NIEUWSElac

Elac Air-X actief en draadloos luidsprekersysteem


Redactie HiFi.nl | 06 augustus 2014 | Elac

Van een actieve luidspreker tot een draadloos audiosysteem: in de basis zijn de Air-X modellen van Elac actieve luidsprekers die zijn voorzien van een hoogwaardige en zware 225W analoge Klasse A/B-versterker (Air-X Amp), naar keuze gebalanceerd (XLR) of ongebalanceerd (RCA/cinch) aan te sluiten. Daarnaast zijn ze voorzien van een ontvanger voor draadloze signalen die kunnen worden aangeboden door de Air-X Base. In combinatie met deze draadloze zender kan met de diverse Air-X luidsprekers een compleet multiroom audiosysteem met vier geluidsbronnen en drie zones worden opgebouwd.

In het voorjaar schreven we al dat het Duitse merk op de Bristol Sound & Vision Show het gloednieuwe Elac Air-X presenteerde, een actief luidsprekersysteem met draadloze toepassingen. Een 'aankomstdatum' voor de Nederlandse markt konden we echter niet vermelden, omdat de toenmalige importeur ons liet weten de modellen (nog) niet in het standaardaanbod op te nemen. Per 1 augustus jl. wordt Elac in Nederland echter verdeeld door importeur Servi-Q, die middels een persbericht laat weten Elax Air-X wel aan te bieden.

De Air-X Base, draadloze audiozender

Hoe werkt het?
Het Air-X systeem is een Plug & Play systeem. Op de Base wordt het zendkanaal ingesteld (A, B, of C) door middel van een schuifregelaar, en externe muziekbronnen sluit je op diezelfde Base aan – RCA/cinch (voor analoge lijnuitgangen van o.a. een netwerkspeler, CD-speler, tuner, dockingstation, TV, audiosysteem, et cetera), Minijack 3,5 mm (voor analoge lijnuitgangen van o.a. MP3-spelers, smartphones, tablets, et cetera), Toslink optisch (2x, voor digitale uitgangen van o.a. een netwerkspeler, CD-speler, kabeltuner, TV, Apple Airport Express, et cetera), USB-B (computers en laptops) en Elac WL interface.

Op de afstandsbediening kan, afhankelijk van het aantal gebruikte Air-X Base modules, worden gekozen voor A, B, of C. Daarnaast kan worden gekozen voor de muziekbron (ingang 1, 2, 3 of 4). Op de ontvangers, de Air-X luidsprekers, wordt door middel van een schuifschakelaar op de achterzijde de gewenste zone ingesteld waartoe de luidsprekers moeten behoren (1, 2 of 3). Een zone kan bestaan uit een ruimte met één paar Air-X luidsprekers of een vrijwel onbeperkt aantal Air-X luidsprekerparen. 

In de ingebouwde eindversterker is ook een DSP (digitale sound processor) geïntegreerd waarmee het klankbeeld door verschillende parameters kan worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan akoestische aanpassingen die noodzakelijk kunnen zijn door de specifieke plaatsing van de luidspreker (vrijstaand op een voet, of op een console/kast, of …), de loudness die aan- en uitgeschakeld kan worden, en de hoge en lage tonen die met 2dB versterkt kunnen worden. Geluidskwaliteit is 24-bit/48kHz, het frequentiebereik is begrensd op ca. 24 kHz omdat de interne signaalbewerking met een samplefrequentie van 48 kHz werkt (daarmee komt de theoretische hoogste frequentiewaarde op 24 kHz.).

De Air-X serie bestaat naast de zender (Air-X Base, € 395,-) uit twee monitorluidsprekers (Air-X403, €1.450,- en Air-X 203, €1.195,-) en twee vloerstaande modellen (Air-X 407, € 2.450,- en Air-X207, € 1.195,-). In de loop van augustus zijn alle modellen beschikbaar, adviesprijzen zijn per stuk. Meer informatie op de website van importeur Servi-Q.


EDITORS' CHOICE