NIEUWSMeridian

Meridian DSP SE verkrijgbaar

Redactie HiFi.nl | 12 juni 2014 | Meridian

Om het 25-jarige jubileum van Meridian’s eerste digitale luidspreker extra luister bij te zetten, is de Special Edition DSP Digital Active Loudspeaker ontwikkeld. Zowel de DSP5200 als de DSP7200 en de DSP8000 zijn vanaf nu in de Special Edition uitvoering te verkrijgen.

De introductie van de Meridian D600 in 1989 luidde een tijdperk van digitale luidsprekertechnologie in dat zó solide bleek dat tot op de dag van vandaag gebruik wordt gemaakt van dit principe. Kort gezegd: in een Meridian DSP digitale actieve luidspreker is alle benodigde elektronica in de behuizing van de luidspreker verwerkt. Alleen het bronsignaal ontbreekt. Deze techniek zorgt ervoor dat de prestaties van een conventioneel systeem in een DSP systeem gevat kunnen worden van nog geen achtste van de normale fysieke afmetingen. Tevens zorgt deze techniek ervoor dat energetische vereisten, ruimtegebruik en warmte-opwekking verminderen. Meridian vroeg zich af of het nog beter zou kunnen. Het merk wist op een aantal fronten nog net dat stukje winst te behalen dat de toevoeging SE zou rechtvaardigen. Hieronder de verbeteringen op een rij gezet:

- een nieuwe Beryllium dome tweeter. Onderzoek heeft uitgewezen dat Beryllium het perfecte materiaal is om superieure transiënten met behoud van dynamiek en contrast te bewerkstelligen. Zeven keer stugger en eens zo snel als aluminium, het traditionele materiaal om een tweeter van te maken.

- een nieuwe speakerlink met vernieuwd DSP. Om ruimte te maken voor hogere kloksnelheden, hogere sample rates en audiobronnen in hogere resoluties moest Meridian de DSP verbeteren en om de werking tussen controllers en DSP luidsprekers te verbeteren moest Meridian de topologie van de kaarten herzien. Vele zaken zijn hierdoor naar een hoger niveau gebracht, zelfs in letterlijke zin als het gaat om de Centre Elevation. Met deze techniek wordt van alle DSP middenkanaal luidsprekers het geluidsbeeld een ietwat omhoog gebracht om het meer in balans te brengen met de positie van de dialoog ten opzichte van het beeld.

- verbetering van de uitlijning van het laag. Een techniek om het laag beter op tijd te krijgen hetgeen resulteert in een helderder, transparanter en zeer levendig geluid.

- breedbandige analoge elektronica. De topologie van iedere individuele versterker uit de Special Edition is herzien om meer authenticiteit aan het systeem te geven. Een betere live ervaring zogezegd.

- verbeterde luidsprekerringen. Het klinkt misschien gek, maar een behoorlijke winst is behaald door de verwerking van verbeterde ringen om de luidsprekers mee te verzegelen. Meer rigiditeit en minder resonantie zijn het resultaat, waardoor nog minder kleuring plaatsvindt dan al het geval was.

Voor eigenaren van de huidige DSP modellen is een upgrade verkrijgbaar om hun DSP luidsprekersystemen op te waarderen naar de SE versie. Met deze upgrade krijgen ze tevens een vernieuwde garantie op hun gehele DSP digitale actieve luidsprekersysteem. De Special Edition modellen zijn vanaf nu bij de betere hifi speciaalzaak verkrijgbaar in hoogglans zwarte en hoogglans witte afwerking en als optie in de volledige set van kleurmogelijkheden uit het Meridian Select Programma.


EDITORS' CHOICE