NIEUWS

Blackmagic Design Cinema Camera

Ulco Schuurmans | 07 augustus 2014

Het klink allemaal wat technisch en de camerabody van de Blackmagic Design Cinema Camera ziet er toch wel ongebruikelijk uit. Toch gaat het om een camera waar de gevorderde amateur en meer professionele videofilmer beslist eens naar zou moeten kijken. Een resolutie van 2432 x 1366 pixels in raw-formaat geeft niet alleen veel razendscherpe beeldlijnen maar u kunt dit ruwe beeld achteraf nog makkelijk nabewerken. Ook de verwisselbare kwaliteitsobjectieven van Zeiss (ZE) en Canon (EF) zijn niet te versmaden.

Een vreemde eend in de videobijt of toch een camera waarvan videofilmers kunnen dromen? Die droomcamera geldt waarschijnlijk voor degenen die de specificaties van 2,5 K (= 2.500 beeldlijnen) en 12-bits CinemaDNG-raw op hun waarde weten te schatten. Video-raw is in de prijsklasse onder de € 3.000,- op zich al een zeldzaamheid. U kunt daarmee net als bij raw-beelden uit een fotocamera achteraf belangrijke opnameparameters zoals de belichting, witbalans, contrast, kleur en (detail)scherpte wijzigen. De sensor van 16,4 x 14,04 mm is niet al te groot maar heeft wel een dynamisch bereik van 13 diafragmastops. Naar keuze kunt u op 25, 24 en 29,97 beelden per seconde videofilmen. Met 2,5K zijn dat behoorlijk grote bestanden. Daarom gebruikt de Blackmagic vast geheugen van het type 2,5 inch SSD. Daar gaat niet alleen veel op maar is ook nog eens een zeer solide opslagmedium.

Zoals de naam Cinema Camera al aangeeft neemt deze Blackmagic op in een beeldkwaliteit die de kwaliteit van een bioscoopfilm benadert. Heel geschikt als videocamera voor het vervaardigen van hoogwaardig meesterfomaten (masterfiles) bij video. De ontwerpers zelf spreken van ‘Move to Digital Film’.

De body
Op het eerste gezicht ziet de Blackmagic Design Cinema Camera er nogal buitenissig uit. De body lijkt op een soort kruising tussen een compactcamera en een wekker. Niet echt elegant doch wel heel functioneel en robuust. In het midden voorop vind je het verwisselbare video-objectief. Deze wisselobjectieven van Zeiss (ZE) en Canon (EF) behoren tot het puikje der optiek. Goed afgestemd op de mogelijkheden van de 2,5K beeldsensor. De grote rode recordknop zit rechtsvoor op de body.

Vrijwel de gehele bediening van de Blackmagic Cinema Camera gaat via het lekker grote 5 inch touchscreen op de achterkant. Dit capacitief touchscreen heeft een oplossend vermogen van 800 x 480 pixels en laat alle instelmogelijkheden duidelijk zien. De weergave is zowel in kleur als zwart-wit afhankelijk van de desbetreffende waarde of indicator. Het LCD scherm dient tevens als zoeker en viewer voor de camera. Alle standaard-afspeelfuncties zoals wij gewend zijn bij een videorecorder staan onderin het beeldscherm.

Alle uitgangen zitten aan de linkerzijde van de body. Je vindt hier de remote (afstandsbediening), hoofdtelefoon, geluid-in, 3 GB SD video-uit en de externe voeding. Het verwisselbare SSD-geheugen zit aan de rechterzijde achter een klepje. Een ander belangrijk pluspunt is dat de Blackmagic camera metadata (allerlei aanvullende opname- en markerings-informatie) aan de opgenomen videobeelden kan meegeven. Zo kan de montagesoftware bijvoorbeeld het shotnummer, scenenummer, zoek-tags, en tijdcode makkelijk herkennen en alvast de ingeladen bestanden voorsorteren en editen. Onder andere FinalCut Pro en de Avid Mediacomposer kunnen daar zo mee aan de slag. Optioneel verkrijgbaar zijn extra handgrepen om de camera ergonomisch te hanteren.

Opnamekwaliteit
Zoals te verwachten viel komt er een voor deze prijsklasse hoogwaardige moviekwaliteit uit de Blackmagic Design Cinema Camera. Daar kan menige andere prosumer- en pro-camcorder nog een puntje aan zuigen. Behalve gewoon standaard definitie (SD)video kan deze camera natuurlijk ook in 1080i Full HD opnemen. Dat gaat naar keuze in het FCP ProRes of het Avid compatibele DNxHD gecomprimeerd formaat. Voor de deskundige hobbyist of vakmatige videofilmer is er nog een interessante UltraScope-optie. Daarmee kun je op een aangesloten (Thunderbolt-connector!) notebook of desktop computer de opgenomen videoclips analyseren in golfvorm, vectorscope en histogram.

De kleur kun je op zeer fijn niveau corrigeren met de meegeleverde DaVinci Resolve 9.0. Dat correctieprogramma, gebruikt voor speelfilms en Hollywood-producties, weet samen met het raw-formaat van wanten. Het werkscherm val relatief snel te leren en je hebt snel resultaten die er niet om liegen.

Voor de opslag van de opgenomen videobeelden gebruikt de Blackmagic Design Cinema Camera een SSD-recorder. Solid State (geheugen)Drives behoren tot de snelste en meest robuuste opslagmedia ter wereld. Zij zijn snel uit te wisselen en kunnen door tal van montagesuites en NLE-computers worden uitgelezen. Het open Cinema DNG-opslagformaat laat geen detail verloren gaan.

Het geluid is lang niet slecht. Wat u daar uiteindelijk mee opneemt hangt af van de gebruikte microfoons. Desgewenst valt er voor de audio ook een gesynchroniseerde veldrecorder voor te gebruiken.

Conclusie
De Blackmagic Design Cinema Camera is een top apparaat in zijn klasse. Wie de mogelijkheden voor zowel in het veld als studio weet te benutten, krijgt alle waar voor zijn geld. Via de website van de fabrikant is te achterhalen wie de camera allemaal verkoopt.

Prijs
Blackmagic Design Cinema Camera circa € 3.000,- (excl. BTW voor de body)
Blackmagic Design: www.blackmagic-design.com


EDITORS' CHOICE