REVIEWNaim Audio

Naim UnitiLite en Neat Motive SX2 - mag het ietsje meer zijn?

Deze zomer stelt importeur Latham voor hun dealers twee complete en interessant geprijsde promotie-sets samen die bestaan uit componenten van Naim, Neat en The Chord Company. Beide sets hebben enige weken bij mij gelogeerd om er aparte recensies over te schrijven, die bedoeld zijn om geïnteresseerden een beeld te geven van de muzikale prestaties. De gehanteerde aanpak heb ik in de zuster-recensie al uitgelegd, ik herhaal in deze inleiding voor de duidelijkheid slechts de instructie van de hoofdredacteur: beoordeel de sets zoals je dat bij elke recensie doet. En zo stel ik dan de tweede set aan de lezer voor: De Naim UnitiLite met Neat Acoustics Motive SX2 luidsprekers, en wederom bekabeling van The Chord Company.

Het ‘kleine setje’ dat ik zojuist heb ingepakt heeft me op een aantal manieren verrast. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de UnitiQute all-in-1 speler al langer ken, dus daar zat het hem niet zo in. Nee, het waren de piepkleine Neat Acoustics IOTA luidsprekertjes die de show stalen. Neat is zo’n merk dat, nogal onterecht, een wat onbekend bestaan leidt in ons land. Al hun luidsprekers worden met de hand gebouwd in Engeland, door een klein en uiterst toegewijd groepje muziekliefhebbers. Voor Naim geldt in zekere mate hetzelfde. Bij deze hifi-fabrikant uit Salisbury kun je weliswaar niet meer spreken over een klein team, maar de inzet en liefde voor muziek zijn 1 op 1 vergelijkbaar, en ook Naim bouwt alles zelf, in eigen huis, en voor een groot deel met de hand. Het zal geen verrassing zijn dat het er bij The Chord Company eigenlijk precies hetzelfde aan toe gaat. Het merk is ontstaan uit liefde voor muziek en de kabels worden bijna allemaal in eigen huis ontworpen en geassembleerd. Wie hier anno 2014 trouwens nog het beeld van een sympathieke maar rommelige ‘toolshed-industry’ bij krijgt heeft het mis. Het zijn goed georganiseerde en professionele bedrijven die volgens de nieuwste technische inzichten en binnen uiterst nauwe toleranties werken. Tijd om de nieuwe componenten nog even in de spotlight te zetten.

Naim UnitiLite
De UnitiLite is, zoals de naam al een beetje aangeeft, een wat uitgeklede versie van de NaimUniti 2. Die vergelijking is trouwens uitsluitend ter duiding van waar de UnitiLite zich in het spectrum van all-in-1 spelers van Naim bevindt. Want gezien het gebodene is het eigenlijk nogal respectloos om over ‘uitgekleed’ te spreken. Je moet het meer zien als het verschil tussen de ND5-XS netwerkspeler en zijn grotere broer NDX. De cd-speler in de UnitiLite, die overigens is voorzien van een écht cd-loopwerk, laat zich na enige gewenning prima bedienen met de negen ronde drukknoppen op het front van de UnitiLite of de meegeleverde afstandsbediening. De basisfuncties zoals nummers skippen, pauze, play en stop kunnen echter ook via een tablet of smartphone bediend worden met de uitstekende gratis n-Stream App. De cd-speler maakt gebruik van dezelfde interne D/A-converter als de UPnP streamer aan boord van de Lite. Daarom waren de verschillen zó klein dat ik, op enkele favoriete schijfjes na, de luistersessies helemaal met muziek vanaf mijn NAS heb gedaan en ook nog wat gespeeld heb met de ingebouwde internetradio-module. Standaard zit er in de UnitiLite geen tuner ingebouwd. Er is, voor wie echt niet zonder kan, een versie van de UnitiLite met optionele FM/DAB+ module te koop, maar daar geldt een meerprijs voor en hij wordt uitsluitend op bestelling geleverd.

De ingebouwde versterker is krachtiger dan die van de UnitiQute, namelijk 50Watt aan 8Ω en 75 Watt aan 4Ω, met uiteraard weer de bekende ruime voedingsreserve. Wat aansluitingen betreft is de UnitiLite vrijwel hetzelfde uitgerust als de UnitiQute, met één extra analoge ingang. De analoge uitgang op het achterpaneel is een vierpolige DIN aansluiting, waarmee Naim de terechte suggestie wekt dat je het beste een eindversterker van hetzelfde merk kunt kopen als je een upgrade wil in geluidskwaliteit. Waarom terecht? Bijvoorbeeld omdat Naim een eigen filosofie over aarding hanteert, die met een DIN-aansluiting perfect wordt bediend. Maar ook, en dat is een sigaar uit mijn doos, omdat alleen Naim klinkt als Naim. Als je kiest voor de manier waarop Naim muziek weergeeft zou het jammer zijn om daar van af te wijken, maar natuurlijk kun je er, met de juiste verloopkabel, elke gewenste eindversterker (of subwoofer) op aansluiten. De instelling van de interne versterking in het menu van de UnitiLite werkt net iets anders dan bij de UnitiQute. Bij de Lite heb je de keuze uit ‘alleen intern’, ‘alleen extern’ of ‘beide’, dus bi-amping behoort tot de mogelijkheden. Daar heb je bij de luidspreker die bij deze set is inbegrepen trouwens niets aan, die is namelijk voorzien van een single-wire aansluiting.

Neat Motive SX2
De Motive serie is veruit de populairste binnen het assortiment van Neat. Dat heeft enerzijds met de prijs te maken, maar ook met de bescheiden afmeting van de luidsprekers. De hier geteste SX2 is slechts 76 centimeter hoog en 16 breed. De kast staat op een wat bredere zwarte voet en helt licht achterover om zo op natuurlijke wijze een ‘time-alignment’ van de twee luidsprekerunits te krijgen. Bovendien is de afstraling van het geluid hierdoor licht naar boven gericht, wat enerzijds compenseert voor het feit dat de tweeter door de geringe afmeting van de kast niet helemaal op oorhoogte zit, maar dat anderzijds ook helpt om op wat grotere luisterafstanden een uitgebalanceerd frequentiespectrum te kunnen horen. De hoogunit is een concave (naar binnen gewelfde) dome van geanodiseerd aluminium met een forse, afgeschermde magneet. De mid/laag unit is berekend op lage vervorming bij forse uitslagen.

Het opgegeven frequentiebereik van 35 tot 30.000 Hz lijkt vooral in het laag aan de optimistische kant, maar Neat-ontwerper Bob Surgeoner is een meester in het afstemmen van de baspoort die het laag ondersteunt. Die poort is bij de SX2 in de bodem van de luidspreker gemonteerd. Dat is een elegante oplossing die je meer vrijheid geeft bij de plaatsing, omdat je de luidsprekers redelijk dicht bij de achterwand kunt neerzetten. Voorwaarde is wel dat je de meegeleverde spikes gebruikt, want ook al zit er een naar voren gerichte ventilatiesleuf in de MDF voet van de luidspreker, de baspoort werkt alleen goed als de uitstroomopening groter is dan de diameter van de baspoort. 

MERK

EDITORS' CHOICE