REVIEW

Recensie: Twin Sisters (dvd)

Jan Luijsterburg | 12 juni 2014

Een mooie documentaire over twee stellen die elkaar in China ontmoeten als ze een kind gaan adopteren. De meisjes lijken sprekend op elkaar maar zouden volgens de autoriteiten geen familie zijn. DNA wijst anders uit: het is een tweeling. Winnaar van de publieksprijs bij het IDFA vorig jaar.

De toevallige ontmoeting zorgt ervoor dat er contact blijft, ook al woont Mia in Sacramento (VS) en Alexandra in het Noorse, 234 inwoners tellende gehucht Fresvik. De ouders cultiveren dit flink, sturen foto’s en filmpjes over en weer, en de kinderen groeien dus op in het besef dat er aan de andere kant van de wereld een kopie van zichzelf rondloopt.

De film toont de voorgeschiedenis op basis van beeldmateriaal van de ouderparen en doet verslag van de ontmoeting die plaatsvindt in het idyllische dorpje in Noorwegen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de achtjarige meisjes die elkaar niet verstaan meteen met elkaar spelen en ondanks hun totaal verschillende leefwereld onmiddellijk een eenheid vormen.

Duidelijk is dat het geen eenmalige ontmoeting zal blijven. Plannen voor een nieuw bezoek worden aan het eind al gesmeed, en filmmaakster Mana Friis Bertheussen gaf in een interview al aan de families te willen blijven volgen. Wellicht groeit het project nog uit tot een variant op de zevenjaarlijkse ‘Up’ reeks uit het Verenigd Koninkrijk (7Up, 14Up tot 56up) van Michael Apted. 

Aanvullende informatie:
Noorwegen, 2013
Speelduur: 59 minuten
Regie: Mona Friis Bertheussen
Camera: Hallgrim Haug
Montage: Erik Andersson en Mona Friis Bertheussen
Geluid: Per Hansen en Willy Hetland
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Cinema Delicatessen 
Distributie: de Filmfreak 


EDITORS' CHOICE