Home Cinema Zoals Het Hoort

Home Cinema is dé manier om thuis van films te genieten zoals je dat in de bioscoop gewend bent. Maar om het zeer hoge kwaliteitsniveau van echt bioscoopgeluid te evenaren is meer nodig dan een standaard 5.1 setje, een druk op de auto-EQ knop en er dan het beste maar van hopen.

Bij het samenstellen, opbouwen en afregelen van een high-end Home Cinema installatie komt veel meer expertise kijken dan je misschien zou denken. Die expertise is in Nederland redelijk dun gezaaid en wie het beste van het beste wil komt vroeg of laat bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum terecht. Hun nieuwe high-end Home Cinema ruimte herbergt het neusje van de zalm op bioscoop-voor-thuis gebied, waarmee verpletterend realistische demonstraties te geven zijn. En hoewel je zoiets eigenlijk in levenden lijve moet ondergaan om het te begrijpen, zal ik verderop in dit artikel toch een poging wagen om het te beschrijven.

De achtergrond
Beter Beeld & Geluid is het geesteskind van Bjorn Mateijsen en Garmt van der Zel. Ze ontmoetten elkaar in de tijd dat ze allebei hifi-recensies schreven voor een populaire website en er bleek al snel een klik te bestaan. In 2004 besloten ze hun gezamenlijke passie voor muziek en film om te zetten in een eigen winkel, waar ze volledig naar hun eigen hoge maatstaven de markt van hoogwaardige stereo muziekweergave en Home Cinema konden voorzien. Bjorn zegt hierover: "We hebben van het begin af aan een duidelijke keuze gemaakt voor een minimaal kwaliteitsniveau waaraan we altijd willen voldoen. De apparatuur waarmee we dat niveau bereiken, behoort inderdaad niet tot de lagere prijsklasse. Dat verhoogt de drempel, dat realiseren we ons, maar we willen geen compromissen sluiten." Garmt beaamt dat en verduidelijkt: "Een goed Home Cinema systeem is maatwerk. Het vereist dezelfde mate van aandacht en expertise die nodig is voor een goed stereo-systeem. Wij hebben veel meer kennis over Home Cinema dan de gemiddelde hifi-zaak, maar we hanteren een bijna idealistische insteek. We willen altijd en binnen elk budget een zo goed mogelijk systeem afleveren. Een complete Home Cinema set met luidsprekers, versterking, processor, alle bekabeling, scherm en projector die aan onze maatstaven voldoet, begint bij pakweg 12.000 euro. En vanaf dat punt is The Sky The Limit. De gewenste prestatie bepaalt de prijs."

Dat het inderdaad meer is dan vijf luidsprekers en een subwoofer neerzetten wordt nogmaals door Garmt benadrukt: "Wij vinden dat het doel van Home Cinema een zo goed mogelijke bioscoop-ervaring moet zijn. Daar hoort dus een groot scherm bij met een topklasse projector. En de ruimte moet ervoor aangepast worden. Veel mensen onderschatten de invloed van de kamer op een Home Cinema systeem. Er is toch zo'n knopje om dat allemaal mee in te regelen? Ja, dat is er wel, maar daar haal je nooit het niveau mee dat wij kunnen bieden. En daar blijft het niet bij. De invloed van de ruimte is voor Home Cinema anders dan voor stereo, iets wat je goed merkt als je een bioscoopzaal binnenstapt. Die hebben een erg korte nagalmtijd omdat de surroundprocessor dan optimaal zijn werk kan doen, zonder dat de akoestiek van de ruimte in de weg zit. We werken daar tegenwoordig veel voor samen met de akoestiek-specialisten van Mutrox, die ons ook geholpen hebben met het ontwerpen en bouwen van onze nieuwe demoruimte. Maar niet alleen de akoestiek moet aangepast worden. Om de omgeving zo neutraal mogelijk te houden, bouwen we de luidsprekers het liefst in."

"De beste luidsprekers voor Home Cinema zijn daar trouwens ook voor ontworpen. Ook daar sluiten we geen compromissen in. De wanden moeten een donkere kleur krijgen en het moet met de lichten uit echt helemaal donker kunnen zijn, ook weer om zo min mogelijk visuele afleiding te creëren. Alleen dan kun je je volledig op de film concentreren. Dat geldt natuurlijk alleen voor de allerbeste installaties die we afleveren. Niet iedereen kan of wil zo ver gaan. Daarom is de nieuwe demo-ruimte ook zo gemaakt dat we er een oneindig aantal variaties aan apparatuur en luidsprekers in kunnen plaatsen. Flexibiliteit is nodig om elke klant zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en daar hebben we natuurlijk rekening mee gehouden. Ook met een Home Cinema installatie die in de woonkamer moet worden geplaatst, kunnen we een zeer hoog niveau bereiken."
EDITORS' CHOICE