NIEUWS

Alles voor de videomontage op pc en Apple

Ulco Schuurmans | 24 juli 2014
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 juli 2014

Adobe Premiere viert alweer zijn zesde verjaardag. Versie CS6 biedt zowel de professionele gebruiker als de gevorderde videoamateur een gereedschapskist van formaat voor het monteren en bewerken van video en audio. Een vernieuwd slim ogend gebruikersinterface, het dynamisch bijsnijden in de tijdlijn, zeer goede beeldstabilisatie, lekker snel op 64 bit, uitgebreide multicam-ondersteuning, 4K en een vernieuwde hoogwaardige 3-weg kleurcorrectie vormen de voornaamste troeven van release 6.

Adobe Premiere Pro is door de jaren heen sterk gegroeid. In de CS6-versie behoort dit montagepakket tot de absolute top in de professionele middenklasse. NLE-software die zich zonder meer kan meten met Apple Final Cut Pro en de Avid Media Composer. Het gebruik is niet alleen snel en efficiënt maar nodigt ook uit tot creatieve bewerkingen en video-experimenten.

Adobe Premiere staat niet op zichzelf. Het montagepakket vormt een naadloos geheel met After Effects (voor de speciale effecten), SpeedGrade geavanceerde kleurbewerking, Photoshop (standaard videobewerking, voor 3D is de Extended versie vereist), Audition voor de soundtrack, Encore authoring & burning (dvd/Blu-ray maken), Flash voor webfimpjes en de ilustratie/ontwerp-pakketten Ilustrator en InDesign. Een geoptimaliseerde werkstroom (flow) waarmee snel bestanden voor bewerking tussen de modules onderling zijn uit te wisselen. Slim is ook de uitwisseling van bestanden met FCP 7 en X en Avid Media Composer. 

Comform de trend van deze tijd kan Adobe Premiere CS6 ook de ‘cloud’ (geavanceerde videobewerking en distributie via intenetservers) in. Een ander kind van het moderne montagetijdperk is de besturing van het gebruikersinterface via vingerbewegingen en gebaren. Apple neemt daarin het voortouw via het Magic Trackpad. Wat de camcorders betreft is er vrijwel geen opnameformaat dat Premiere Pro niet kent. Het separaat verkrijgbare Adobe Prelude CS6 helpt bij het loggen en binnenhalen van vrijwel elk denkbaar mediabestandsformaat. Aardig is verder dat je de software behalve in zijn geheel aanschaffen ook per maand kunt afnemen (abonnement).

De nieuwe troeven

Elke nieuwe generatie gaat er bij Adobe altijd weer flink op vooruit. Deze generaties verschijnen stipt elke twee jaar met jaarlijks een .5 tussen-update. Als eerste opvallende vernieuwing het zowel verfraaide als nog een stuk logischer en sneller werkende gebruikersinterface. Daar zal de moderne video-editor van smullen. De standaard werkruimte bestaat uit twee kingsizes vensters (Source en Program monitor) voor de bewerking en afspelen met bijpassende snelknoppen, een flexibele mediabrowser, een kleurrijke tijdlijn met de informatie op de juiste plaats en snel om te schakelen views (lijst en icoon). Het vernieuwde monitorpanel met bedieningsknoppen is een lust voor het functioneel georiënteerde oog. Je kunt deze knoppen ook aanpassen. Wij werden al snel verliefd op de ergonomische sleep- en plak (drag & drop), settingsknop voor de verschillende displayfuncties en de markers.
Het mixen van geluid vindt menig videomaker toch wel een lastige aangelegenheid. De nieuwe audiomixers van Adobe Premiere Pro CS6 brengen daar aanmerkelijk verlichting in aan. Het audiomixerpaneel laat duidelijk de stand zien van de schuifregelaars, LED-volume-indicatoren met aanduiding voor geluidspieken (zowel dynamisch als statisch), de verschillende inputbronnen (sources) en de vele instelbare opties (menu’s en getallen). Het mixen van meerdere geluidsbronnen (multikanaal) is een fluitje van een Eurocent. Ook is er een nieuw Standard geluidsspoor waarin het combineren en pannen van mono- en stereoclips heel eenvoudig in zijn werk gaat.
De dynamische tijdlijn zien wij tegenwoordig bij steeds meer nieuwe NLE-software worden toegepast. Geen statisch geheel meer maar het snel en magnetisch samenvoegen, combineren, verplaatsen en qua lengte automatisch aanpassen. In de duimnagel-iconen in de mediabrowser zijn de In- en Uit-punten voor het editen al aan te geven voordat zij in de tijdlijn gezet worden. Alle trims zijn te besturen via de muis, toetsenbord, rollerbal, numeriek keypad (+ en -) en de gestures (gebaren) van het Magic Trackpad.

Heel vloeiend en comfortabel verlopen de edits:
- Regular trim. Het snijden aan de kop en/of staart van een clip zonder dat andere clips in de tijdlijn beïnvloedt worden;
- Roll trim. De nabijgelegen clip van de trim aan de kop of staart beweegt met de verschoven las mee. De andere clips in de tijdlijn veranderen niet;
- Ripple trim. Alle andere trims in de tijdlijn bewegen mee bij het verplaatsen van de kop- of staartlas van de te bewerken videoclip in de timeline.
- Bij het trimmen in de Program Monitor zijn zowel de inkomende als uitgaande beeldjes (frames) van de trim te zien. Het precies instellen van effecten wordt gefaciliteerd door krachtige aanpassingslagen (adjustment) layers.

Uitgebreide montage met meerdere camera’s
Het opnemen met meerdere camera komt steeds meer voor. Dit zowel met afzonderlijke fysieke camcorders als camera’s die vanuit meerdere hoeken tegelijk kunnen videofilmen. Alle opnamen worden in een speciale lade, het multicam videoblik (bin) ondergebracht. Hierin worden de masterclips geselecteerd en in een Multicam Source Sequence (= gecombineerde montagereeks) gezet.
Voor het synchroniseren worden er In-points aangebracht of gebruik gemaakt van de tijdcode. Het aantal camerabronnen is ongelimiteerd. Alleen het aantal verschillende opnameformaten en de verwerkingcapaciteit van de montagecomputer kunnen een beperking vormen.

Wiebelende camcorders en snelheid
Veel videoshots worden niet vanaf statief of een borststeun maar uit de hand geschoten. Ondanks het toepassen van een optische beeldstabilisator (OIS) kunnen er dan toch storend zichtbare camerabewegingen optreden. Vroeger een ware tijdrovende crime om deze in het montagepakket met een filter te verwijderen.
Een moderne NLE-pakket zoals Adobe Premiere Pro CS6 weet echter snel raad met de wiebelende camcorder. Hierbij wordt de al vanuit After Efects 5.5 bekende Warp Stabilizer gebruikt. Een prima combinatie van bewegingsanalyse en correctie zonder de bewegende objecten en de gemaakte pans of tilts aan te tasten. Werkt zowel goed bij camcorders als videofilmende fotocamera’s.
De snelle prestaties van Adobe Pro CS6 berusten op de 64-bit Mercury Playback Engine (draait als een zonnetje op de nieuwe Intel Processoren) en de ondersteuning van de grafische chip (GPU bij NVDIA en AMD) op de videokaart. Raadpleeg de Adobe-site voor welke hardwarecombinaties de beste presentaties geven. In de praktijk is de software erg stabiel. Ineenstorten of crashes doen zich nauwelijks voor.

Kleurcorrectie en rolling shutter
De correcte kleurweergave blijft een lastig onderwerp. Mocht de kleur in de opname niet goed zijn en/of tussen de opeenvolgende videoclips verschillen dan zijn er twee helpende handen beschikbaar. Als eerste helpende kleurhand, de verbeterde 3-wegs kleurcorrectie binnen Premiere Pro CS6 zelf. Het interface voor deze kleurcorrectie is nu een stuk overzichtelijker en valt eenvoudiger te bedienen dan bij vorige versies van Premiere Pro. Het resultaat is snel te zien. Zeker als er gebruik gemaakt wordt van GPU acceleratie. Wie het onderste uit de kleurkan wil hebben maakt gebruik van de los verkrijgbare colour shader SpeedGrade. Kleurcorrectie, verloop en grafisch ontwerp op Hollywood-niveau.
Tijdens het uitscannen van het videobeeld bij een CMOS beeldsensor kunnen storende artefacten optreden. Men spreekt van Rolling Shutter effecten bij het beeldlijn voor beeldlijn horizontaal en/of verticaal scannen.  Objecten die te snel door het beeld gaan kunnen vervormd raken door dit na elkaar scannen. Het Rolling Shutter-filter haalt deze bewegingsartefacten er fraai uit.

Overige specificaties
Het zou voor deze praktische test te ver gaan om alle nieuwe specificaties van Adobe Premiere Pro CS6 te bespreken. Wij beperken ons tot een korte bloemlezing. Gemonteerde videofilms kunnen vanuit de tijdlijn rechtstreeks naar de dvd/Blu-ray module Encore getransporteerd worden. Prerendering is niet meer nodig. Adobe noemt dit Dynamic Link.
De Media Encoder zet gemonteerde videofilms naar vrijwel elk kijkersplatform over. Voor tv, game, mobiele telefoon, internet, schijf- en tapeformaten. Overzichtelijk, snel en van hoge kwaliteit. Er is extra ondersteuning voor RED camera’s, professioneel AVCHD en 4K-opnamen aan boord. De gebruiker kan zelf sneltoetsen op het keyboard aanwijzen. Tal van gecompliceerde effecten en titels zijn dankzij de Mercury Engine zonder interrupties in Real Time af te spelen. Hoogwaardige effecten en filters zijn er bij de vleet voor zowel video als audio.
Missen wij nog iets? Ja, bij 3D is het nog een beetje behelpen. Hoewel Premiere Pro CS6 bijvoorbeeld MVC zonder mankeren als 2D-weergave inlaadt is er voor echte stereoscopische weergave en bewerking nog een additionele plug-in (bijvoorbeeld Cineform Neo 3D) nodig.

Conclusie
Samenvattend is Adobe Premiere Pro CS6 een van de meest krachtige montagepakketten op dit moment. Dit geldt zowel voor opnamen gemaakt met de camcorder als videofilmende fotocamera. Aanbevolen voor hobbyisten en professionele gebruikers die hoge NLE-eisen stellen. Verkrijgbaar als los pakket of in geldbesparende bundels met de genoemde complementerende software.

Prijs
Adobe Premiere Pro CS6 circa € 1.015,-
Adobe Premiere Pro CS6 upgrade circa € 172,55
www.adobe.nl


EDITORS' CHOICE