograaf meer aanspreken. Voor video is de elektromotor snel genoeg en lekker comfortabel. In de praktijk is het kitobjectief wat aan de lange kant en maar matig lichtsterk op F3.5 tot F6.3.

 

Praktijk
De beeldkwaliteit bij foto en video van de Olympus OM-D E-M5 is op hoog niveau en doet zeker niet onder voor de topmodellen van Sony, Panasonic en Fuji-film. Het model is extra aantrekkelijk voor de hobbyist die de doorsnee systeemcamera net te smalletjes en een spiegelreflex te fors vindt. De oogsensor voor automatische schakeling tussen Live View en de elektronische zoeker is een gemak. En voor de videoliefhebber is er de Full-HD-filmfunctie met stereogeluid, scherptediepteregeling en creatieve filters. Een 2-assige waterpas houdt de horizon recht. En van cameravijandige omstandigheden zoals stof en regen is deze EM5 Olympustelg niet vies. Al met al een systeemcamera met allure die zeker in het keuzelijstje van de veeleisende hobbyist met retrosmaak dient te worden meegenomen.

Prijs
Olympus OM-D E-M5 Body € 1099,- (Leverbaar in zwart en zilver)
Olympus OM-D E-M5 12-50 mm kit € 1299,-
Website Olympus 


EDITORS' CHOICE