REVIEW

Piano Duo Scholtes & Janssens - Paris!

Jan Luijsterburg | 02 september 2014

Pianisten Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) hebben zich vanaf het begin van hun loopbaan gespecialiseerd in het samen spelen. Ze maakten nationaal en internationaal grote indruk, tot in de Carnegie Hall aan toe. Hun tweede CD, gefinancierd met een succesvolle crowdfunding actie, is geïnspireerd door het culturele leven van het Parijs van een eeuw geleden.

Debussy en Ravel, boegbeelden van die periode, waren ook al present op de eerste CD van Scholtes & Janssens. Jeugdwerk Petite suite van eerstgenoemde en Ravel’s Rapsodie espagnole zijn allebei oorspronkelijk voor twee piano’s gecomponeerd, maar bekender geworden in orkestbewerkingen. Het duo is meesterlijk in dit repertoire. Niet overdreven poezelig om de impressionistische beelden extra meeslepend te presenteren, maar helder, bijna zakelijk getrouw aan de noten, om de muziek zo optimaal mogelijk tot leven te brengen. 

Stravinski’s ballet Petroesjka, dat in 1911 in Parijs in première ging, is natuurlijk oorspronkelijk geschreven voor orkest. De componisten maakte verschillende pianobewerkingen, waaronder een voor pianoduo uit 1947. Scholtes en Janssens brachten enkele veranderingen aan in de partituur om de orkestrale kleuren beter te kunnen benaderen. Ook hier is de benadering relatief ingetogen, waardoor er geen sprake is van een kloof met de klankwereld van Debussy. De virtuositeit van het spel is impliciet vanzelfsprekend, overdreven effectbejag waar het explosieve stuk gemakkelijk toe uitnodigt wordt knap vermeden. 

Het griezelig perfecte samenspel is fraai vastgelegd in een redelijk directe maar zeker niet kille opname. Een fraai visitekaartje van een duo dat alle lof die het al ten deel viel meer dan waarmaakt. Warm aanbevolen dus en als ze in de buurt optreden, ga zeker luisteren. Het tweetal tourt inmiddels met de Sacre du Printemps. Hopelijk wordt ook deze klassieker nog eens uitgegeven op zo’n mooie CD.

Aanvullende informatie:
Piano Duo Scholtes & Janssens - Paris!
Igor Stravinsky - Petroesjka (1911/1947 - gereviseerde versie)
Claude Debussy - Petite suite, L 65 (1886-1889)
Maurice Ravel - Rapsodie espagnole (1917)
Uitgave: Et’cetera 
Website


EDITORS' CHOICE