Cardas kennen we allemaal als de Amerikaanse fabrikant die sinds 1987 hele fraaie audio kabels maakt. Ongeveer vier jaar geleden werd eigenaar/ontwerper George Cardas door een fabrikant van in-ear hoofdtelefoons benaderd met het verzoek om kabels voor hem te maken. Toen George vervolgens naar deze hoofdtelefoons ging luisteren was hij niet onder de indruk van het geluid. Het vormde de aanleiding om zelf te gaan spelen met de gedachte zijn eigen in-ear hoofdtelefoons te ontwerpen.
De vier tussenliggende jaren waren nodig voor het ontwerpen, meten en beluisteren van prototypen. Wie het eindresultaat nu in handen neemt ziet meteen dat dit een product is waarbij niets aan het toeval overgelaten is. En dan heb ik het nog niet eens over de klank. De set arriveert in een fraai glanzend zwart doosje. In de verpakking een kaartje met daarop de meest basale informatie. Na verwijdering van dit kaartje komen de oortelefoons in zicht. Uitgevoerd in een mooie koperen kleur met een zacht rode glans zien ze er chiquer uit dan ik gewend ben van vergelijkbare modellen die veelal uitgevoerd zijn in zwarte, witte of zilverkleurige kunststof. Links en rechts markering zijn duidelijk aangegeven. De standaard witte zachte oordopjes die er op zitten blijven door hun vorm en keuze van materiaal in het oor goed op hun plaats en gaan tijdens het dragen niet snel irriteren. In het doosje wordt de kabel aan het zicht onttrokken door een kleine zwart lederen pouch die me doet denken aan een knijpportemonneetje. Hierin kan volgens de fabrikant het setje worden opgeborgen wanneer het niet in gebruik is. Zelf vind ik dit zakje te klein om de set als geheel goed in op te kunnen bergen. Dit komt mede doordat de kabel niet alleen dikker, maar ook langer is dan het exemplaar dat je gemiddeld aantreft bij andere fabrikanten. Een bijkomend nadeel is dat de kabel zwaarder is dan je zou verwachten. Waarschijnlijk is om die reden ook een zwarte kunststof clip bijgevoegd waarmee de kabel aan een kledingstuk kan worden vastgezet. Aan het ene uiteinde van de kabel zit een 90⁰ gehoekte vergulde 6.5 mm mini jack. Aan de andere kant gaat hij over in een y-splitsing waaruit twee dunnere kabeltjes lopen die verbinding maken met de koperen oortelefoons. Deze doen mij qua vorm denken aan het stuk gereedschap dat door een huisarts of KNO arts wordt gebruikt bij ooronderzoek.
De twee kabeltjes zijn door een verschuifbare slider met elkaar verbonden. De koperen elementen liggen tijdens gebruik niet in de oorschelp zoals bij de Apple Earpods het geval is. Zij worden voor een deel in de gehoorgang geschoven. Voor het op de eigen, persoonlijke smaak afstemmen van het geluid bevindt zich in het doosje nog een blauw setje oordopjes dat in vergelijking met het witte setje minder bas doorlaat. Een klein borsteltje waarmee oorsmeer uit de dopjes en oortelefoons kan worden verwijderd completeert de uitrusting van het pakketje dat voor 495 euro van eigenaar verwisselt. Op het eerste gezicht lijkt dit een hoog bedrag voor oortelefoons. Wanneer u zich echter bedenkt dat de gebruikte kabel van 110 cm lengte een Cardas Clear Light Headphone Cable is dan wordt die prijs meteen een stuk aannemelijker. Tenslotte bedraagt de consument prijs voor een 1 meter interlink van dit type kabel, dat door veel audiofielen hogelijk gewaardeerd wordt, alleen al 305 euro. Wanneer ik daar dan ook nog de excellente bouwkwaliteit en de kwaliteit van de overige gebruikte grondstoffen, materialen en onderdelen bij optel dan kom ik tot de conclusie dat er sprake is van een goede prijs/kwaliteitverhouding. En dan heb ik het nog steeds niet over de klank.
Try out
De Cardas Ear Speakers zijn door mij gebruikt in combinatie met diverse apparaten waaronder een iPad en meerdere typen iPhone en iPod van Apple alsmede een smartphone van Samsung. Qua draagcomfort moet me van het hart dat de kabel, zeker na verloop van tijd, toch wel door gaat wegen. Door de kledingclip te gebruiken en daarnaast de twee dunne kabeltjes eventueel niet rechtstreeks naar beneden te laten hangen maar over de oren te leiden, wordt dit echter goed opgelost. Tevens kan door gebruik van die kledingclip de kabel wat omhoog worden getrokken waardoor de onderkant tijdens het lopen minder tegen het lichaam slingert. Hoewel Cardas aangeeft dat de EM 5813 oortelefoons een break-in periode van vele uren nodig hebben voordat ze hun volledig potentiaal bereiken, klonken ze zelfs direct uit de verpakking al erg goed. Het zal u niet verbazen dat ik in alle gevallen met de Cardas oortelefoons een veel beter klankresultaat behaalde dan met elk van de standaard oortelefoons die in mijn huis rondslingeren. Veel opmerkelijker, voor mij althans, is de constatering dat, hoewel ook de EM 5813 oortelefoons net als andere in-ear oortelefoons zijn geluid niet voor maar in mijn hoofd plaatst, ik daar met de Cardas Ear Speakers nu veel minder last van ervaar. Wanneer nu Holly Cole letterlijk ‘tussen mijn oren’ zit klinkt ze luchtiger, ruimtelijker en losser. Tegelijkertijd scoort het klankbeeld hoger op audiofiele kenmerken als detaillering, transparantie en klankkleur. Tezamen maakt dat het luisteren tot een vrijer, losser, meer ontspannen en vooral natuurlijker gebeuren waarvan ik niet alleen vaker, maar eerst en vooral ook langduriger, wil genieten. Niet eerder heeft mijn omgeving mij dan ook zo regelmatig en zo langdurig met knopjes in de oren rond zien lopen. Gebruik van het woord knopjes is in dit verband overigens eigenlijk niet gepast. Daarvoor zijn de koperen ornamenten te fraai. Overal waar ik verscheen trokken deze glanzende ornamenten dan ook in positieve zin de aandacht. De bijgeleverde zachte dopjes voldeden voor mij uitstekend. Maar, zoals de fabrikant op zijn internetsite Cardas.com al aangeeft, het is ook mogelijk om deze te vervangen door exemplaren van andere merken. Zowel met de witte als met de blauwe dopjes werd de klank door mij ervaren als rijk, organisch, gedetailleerd en met een mooie balans tussen hoog, midden en laag. Dit gold voor alle mogelijke muzieksoorten waarbij ik het moeilijk vond om een definitieve keus te maken tussen de witte en de blauwe exemplaren. Bij sommige opnames, zoals die van Nik Bärtsch’s Ronin, klonken de witte exemplaren gewoon lekkerder en vergrootten die de beleving van de muziek. In andere gevallen prefereerde ik dan weer de blauwe dopjes omdat die in mijn oren uiteindelijk toch het meest neutraal en realistisch klonken. Gelukkig zijn ze eenvoudig en snel te wisselen.
Conclusie
Iedere dag opnieuw vallen me op straat de grote aantallen mensen op die rondlopen met in-ear hoofdtelefoons. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om exemplaren met een klankkwaliteit die ik nog geen vijf minuten aan mijn oren kan verdragen. Hoewel een deel van die groep mogelijk op enig moment zal overwegen om een kwalitatief betere set hoofdtelefoons aan te schaffen, zijn deze Cardas EM5813 Model 1 Ear Speakers in eerste instantie niet voor hen bestemd en ontworpen. De doelgroep van deze mooie in-ear monitors is overduidelijk die van de audiofiele muziekliefhebbers. De liefhebber die mobiel met evenveel plezier wil genieten van zijn favoriete muziek als hij dat doet met zijn high-end set in zijn luisterruimte. Ik ken geen andere in-ear hoofdtelefoons die daartoe beter in staat zijn dan deze Cardas EM 5813. Mijn eigen oren accepteren dan ook geen alternatief.
Prijs
Cardas EM 5813 Ear Speakers € 495,-
Dimex Reference Audio Equipment
tel: 070-404 26 47
Website: www.dimex.nl