NIEUWS

Samson AirLine Micro Camera: een veelzijdige oplossing


Ulco Schuurmans | 20 juli 2014

Een kabeltje tussen de microfoon voor interviews of lopende opnames en de camera is maar lastig. Samson lost dit op met een compacte draadloze lavalier omnidirectionele microfoon met bijbehorende zender (bodypack transmitter) en ontvanger. De ontvanger is zowel geschikt om te plaatsen in de accessoireschoen van de camcorder als digitale videofilmende fotocamera. Een andere noviteit is het gebruik van interne lithium-ion accu’s op te laden via een USB-aansluiting.

Het Samson AirLine Micro Camera draadloos camerasysteem is bedoeld voor het verbinden van een omnidirectionele daspeldmicrofoon via een zender en ontvanger met de camcorder of videofilmende fotocamera. Een heel gemak bij interviews en commentaren, het volgen van een bewegend persoon (onder andere aerobics-instructeurs) en rondleiding met gids. Normaliter zijn dit soort draadloze microfoonsystemen in de betere klasse aan de prijzige kant. Samson biedt echter veel kwaliteit voor een redelijk bedrag van rond de 350 euro. Daarvoor krijgt de videomaker een complete set bestaande uit lavelier omnidirectionele microfoon, een AL2 bodypacktransmitter, een AR2 cameraontvanger die past in de accessoireschoen, een AR2DT dubbel-oplaadstation met USB-adapter voor de interne lithium-ion accu’s en voeding plus een opbergtasje.

Het systeem
Uiterlijk oogt het zilver-aluminium kleurige Samson AirLine Micro Camera systeem slank en modern. De units zijn lekker compact en hebben afgeronde zijkanten. Heel geschikt ook voor de wat kleinere camcorder en fotocamera. Voor de draadloze verbinding wordt gebruik gemaakt van een standaard RF-frequentie. De LM10 microfoon is van het opspeld lavalier-type. Deze dasspeldmicrofoon valt tijdens de opname nauwelijks meer te zien. Het omnidirectionele geluid is heel goed voor deze klasse: een prima natuurlijke spraak zonder storend omgevingsgeluid.

De microfoon wordt via het kabeltje aan de AL2 bodypack transmitter bevestigd. Het gaat om een gebalanceerde ingang voor microfoons en lijn-in. Een antenne vergroot het bereik van de ontvangst. De AL2 zender wordt in de praktijk ergens onder de kleding verborgen of aan de riem bevestigd. Let er op dat de antenne vrij blijft. Een interne accu verzorgt een gebruiksduur van 7 á 8 uur. De bediening verloopt via een enkele knop voor aan/uit, volume en mute. Een multicolor LED geeft de actuele status aan.

De AR2 ontvanger beschikt over een professionele geluidsweergave voor video-opnamen. Net als de AL2 zender, herbergt de AR2 een oplaadbare batterij voor acht uur speelplezier. Vanwege zijn kleine profiel, is het perfect te gebruiken met vele van de populaire DSLR camera’s, als ook met kleinere camcorders. 

De zender valt via een meegeleverde adapter/houder in de accessoireschoen van de camera te plaatsen. En dat is in het veld handig en uit de weg. Er zijn twee antennes voor een bedrijfszekere ontvangst aan boord. De bediening verloopt via een enkele knop met voor Multi-color LED displaying voor de RF-verbinding, low battery en power. Voor het aansluiten op de camcorder of videofilmende fotocamera is er keuze uit een kabeltje voor 3.5 mm minijack naar 3.5 minijack of 3.5 mm minijack naar XLR. De 3.5 mm uitgang is ongebalanceerd.

Oplaadbare lithium ion accu
Een bekende beperking van draadloze microfoonsystemen is het moeten verwisselen van alkalinebatterijen. Daar lusten de zenders en ontvangers wel ‘energiepap’ van. De AirLine Micro Camera Wireless System maakt echter gebruik van de nieuwste lithium-ion batterij technologie. Samson ontwierp dit draadloos systeem om het batterijen verwisselen te elimineren. Dankzij de lithium-ion batterijen, voor zowel de AL2 zender en AR2 ontvanger, zijn de units nu op te laden. Het AR2DT dubbel-docking station levert stroom voor het opladen van beide apparaten. Nooit meer batterijen verwisselen dus! De aansluiting is USB. Een lichtnetadapter en kabeltje voor USB-voeding zitten standaard in de set. 

Praktijk en conclusie
Voor de videofilmers met een spiegelreflexcamera of camcorder, is het Samson AirLine Micro Camera systeem een veelzijdige oplossing. Een veelzijdige toepassing, lekker klein, goed geluid en oplaadbare lithium-ion accu’s. Ook relatief vriendelijk geprijsd. Behalve een microfoon valt er tevens een line-ingang op de gebalanceerde 3.5 minijack aan te sluiten. Menigeen zal niet meer nodig hebben. 

Prijs
Samson AirLine Micro Camera, Circa € 350,-
Total Sonic 

EDITORS' CHOICE