NIEUWSJVC

JVC GY-HMQ10: 4K wordt realiteit

Ulco Schuurmans | 02 juni 2014 | JVC

Een resolutie van 4.000 beeldlijnen (4K) wordt nu ook voor de geavanceerde hobbyist en kleine professionele videofilmer realiteit. De op de Consumer Electronics Show al getoonde en inmiddels verkrijgbare JVC GY-HMQ10 is de eerste handheld camcorder met het RealTime opname en vastleggen van video op een viermaal zo hoge resolutie als Full HD. Om precies te zijn in beelden van 3840 x 2160 images op 24p, 50p en 60p.

Is Full HD op 1020 x 1080 pixels (2K genoemd) dan nog niet genoeg? Voor de huidige generatie tv-toestellen en beamers wel. De ontwikkelingen gaan echter voort. 4K aan resolutie biedt een 4 maal hogere scherpte en detaillering dan Full HD en bij 3D blijft er tweemaal 2K over. Het laten zien van 4K is nog even een probleem. Een klein aantal flatscreen-tv’s en computermonitoren plus een groeiend aantal beamers kan dat al. Met name bij de bea-mers zijn de projectieresultaten indrukwekkend. Een geheel andere insteek vormt het monteren in de allerhoogste beeldkwaliteit van dit moment. Een aantal van de betere montagepakketten kan al 4K op een krachtige pc of Mac-computer verwerken. Van deze 4K masterversie kunnen dan Full HD-versies of lagere videobestanden in de daarbij behorende hoogste beeldkwaliteit getrokken worden. De JVC GY-HMQ10 met een haarscherp F2.8 10x zoomobjectief werd speciaal ontwikkeld voor 4K. Een snelle  high speed 1/2,3 -inch klasse CMOS beeldsensor, opname op vier geheugenkaarten tegelijk en professionele (handmatige) instellingen maakt een droom waar voor de HIRES-filmer. De grote hoeveelheden videodata worden daarbij simultaan afgehandeld voor live output en opslag op vier 32 GB SDHC-geheugenkaarten door de speciale JVC Falconbrid LSI chips. Met deze opslagcapaciteit kan in totaal twee uur aan 4K-materiaal worden opgenomen.

Ontwerp
Qua uitvoering lijkt de JVC GY-HMQ10 veel op de Full HD GY-HM150 camcorder. Het 4K model heeft ongeveer dezelfde vormgeving, professionele instelfuncties en kan ook nog gewoon in 2K AVCHD 1080i of p (H.264 CODEC) 1920 x 1080 50/60p of 50/60i opnemen.Het eerste dat echter opvalt, is de aanwezigheid van vier geheugenslots die nodig zijn om het 4K beeld in een keer goed op de SD-kaarten te zetten. Een waar kunststukje. Er zijn ook vier HDMI-uitgangen voor weergave op 4K-apparatuur. Voor de montage op de computer wordt een speciaal utility meegeleverd dat de vier videobronnen in de montagesuite tot één geheel samenvoegt. Dat valt gewoon vanaf het touchscreen te bedienen.Aan de CMOS-beeldsensor worden voor 4K uiteraard hoge eisen gesteld. JVC past een 1/2,3 inch (= 6,2 x 3,5 mm) van achteren verlicht type met 8,3 miljoen pixels en een Bayer-filter toe. Dat zorgt voor zeer scherpe en lichtsterke beelden met vrijwel geen artefacten. Het 10 maal zoomobjectief (omgerekend 42,4 mm groothoek tot 424 mm tele) met optische beeldstabilisator sluit daar optimaal op aan. En ook in de digitale 11-20 maal zoom ziet het videobeeld er nog heel goed uit. Voor de beeldverwerking wordt de RealTime Falcobird LSC-chip ingezet. Dat werkt zowel bij het RT kijken op de monitor als tijdens de projectie met een beamer.De 4K-opname in 3.840 x 2.160 pixels wordt verwerkt als een videodatastroom in MPEG-4 AVCHD H.264 op een maximale snelheid van 144 Mbps. Zoals gezegd in vier afzonderlijke stromen die via een hulpprogrammaatje in één te editen bestand kunnen worden omgezet. Daar de JVC GY-HMQ10 ook in hoogwaardig Full HD (2K) opneemt kan de gebruiker er alle kanten mee uit. Voor gewoon videowerk op Full HD AVCHD en voor veeleisende of toekomstige projecten in 4K. Interval (timelapse) opnamen staan zowel in 4K als Full HD ter beschikking.

Professionele eigenschappen
De JVC GY-HMQ10 heeft zoals verwacht diverse professionele functies aan boord. Als eerste eigenschap de handige Focus Assist die helpt bij het exact scherpstellen. Het zoekerbeeld of LCD-schermpje wordt zwart-wit en alle scherpe beelddelen door gekleurde randjes omgeven. Er zijn drie voor te programmeren knoppen aan boord. XLR-audio 48 V FPhantom op twee kanalen bij 4K AAC 48 kHz 16 bit en HD AC3 48 kHz en 16 bits. Geheel met de hand of automatisch regelbaar volume. De volume-uitslag is zowel op het LCD-scherm als in de zoeker te zien. De GY-HMQ10 beschikt standaard over twee redelijk goede ingebouwde stereomicrofoons. En in de microfoonhouder past een externe mono- of stereo (richt)microfoon.Om het op te nemen beeld goed te kunnen bekijken zijn er een 3.5 inch LCD-schermpje met touchscreen functie en 920.000 pixels plus een 0,2 inch Lcos kleurenzoeker goed voor 260.000 pixels. Zo verliest u het onderwerp nimmer uit het oog. Desgewenst valt deze camcorder ook op afstand te bedienen. Eenmaal in 4K opgenomen kan de camcorder dit beeld ook hardwarematig als Full HD exporteren. Het croppen en trimmen verloopt gewoon via het touchscreen.Zoals van een pro-camcorder verwacht kan de gebruiker het diafragma, de witbalans, focus, gain, het gamma, de kleurmatrix, de sluitertijd en de zoom naar keuze geheel handmatig of automatisch bedienen. Voor aansluiting op de pc wordt van een mini-USB-uitgang gebruik gemaakt.

Conclusie
De toekomst is daar: voor onder de € 6.000,- een volwaardige professionele 4K camcorder. De JVC GY-HMQ10 scoorde via de door ons aangesloten 4K beamer uitstekend. Een dergelijk hoge resolutie en detailscherpte waren wij nog niet gewend. Het geluid is doorsnee goed voor deze prijsklasse. Van belang is dat deze camcorder tevens goede 2K Full HD beelden direct kan schieten of in RT van 4K naar 2K kan overzetten. Inmiddels zijn er ook accessoires verkrijgbaar als een wide angels-lens, remote bediening, kabel set en flight case. Dat maakt dit model breed toepasbaar voor nu en de 4K toekomst.

Prijs
JVC GY-HMQ10 € 5.995


EDITORS' CHOICE