REVIEWTeac

Review: TEAC HA-P50 hoofdtelefoonversterker/dac

Ruud Jonker | 21 augustus 2014 | Teac

De huidige focus op de wereld van portable devices geeft mogelijkheden om accessoires en additionele apparatuur te leveren. TEAC annonceerde de HA-P50. Een portable headphone versterker en dac die geschikt is om digitale content, afkomstig van portable devices en computers, met hoge kwaliteit naar een hoofdtelefoon te sturen.

Muziekbeleving betekent voor de huidige generaties het afspelen van digitale content, afkomstig van een portable apparaat, via hoofdtelefoons. De grootschalige ontwikkeling is feitelijk begonnen met de uitvinding van de Walkman (Sony). Eerder in de geschiedenis betekende de komst van de transistorradio dat geluid in compacte vorm mee naar buiten kon worden genomen. Maar eigenlijk gaat geluid op buitenlocaties terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Fabrikanten als HMV en Decca bouwden toen portable grammofoons voor 78-toeren platen met een veermotor. Posters en advertenties uit die tijd tonen stelletjes, die in de buitenlucht genoten van het portable geluid. Er waren zelfs in de jaren zeventig en tachtig portable grammofoons (bijvoorbeeld van Audio Technica). Daarmee was het mogelijk om in de trein of op een terras een echte elpee af te spelen via hoofdtelefoons.

Het verschil tussen de huidige geluidsbeleving en deze vroegere voorbeelden is dat de geluidskwaliteit substantieel is afgenomen. De betere Walkmans uit die jaren (bijvoorbeeld Sony WM-D6C) bieden superieure geluidskwaliteit in vergelijking met al die Apple en Android telefoontjes met mp3-bestanden en weggooi-hoofdtelefoontjes. Aan de andere kant zie je momenteel dat consumenten vaak grotere en betere hoofdtelefoons aanschaffen en dat een aantal portable devices mogelijkheden biedt om bestanden in hogere resolutie op te slaan en soms ook af te spelen. Toch is het audiosysteem van portable telefoons natuurlijk niet in eerste instantie ontwikkeld om hoge kwaliteit muziek weer te geven. Het is bedoeld voor communicatie en er is in een telefoontje weinig ruimte om de voor audio benodigde betere chipsets te monteren. Dat biedt allerlei mogelijkheden voor aftermarkt producten, zoals de TEAC HA-P50.

'Eigenlijk een soort high-end versterker, maar dan in miniatuur'
De TEAC HA-P50 is een portable hoofdtelefoonversterker die bedoeld is om aangesloten te worden op portable devices en computers. Omdat er een optische ingang aanwezig is, kan in principe elk digitaal apparaat met optical-out voorzien worden van een wellicht betere digitaal/analoog conversie en versterking naar hoofdtelefoon niveau. Het is opvallend dat deze TEAC zeer luxe is gebouwd. Volledig gemaakt uit metaal in twee tinten grijs en met een echte robuuste volumeknop, in plaats van al die vervelende touchscreens. De uitstekende zijpanelen beschermen de volumeregelaar en aangesloten connectors. Eigenlijk een soort high-end versterker, maar dan in miniatuur. Daarmee is de TEAC mechanisch bestand tegen ruige omgangsvormen. Aan de andere kant is de TEAC krasgevoelig. Zo'n fraai apparaat vraagt dan ook om een vorm van bescherming. TEAC levert standaard 'rubber fixing straps' om het apparaat aan een Android of iPhone vast te zetten. De praktijk zal zijn dat dit apparaat leeft in backpackers-tassen, dashboard storage en achteloos in damestasjes wordt gesmeten. Daar zijn keiharde aanvaringen met lippenstiften, haarborstels en de hele bliksemse toolkit, die een niet al te compromitterende openbare verschijning nog enigszins faciliteren, schering en inslag. De toegevoegde waarde van deze TEAC is natuurlijk dat je als datingmateriaal serieus wordt genomen, als je in de trein of op een andere fysieke social site toevallig door een audiofiel wordt gespot. Je straalt naar de wereld uit dat je geluidskwaliteit serieus neemt.

Het andere voordeel is dat zo'n TEAC een aanzienlijk betere geluidskwaliteit biedt dan wat al die moderne telefoontjes doen. Om het simpel uit te leggen: de Android, iOS, Mac en PC devices en andere digitale afspeelapparatuur (cd, dvd, Blu-ray) dienen, bij gebruik van de TEAC, alleen maar als opslagplaats voor digitale audiobestanden of als device dat digitale audio streamed vanaf extern. In de TEAC wordt het digitale signaal omgezet in analoog en doorgezet naar een hoofdtelefoonversterker van hoge kwaliteit. Het is ook nog mogelijk om een analoog signaal toe te voeren aan de TEAC. De optische ingang (optical mini jack) dubbelt als analoge ingang. Een analoge bron kan dan voorzien worden van een hoge kwaliteit hoofdtelefoonversterker. Technisch gesproken heeft de HA-P50 de bekende Burr Brown PCM5102 converter aan boord en een hoofdtelefoonversterker die headphones met een impedantie tussen 8 Ohm en 600 Ohm aan kan sturen. Het frequentiebereik is dan 10 - 100.000Hz. De oordoppen dienen voorzien te zijn van een 3.5mm minijack. De maximale digitale 'kwaliteit' is 24-bit/96kHz, maar deze is niet in combinatie met alle portable apparatuur haalbaar. De TEAC heeft een Li-ion accu aan boord die acht uur stroom levert na via de USB-A ingang (kabel is bijgeleverd) opgeladen te zijn. Deze accu is eventueel vervangbaar. TEAC levert optioneel de USB compatible mains adapter PS P515U.


EDITORS' CHOICE