REVIEWSony

Budgetcamera Multi-test Sony, JVC, Panasonic en Samsung

Ulco Schuurmans | 12 augustus 2014 | Sony

Kan een camcorder van tussen de € 180, en € 300,- eigenlijk wel wat zijn? Of omgekeerd, waarom een dure camcorder aanschaffen als een goedkoper model het ook best aardig doet? Op deze beide vragen probeert Video Emotion in vier korte vergelijkende testen een antwoord te geven.

Nog slechts een vijftal jaren geleden was de aanschaf van een goedkopere camcorder vaak duurkoop. De kwaliteit van beeld en geluid vielen zwaar tegen en ook de technische uitvoering kon rondweg belabberd zijn. Om het over een slipperige onlogische bediening nog maar niet te hebben. Daar is de afgelopen jaren echter veel verandering in gekomen. Prijstechnisch kosten een redelijk tot goed presterende beeldsensor, bijpassende zoomlens en redelijk geconstrueerde camerabody in feite niet veel meer. Voor enkele honderden euro’s valt al een camcorder te leveren die het onder normale opnameomstandigheden en gebruik voor vrije tijd lang niet slecht doet. Heel geschikt voor vakantie, familie, jeugdige filmers en hobbyisten die krap bij kas zitten. Echt HD wordt het helaas meestal niet, maar het geschoten videomateriaal is behoorlijk bruikbaar.

De line-up:

  • Panasonic HC-V100
  • JVC EVERIO GZ-EX 215 BE
  • Sony DCR-SX 65 E
  • Samsung SMX-F70

Wat kan de camcorder niet?
Dat is een vraag van geheel andere orde. Onder normale opnamecondities en bij niet al te hoge eisen aan het geluid is er geen vuiltje aan de lucht. Maar bij weinig of juist te veel licht, het op echte Full HD-kwaliteit in/uitzoomen, het aansluiten van een externe microfoon of hoofdtelefoon laat de budgetcamcorder het afweten. Ook functies zoals een handmatige bediening van de scherpstelling, diafragma en sluitertijd zijn met een lantaarntje te zoeken. Eveneens laten de mogelijkheden voor interne beeldbewerking en de groothoekwerking te wensen over. De accucapaciteit is beperkt net als het aantal aansluitingen voor AV. Kortom, een lager prijskaartje is onderhevig aan de wet der beperkingen. Wie goed kan leven met hetgeen dit type camcorder niet kan of biedt, heeft er een voordelige koop aan.

Panasonic HC-V100
Al heel wat camera voor weinig geld. Voor nog geen € 300,- krijgt de koper zelfs diverse handmatige instelmogelijkheden, een efficiënt werkende beeld-stabilisator en een echte groothoek aan boord. De scherpstelling kan handmatig via het touchscreen. Er is een tegenlichtcorrectie. En de witbalans valt manueel in te stellen. Onder standaard opnamecondities ziet het beeld er meer dan voldoende uit. Niet echt geheel Full HD-kwaliteit maar zeker bruikbaar voor familie- en hobbydoeleinden. En de automatische functies werken lekker praktisch. Dat valt echter niet te zeggen van de relatief kleine bedieningstoetsjes en menuweergave. 

Waar zitten hem nu de beperkingen in? Niet bij weinig licht, want tot 30 Lux houdt de Panasonic HC-V100 het hoofd recht. De beeldruis is gering en valt voor dit type camera goed te noemen. Wel aanmerkelijk slechter dan bij prosumer modellen. Spraakopnamen zijn lang niet slecht. Muziek klink echter blikkerig. Opmerkelijk is verder de aanwezigheid van een handmatige volumeregeling. Er zijn geen aansluitingen voor een externe microfoon of hoofdtelefoon. Een goede camcorder om met HD-videofilmen te beginnen.

JVC EVERIO GZ-EX 215 BE
Het eerste dat aan de budgetcamcorder van JVC opvalt, is een draadloos WiFi-interface. Zelfs besturing door een smartphone is mogelijk Dat wordt de nabije toekomst van de camcorder. Jammer is dat het juist instellen van de WiFi het nodige aan gepruts met het aanmelden kost. Daarna werkt het allemaal naar tevredenheid. In de prijsklasse van € 279,- is WiFi een duidelijk pluspunt.

Ook tevreden zijn wij over de kwaliteit van de bediening via het touchscreen (soms wat onnauwkeurig, maar comfortabel), de aanwezige groothoek, een goede weergavefunctie. In tegenstelling tot hetgeen regelmatig over JVC beweerd wordt liet deze camcorder zich goed over de pc aansturen bij de montage. De programma-automatiek werkt onder standaard opnamecondities naar behoren. Het geluid klinkt zowel bij spraak als muziek meer dan redelijk.

Dan de zwakkere eigenschappen. De kwaliteit van het beeld is echt doorsnee. Met name bij matig licht gaan de weergave van details en natuurgetrouwe kleuren snel achteruit. Een videolampje erbij doet in deze wonderen. Er valt weinig met de hand te bedienen. Een aansluiting voor een externe microfoon en hoofdtelefoon ontbreekt.

Een moderne, niet al te dure HD-camcorder voor de beginner.

Sony DCR-SX 65 E
Deze budgetcamcorder zet met een adviesprijs van € 219 lekker laag in. Als troeven heeft de Sony DCR-SX 65 E op zak: opname van bijna 3 uur op 4 GB intern geheugen, Carl Zeiss 60x optische zoom/70x verbeterde zoom, lcd-scherm van 7,5 cm/3 inch, iAUTO voor de zorgeloze videofilmer een het handmatig kunnen scherpstellen via het touchscreen. 

De door ons bekeken rode uitvoering ziet er best gelikt uit. Ergonomisch gezien vallen de kleine afmetingen best mee doch het blijft hier-en-daar behelpen. Voor de beginner zijn er aardige voorgeprogrammeerde scenes zoals Beach, Sports mode, Twilight, Sunset, Fireworks, Portraits aan boord. 

De beeldkwaliteit van deze budgetcamcorder voor SD (720 x 576 pixels) in MPEG-2 is ondanks zijn kleine beeldchip onder normale opnamecondities goed. Bij weergave op HD-apparatuur is dat aanmerkelijk minder in vergelijking met echte HD duurdere camcorders. En de Steady Shot beeldstabilisator kwijt zich prima van zijn taak. Zoals verwacht gooit matig licht weer roet in het video-eten qua contrast, detailweergave en natuurlijke kleuren. De gemaakte foto’s blijven echter flink achter bij een standaard compact still fotocamera. Het geluid van de 5.1 Dolby Surround microfoon is redelijk. Aardig is een uitklapbare USB-arm voor rechtstreekse aansluiting op de pc. Er zijn geen aansluitingen voor een externe microfoon of hoofdtelefoon.

Een goede camcorder voor wie met SD uit de voeten kan.

Samsung SMX-F70
De goedkoopste camcorder uit deze korte vergelijkende test is de Samsung SMX-F70 met een adviesprijs van € 179,-. Dan dient er inderdaad door de fabrikant bezuinigd te worden. Zo ontbreken er een aparte zoeker (alleen LED-scherm), ingebouwd geheugen en een HDMI-connector.

Het beeldformaat is net als bij Sony geen HD maar 1080 x 720 beeldpunten op 25 volledige frames per seconde. De beeldkwaliteit blijft daardoor achter. Bij de AF is het regelmatig wachten geblazen totdat het beeld voldoende scherp is. Er is een zichtbare beeldruis en het geluid is aan de blikkerige kant. De kleurweergave is vrij constant. Zoals verwacht geen externe audio-aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon. Een voordeel is dat deze camcorder naast het meegeleverde acculaadapparaat ook via USB kan worden opgeladen. De bediening is echt reuze eenvoudig. 

Heel geschikt voor kinderen.

Conclusie
Alle waar voor zijn geld. De belangrijkste conclusie is daarmee dat vanaf 180 euro best een aardige camcorder te verkrijgen valt. Leg de lat bij de geboden mogelijkheden echter niet al te hoog.

Prijzen

  • Panasonic HC-V100 Circa € 299,-
  • JVC EVERIO GZ-EX 215 BE Circa € 279,-
  • Sony DCR-SX 65 E Circa € 219,-
  • Samsung SMX-F70 Circa € 179,-

Websites PanasonicJVCSony, Samsung


EDITORS' CHOICE