NIEUWS

Elektronflitser en videolamp in één


Ulco Schuurmans | 02 juni 2014

Zowel bij het fotograferen als videofilmen met een digitale spiegelreflex of systeemcamera zal er bij matig tot slecht licht bijgelicht moeten worden. Hetzelfde geldt ook voor het ophelderen van schaduwen bij goed licht. Bij foto wordt dan een elektronenflitser en bij video een LED-lamp ingezet. Twee lichtbronnen is lastig om mee te nemen of te wisselen tijdens het bedrijven van beide hobby’s. De Canon Speedlite 320 EX systeemflitser brengt beide lichtbronnen onder in één compacte behuizing.

De accessoireschoen zit niet voor niets op de videofilmende digitale fotocamera. Daarin passen bijvoorbeeld een intelligente microfoon, een elektronenflitser of videolamp. Behalve in de accessoireschoen (hotshoe) kan een flitser ook met een kabeltje of draadloos bestuurd worden. Een E-flash wordt ingezet om het beeld lichter te maken, beweging te bevriezen en creatieve effecten aan te brengen. De Canon Speedlite 320X voorziet zowel in een krachtige creatieve flitser als een LED-lamp.

Net als bij de elektronenflitser brengt een videolamp meer licht in de duisternis. Daardoor krijgen de kleuren meer fleur, worden schaduwen opgehelderd en loopt de beeldruis terug. Nu is de ingebouwde LED-lamp bij de Speedlite 320EX geen lichtkanon maar met rond de 75 Lux een goede invuller bij interviews en onderwerpen tot 4-5 meter afstand. Tevens kan deze LED-bron ook als fotolamp voor het fotograferen van stilbeelden ingezet worden.

Flitsereigenschappen
Beginnende fotografen heb aanvankelijk een rotsvast vertrouwen in de mogelijkheden van de ingebouwde elektronenflitser van de camera. Lekker handig toch? Aan een dergelijk intern flitsertje kleven echter meerdere bezwaren. Als eerste valt de lichtkracht erg tegen. Die wordt opgegeven als richtgetal (R) bij ISO 100 en een 50 mm objectief. Het richtgetal geeft aan op welke afstand er nog met een bepaalde diafragma-opening te fotograferen valt. Een klein ingebouwd flitsertje heeft bijvoorbeeld een R van 10 en bij diafragma 4 kom je op 10:4 = 2,5 meter. Dat is niet echt ver. Een externe flitser heeft richtgetallen van 28, 30, 36, 45 of nog meer. En daar valt op flinke afstand mee te fotograferen.

Een ingebouwde E-flitser heeft geen verstelbare en/of draaibare flitskop. Een verstelbare flitskop kan het licht aanpassen voor het desbetreffende (zoom)brandpunt van het objectief. Een teleobjectief heeft een gebundelde lichtbron nodig om de afstand te kunnen overbruggen. Daartoe wordt de flitstubus door een zoombeweging langer gemaakt en het richtgetal neemt dienovereenkomstig toe. Op de Canon Speedlite 320EX geeft een LED aan dat de flitser in de telestand staat. 

Een groothoek behoeft juist een meer verspreide lichtbundel waardoor het richtgetal wel terugloopt. Niet erg als het onderwerp dichtbij staat. Dit verspreiden verloopt via het terugzoomen tot de kortste lengte. Door het draaien aan de flitskop valt deze op het plafond of reflector (voorkomt schaduwen en rode ogen) of zijwaarts te richten. En verder zijn er dikwijls filters en reflectieschermpje voor de flitskop te bevestigen.

De Canon Speedlite 320 EX met een R van 32 brengt al de genoemde functies naar de digitale fotocamera. Plus de nodige extra’s. Wij noemen de slaaffunctie (= draadloos ontsteken van afstand). Het kunnen kiezen van vier verschillende zendkanalen en drie flitsgroepen. Er wordt een apart voetstandaardje meegeleverd om de 320EX los of op een statief neer te zetten. Dan is er naast een serie voorflitsen ook een LED-hulplicht om de AF in het donker te assisteren bij de scherpstelling. Plus een knop voor het aanschakelen van de videolamp. Via het cameramenu zijn er talloze extra gewone en creatieve flitsfuncties aan te sturen. Naar keuze volautomatisch of met de hand instelbaar. De voeding wordt verzorgd door vier 1,5V penlight-batterijen.

Als video- en fotolamp
In eerste instantie is de Canon Speedlite 320 EX uiteraard bedoeld als een krachtige systeemflitser voor digitale fotografie. De term systeem slaat dan op de talloze combinatiemogelijkheden met andere flitser en accessoires zoals bouncers en filters. De aanwezigheid van een LED-lamp bij video biedt een aantal handige opties. Zet de schakelaar voor de LED-lamp op manual en druk op de knop om de LED-lamp aan en uit te schakelen. De LED-lamp kan bij Live View filmen als focusseerhulp (AF assist beam) worden gebruikt. In de stand automatisch gaat de lamp bij het half indrukken van de ontspanknop aan. Bij camera’s met een automatische LED light up gaat de lamp bij donkere onderwerpen vanzelf aan. Als fotolamp grotendeels hetzelfde als bij video. Ophelderen en het ondersteunen van de AF. Op vier verse stroomcellen gaat de lampenergie 3-4 uur mee.

Conclusie
De Canon Speedlite 320EX is een waardvolle systeemflitser voor de videofilmende Canon-fotocamera. Dit zowel qua lichtkracht, vele instel- & gebruikersmogelijkheden als de ingebouwde LED-lamp voor video en foto. Het ontwerp is solide en relatief gemakkelijk te bedienen. Adviesprijs 299 euro. Wordt tegen meerprijs ook met een bounce (reflectie)set verkocht.

Prijs
Canon Speedlite 320EX € 299,-

EDITORS' CHOICE